Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Един от най-големите страхове на сините през годините е, че емблематичната им сграда на столичната улица "Г. С. Раковски" 134 е цялата пълна с бръмбари. Това разказаха пред "168 часа" хора, които са работили там.

Още в зората на демокрацията се знаело, че Държавна сигурност първо е монтирала подслушвателните устройства, а после сградата е отпусната на СДС за партийна дейност.

"Половината от нашите бяха ченгета, въобще не е чудно, но пък тези, които не бяхме, въобще не се притеснявахме. Националният координационен съвет заседаваше открито на 6-ия етаж", разказа участник от първите години на синята формация.

Дори и да е било така, техниката едва ли работи в днешно време. Все пак са минали почти 27 г., разсъждават сините. Но от 1990 г. на служителите им е останал навик да внимават какво говорят в сградата.

Другото, което подклажда конспиративната теория за контрола от ДС, е фактът, че допреди няколко години

в част от стаите

мобилните телефони

не са имали обхват

"Отивахме в коридора или на друг етаж, за да говорим по джиесема", разказаха активисти.

Автомат "Калашников" бе намерен през юли 2014 г. пред сградата на улица "Раковски" 134 в София. Тогава полицията отцепва района, за да провери оръжието, а на място са пристигнали три патрулни коли на СДВР.

Калашникът бил оставен близо до входа на административната сграда и непосредствено под плакат на Реформаторския блок. Автоматът е бил зареден с няколко патрона. Така и не стана ясно кой и за какво е заплашил реформаторите с него.

Легенди в сградата на сините се носят и за

прословутия стол, на който е седял Иван Костов, когато е бил лидер на СДС и премиер Той е обикновен въртящ се офисен стол, но с дамаска. След като Командира напуснал съюза и основал ДСБ, много от служителите в сградата искали да вземат стола му. Смятали, че носи късмет. И до ден днешен стои на "Раковски" 134 и се ползва от един от тях.

Но никой не знае какво се е случило с огромното бюро на Огнян Дойнов, чийто кабинет като председател на Българската индустриална и стопанска асоциация през 80-те години се е помещавал именно в сегашната синя централа. Наследник на въпросната асоциация днес е Българската стопанска камара.

Директорският офис на Огнян Дойнов е бил на третия етаж. А бюрото му - масивно, със скосяващи се страни, така че да стои на два метални крака, а не на четири. Работният плот е от дъбов фурнир и дизайнът наподобявал на американския самолет "Стелт".

Стаята на Огнян Дойнов гледала към "Раковски"

и била 4 на 4 метра,

със заседателна маса за 12 души. Имало и ниски фотьойли тип барбарони.

Проектантът от "Главпроект", който е бил натоварен да намери решение за преустройство на сградата, си спомни как се е появил да покаже проекта на Огнян Дойнов. Охраната на входа, който е бил полковник от Държавна сигурност, спрял архитекта, защото се появил с дълга коса, брада, мустаци и бели кецове.

"Марш веднага навън! Напусни! Какво правиш

тук в този вид?",

изкрещял полковникът. Когато разбрал, че архитектът трябва да представи скиците с проекта за реконструкция на сградата, се обадил по телефона на секретарката на Огнян Дойнов и го пуснал да влезе.

Впоследствие комунистическият началник погледнал чертежите, попитал няколко неща и одобрил проекта.

Какво се е случило

с бюрото, никой от СДС

не можа да се сети

Според служители възможно е въобще да не им е било предадено при влизането в сградата.

Тя е дадена за ползване на СДС по споразумение с Андрей Луканов като премиер. Преди това сините са се събирали в киносалони, във ВИАС. Демократите са под наем, който плащат на областния управител. Той е по-скъп, отколкото на "Позитано" 20, но въпреки това за топцентъра на София е символичен - 3,80 лв. за квадратен метър.

Голяма драма е настъпила при разделянето

на СДС и ДСБ

Тогава лидерите Надежда Нейнски и Иван Костов били във вражда и настанал хаос при разпределянето на инвентара. Стигнали дори до това кой да вземе гумите за колите и кой колко компютъра да запази.

СДС за малко да загуби сградата, тъй като, докато беше извън властта, не беше плащал наем на областната управа години наред.

Апетити към "Раковски" 134 имаше партията на Николай Бареков, както и Националният фронт за спасение на България на Валери Симеонов. В крайна сметка сините запазиха емблематичния си адрес в топцентъра на София.