Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

"Извън технико-финансовите подробности, по-сложен е въпросът къде изтекоха милиардите и дали българската държава е способна да защитава чисто фискалния си интерес, или непрекъснато ще бърка в джоба на гражданите си, за да захранва очевидно мафиотски схеми - възмущава се енергийният експерт Димитър Иванов. - Бяха дадени много средства и за разрушаването на старата и построяването на новата площадка, но консултантските договори са най-употребяваното средство да се извличат пари. Незаслужено. Знаят се кои са участниците в този процес. Има куфари с документи, с които всеки, който има желание, било от прокуратура, било от следствие или които и да е органи, може да се запознае. Изисква се да се отсекат възможностите на мафията да седи на българската софра."
През годините
изпъкват и няколко знакови скандала
около иначе забуления в тайна мегапроект и въпреки намесата на прокуратурата в някои от тях те по някакъв начин потънаха в забвение.
"Спомням си един такъв случай с документите по продаване на старото оборудване, когато господин Велчев още беше главен прокурор и се оказа, че ние почти нищо не сме получили за стария реактор - разказва Димитър Иванов, който е и бивш депутат. - Като се приспаднаха транспортни и други разходи, ние практически нищо не получихме за него. А по мои сведения той вече работи в Калининград.
Е това беше
страхотна кражба!
Защото една от версиите на застъпниците за строителството на централата беше: Ние ще продадем старото оборудване и то ще поеме част от разходите по новия проект. Но тогавашният главен прокурор прекрати тези неща. Сигналът беше на Тенчо Попов и оттам започна дирене на тези документи. Цялата мъгла и тъмнина продължава и до момента. Обществото явно няма никакви съпротивителни сили да се противопостави, а това е фундаментален политически въпрос на държавата.
Ние в сдружението се борехме да се спре проектът и формално преди 4 години постигнахме успех, но неговите метастази, както се вижда, са толкова силни, че не могат да се спрат. Очевидно тези усилия ще са вечни в България, но който политик е замесен в тези неща, трябва да се загуби тотално доверие в него и да бъде анатемосан от българите."