Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Сградата на бившата електрическа станция „Батърси“ в югозападната част на Лондон на южния бряг на река Темза ще стане офис на американския технологичен гигант Apple, пише в. „Гардиън“. Зданието се прослави през 1977 година, когато негова снимка бе поставена на обложката на албума Animals на „Пинк Флойд“. 12 години по-рано се появява и във филма-мюзикъл Help с участието на „Бийтълс“.

Станцията е затворена от 1983 година и според сегашния план трябва да приеме служителите на Apple през 2021 година. Тогава 1400 души ще се разположат на 6 етажа в частта, която е била централна котелна, и която представлява 40% от общата площ на сградата. А тя е 170 000 кв. м и от 2006 година срещу 460 млн. евро е собственост на ирландската фирма Real Estate Opportunities (REO). В последните 33 години периодично се обявяват различни планове за използването на „Батърси“, включително като увеселителен парк и хотел с басейн на покрива.

През 2010-а REO получи разрешение за строителство в района и започна да търси инвеститор. Намери го в лицето на малайзийски консорциум, включващ SP Setia и Sime Darby. Започналата реконструкция е за 9,2 милиарда евро и включва реновирането на „Батърси“ и изграждането на комплекс около бившата електростанция. Предвижда се строителството на 3400 жилища, магазини, заведения и т.н., както и необходимата инфраструктура. Продажбите стартираха преди 2 години.

Сградата на „Батърси“ е в британския списък на сградите със специално архитектурно и историческо значение. Проектирана е от сър Джайлс Гилбърт Скот и е изграждана в периода 1930 – 1950 г., като първа е била секция А. Зданието на бившата електростанция е едно от най-големите в Европа, изградени от кирпич.

Проектът за реновирането на "Батърси" и изграждането на комплекс изглежда така.
Проектът за реновирането на "Батърси" и изграждането на комплекс изглежда така.