Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Петима в ареста, четирима - с по-леки мерки и един обявен за издирване чрез Интерпол - това е "разстановката" днес на обвинените като организирана престъпна група 10 мъже, свързани с окървавания на 8 юни ресторант "4 you" в Слънчев бряг.

4 месеца по-късно разследването не е приключило. В неизвестност е лидерът на бандата според прокуратурата - Божидар Кузманов-Божо Кравата (34 г.). Обявен е за международно издирване. За него е издадена и червена бюлетина на Интерпол, уверяват от полицията, въпреки че снимката на Кравата не се появи в сайта на международната организация.

Той най-вероятно е

в страна извън ЕС,

за да избегне изпълнението на европейска заповед за арест. С такава процедура от Испания ни бе върнат Данаил Анжело Петков - единият от собствениците на клуб "Оксижен" в черноморския комплекс. Петков напусна страната, преди да бъде задържан както другите авери на Божо - привикани уж на следствен експеримент на местопрестъплението точно 20 дни след стрелбата.

Експресно започна събиране на улики, че кръгът около Кузманов е действал като организирана престъпна група за рекет, принуда и разпространение на наркотици.

Към разследването за групата бяха присъединено първоначало образуваното в Бургаската окръжна прокуратура наказателно производство за убийството на 46-годишния съсобственик на охранителната фирма "Аркус сигурност Бургас" Александър Алексиев и опитът за убийство на Димитър Желязков-Очите. Обвиняемите за тези престъпления - Тодор Славов за убийството, Георги Иванчев и Радослав Димитров за прострелването на Очите, се сдобиха и с по още едно обвинение - като членове на организираната банда. На тримата бе наложена постоянна мярка, задържане под стража.”

На 1 юни в списъка на арестантите влязоха още Иван Терзийски, Силви Николаев, Димитър Николов. На четвъртия задържан в Слънчев бряг - Николай Иванов, ортак на Данаил Петков в "Оксижен", спецсъдът определи по-лека мярка - парична гаранция от 10 хил. лв.

Освен боса Божо за издирване бе обявен и помориецът Марчо Марков,

известен с участието си в "Сървайвър". Студентът от НСА се укрива близо 2 месеца, но на 5 септември прибра багажа си в спортен сак и се предаде в ОДМВР-Бургас.

Прокуратурата поиска за него постоянно задържане под стража, защото според свидетели е бил въоръжен с мачете. Първата съдебна инстанция обаче наложи на "сървайвъра" възможно най-леката мярка - подписка, а на втората падна дори и тя.

Далеч по-сериозен удар срещу обвинителната теза е освобождаването под парична гаранция на Радослав Димитров. На 11 август Апелативният спецсъд замени постояния арест с 5000 лв. гаранция. Часове след това семейството на 26-годишния плевенчанин внесе сумата и той се оказа на свобода.

Основание за промяната е липсата на убедителни доказателства, че Димитров е стрелял срещу Очите. Той е посочен от Калоян Колев, влязъл в заведението заедно с Димитър Желязков. Колев е от много близкото обкръжение на Очите, въпреки че апелативен прокурор от Бургас го преброи като "неутрален".

Тежкото обвинение срещу Радослав Димитров - за опит за убийство на Желязков, не е паднало, въпреки че по него не са открити барутни частици. Но той не е бил задържан веднага. Според запознати показанията на спорния Колев имали достатъчна тежест и заедно с други доказателства формирали логична картина на случилото се.

На 15 септември у дома се прибра и Иван Терзийски, обвинен за принуда и за увреждане на имущество по време на спора за паркинг до бившето "Казино" в Слънчев бряг, разразил се преди две лета между екссъдружниците Силвия Панагонова, вдовицата на сикандижйския бос бай Миле и Пламен Петков от Поморие. Терзийски е под домашен арест, защото докато бе зад решетките, е станал татко за втори път.

Едва 30 секунди е продължил кървавият сблъсък във "4You",

Това е времето от влизането на Очите до разбягването на "домакини" и "гости". За тези 30 секунди се формират тезите на двете страни.

4 месеца след кръвопролитието прокуратурата не отстъпва от становището, че няма извършено престъпление от страна на Димитър Желязков и хората му. Според обвинението те влизат, докато според адвокатите на обвиняемите - нахлуват. Около 10 са с лидера, една група остава пред ресторанта, а друга блокира задния вход. И двете страни твърдят, че имат достатъчно надеждни свидетелски показания.

Още в началото на разследването стана ясно, че Желязков носел бронежилетка и пура в ръка. Пурата не е легенда - тя е намерена на местопроизшествието, направен е и ДНК анализ, доказано е със сигурност, че е на Очите.

Различна е визията и за последователността на действията. Според защитата Тодор Славов е стрелял, след като Желязков ударил Кузманов, а гардът му Александър Алексиев насочил оръжие към Божо. Контратезата е, че стрелбата е започнала без реална заплаха и посегателство. Макар да са влезли с евентуално намерение за хулиганство, Очите и компания нямали време да го реализират, убедено е обвинението.

Няма съмнение, че по време на делото адвокатите на Славов и Иванчев ще пледират за неизбежна отбрана. При разпитите Славов твърди, че е стрелял, тъй като

Александър е насочил пистолета си срещу

Божидар Кузманов

Алексиев е с чисто съдебно минало, притежавал е законно пистолет, но той не е намерен в ресторанта. Нараняванията по пръстите на ръката му сочели, че оръжието е издърпано оттам, след като е паднал прострелян. Според запознати тениската на гарда е била разкъсана в областта на кръста. Това било в полза на версията, че пистолетът му все още е бил затъкнат в колана, когато е издърпан.

При разпитите Георги Иванчев твърдял, че е взел пистолета на Сашо и го е изхвърлил в нива край Несебър, след като той и Божо са избягали от местопрестъплението. Нивата е ожъната и проверена метър по метър, но “глок”-ът на Александър не е открит.

В "4You" са открити две огнестрелни оръжия - освен "Щаер"-ът на Тодор Славов, законно притежаван, на едно от сепаретата е оставен “Макаров” със заличени номера. Никой от участниците в конфликта не го разпознава като свой. От него е изолирана ДНК на двама - на Георги Иванчев и на Никола Маринов -Кольо Магарето, третият ранен в конфликта.

Още в началото стана ясно, че биологичните следи от Магарето са в откритата част на пълнителя. Според прокуратурата епителната тъкан е останала, след като Никола е бил удрян по главата с дръжката на пистолета. Следите на Иванчев го уличават като стрелец по Очите. Куршуми от този пистолет са открити в тялото на боса.

Много въпроси висят без отговор. Например случайна или преднамерена грешка е появата на снимката на Радослав Янков - синът на Туцо от "Килърите", сред обявените за издирване хора на Божо? Публична тайна е, че

Радо е близък до вдовицата Панагонова, с която Божо и компания са в конфликт

Въпрос без отговор е и кой стои зад взрива на мерцедеса, използван от жената на Кузманов и защо полицията потвърди за инцидента, след като медиите го оповестиха.

Раненият на 8 юни Желязков оцеля въпреки прелятата в огромни количества чужда кръв. Той се възстановява в балнеоцентъра към грандхотел "Поморие", където на 19 септември посрещна 44-тия си рожден ден. Преди това претърпя допълнителни интервенции в Турция, тъй като основната травма - в малкия таз, се оказа коварна. До края на годината ще има поне още един престой в истанбулската болница "Джон Хопкинс".