Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Петър Низамов и още 9 излезли на “лов за бежанци” на 10 април, само 31-годишният бургазлия е предаден на съд.Не обръщам внимание на това обвинение, смешно е, твърди лидерът на неформалните Цивилни отряди за защита на жените и вярата.

Петър Низамов не е единственият, прекрачил закона при т.нар. граждански арест на нелегални мигранти, "увековечен" с клип във фейсбук на 10 април.

Низамов, по-известен като Перата, е имал равностоен съучастник. Това стана ясно от обвинителния акт, който в началото на октомври Районна прокуратура Малко Търново внесе в съда.

Наблюдаващият прокурор използва термина "миши опашки" за пластмасовите връзки, широко използвани в бита и различни дейности, вместо по-популярното "свински опашки". Това обаче няма никакво знанечие за обвинителната теза.

"Низамов с неустановеното в хода на разследването лице с маската повалили Доост, Исхаки и Саадат на земята и с помощта на кабелни превръзки – тип “миши опашки” вързали ръцете им отзад на гърба и ги притиснали към земята, с което ги лишили от възможността да се придвижват свободно. След това

Низамов завързал и тримата свидетели заедно един към друг, с което също ги лишил от възможността за придвижване", се казва в обвинителния акт. По време на разследването съучастникът е останал неразкрит, очевидно Перата не е издал самоличността му.

Досъдебното производство е установило, че "ловът" на 10 април е предшестван от сериозна подготовка. Обвинението е проследило активността на Низамов в социалната мрежа „Фейсбук” от началото на 2016 г. Според разследващите това е началото на създаването на неформална група "Цивилни отряди за защита на българските майки и вярата".

Във фейсбук организацията е изписана по малко по-различен начин: „Цивилни отряди за защита на жените и вярата”. На 11 октомври бе публикуван и нейният устав, според който Петър Низамов е председател на гражданските патрули. Освен намирането на съмишленици, подготовката на Перата включвала още събиране на информация, смята прокуратурата.

По делото е разпитан приятел от детските години на Низамов, който е работил като лесничей в Граматиково. През март развел Перата край река Резовска и му показал района.

Като подготовка за бъдещата дейност обвинението смята и две инвестиции на Низамов - закупуването на газов пистолет марка „Зораки“ модел 914 и 13 патрона за него, което е станало на 3 април, както и осигуряването на мощно превозно средство. Според запознати към документите по делото е прибавен и предварителен договор за покупко-продажба на джип “Сузуки”, датата под който е 11 март.

Подготовката за конкретния поход на 10 април била извършена ден по-рано, когато в спортна зала в Бургас Перата се срещнал е един от аверите си. Двамата се уговорили на следващия ден да отидат в района на граничното село Евренозово, „за да залавят бежанци”.

В похода на 10 април се включва група от 10 млади мъже, разпределени в два джипа. Според обвинението повечето от хората не са се познавали по между си, организирали се през фейсбук.

Колите се движели в пакет към Евренозово, около 14,15 часа стигнали до местността Киров гроб. Там десетимата се пръснали в отделни групи, като Перата тръгнал към границата с още двама. В обвинителния акт те са посочени като "неустановени в хода на разследването, едното с шапка тип маска на лицето си".

Във втората образувана група бил приятелят на Низамов, с когото той се срещнал ден по-рано. Той познавал друго момче от групата - Иван.

Според обвинението хората от тази група са "в близост до групата на Низамов и имали възможност да чуват движението им".

Най-вероятно от нея е анонимният свидетел, с когото обвинението разполага. Този ход на прокуратурата стана ясен още по време на делата за определяне на мярката за неотклонение на Низамов. Останалите четирима е отдалечили, като поддържали връзка с другите чрез радиостанции.

Около 30 минути е продължила унизителната сцена с бежанците от Афганистан, след като Перата и "неизвестният с маска" ги завързали.

Арестантите са 18-19-годишни младежи: А. А. Исхаки, роден на 01.01.1998 г. в гр. Баглан, Д. Д. Доост, роден на 01.01.1997 г. също в Баглан, С. Т. Саадат, роден на 01.01.1997 г. в град Ненгархар. Тяхната самоличност е била установена и във връзка с друго дело, по което те са обвиняеми, признати за виновни за нелегално влизане в страната и осъдени на по три години условно.

Техните осъдителни присъди са един от козовете на защитата – адвокатите Мартин Пеев и Иван Стоянов. Според тях, задържайки закононарушители, клиентът им е действал правомерно, обратното би било нарушение.

Според събраните докателства по делото прокуратурата представя следната картина на т.нар. граждански арест: "След като лишил от свобода тримата пострадали, Низамов започнал да ги удря с ритници по краката, както и с шамари. След това Низамов и неустановеното лице с маската започнали да претърсват лежащите на земята свидетели, бъркайки в джобовете им и ръчния им багаж. Низамов започнал да обикаля около лежащите Доост, Исхаки и Саадат, държейки в едната си ръка газовия пистолет, а в другата ножа тип “мачете”, с което допълнително ги плашел. След като не намерили никакви ценни вещи,

Низамов и лицето с маската започнали да разпитват Саадат дали носи "мъни" и телефон, но и тримата нямали пари и телефони, както и други ценни вещи".

След половин час бежанците са пуснати и натирени към Турция. Обект на наказателното производство е само този случай, обвинението не коментира дали Перата заедно с тази или друга група е правел подобни "походи". Вероятно и събитията от 10 април щяха да останат тайна за широката общественост и правосъдието, ако Петър Низамов не бе разпространил клип от ареста в профила си. На студента по право, според проверка на „168 часа” със съвсем приличен успех, не му светнало, че може да носи отговорност по чл. 142 а, ал. 1 от НК - за противозаконно лишаване от свобода.

Какъв е коментарът на Перата четете в хартиеното издание на "168 часа".