Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Шумахера задигнал такъв “Рейндж Роувър”, откраднат преди това от Лъвицата.
Шумахера задигнал такъв “Рейндж Роувър”, откраднат преди това от Лъвицата.

Около 950 са задигнатите коли в София от началото на годината. Средно на ден се крадат между 3 и 5 коли, като през август дори имало ден без нито един свит автомобил. Това не се било случвало от години.

Кражбите са с около 300 по-малко в сравнение с миналата година, показва статистиката. Най-крадени в София остават фолксвагените, следвани от ауди и мерцедес. Беемветата са паднали до 4-а позиция по предпочитани марки. Като цяло най-крадени са колите среден клас, които отиват за части по автоморгите. Скъпите коли и

най-вече

джиповете

заминават за

бившите

съветски

републики

и Близкия изток, където има търсене за тях. Така например крадено у нас “Беемве Х5” се оказа под развалините в Сирия преди няколко месеца. “Рейндж Роувър”, ползван от Боби Михайлов, бил намерен в Русия, спомнят си ченгета. Сигурни са, че колата била задигната от известния Светослав Петков-Лъвицата, но нямали доказателства.

Свирепата конкуренция между столичните автокрадци ги принуди да крадат един от друг, съобщиха за “24 часа” полицаи. Обикновено ударите не са планирани, а плод на засечка при излизане на лов за автомобили, но има и тарикати, които разбиват гаражите на конкуренцията си.

Най-знаменитият случай е отпреди няколко месеца. Лъвицата най-накрая разбрал какво е да ти откраднат колата, след като години наред именно той лишавал почтените хора от превозното им средство. Мъжът задигнал джип “Рейндж Роувър” и го вкарал в един от гаражите си, за да изчака да мине “карантината” му и колата да бъде изкарана от страната безопасно.

Вместо това обаче единственият му конкурент за титлата най-добър автокрадец Иван Янински-Шумахера му разбил гаража и задигнал джипа.

И докато Лъвицата има едва 3 висящи производства и нито една присъда,

Шумахера води

листата с над 55

висящи дела

Последното завзе вестникарските заглавия през април. Тогава Янински задигнал паркирано в центъра ауди. След като разбрал, че е на основателя на СИК Младен Михалев-Маджо, автокрадецът направил немислимото и след като преди бил рязал дори уши на полицаи, сега отишъл и сам се предал.

И до ден днешен обаче полицаите се изненадват, че е успял да отвори джипа, краден от Лъвицата. “Той задига аудита и беемвета, вероятно някой му е помогнал и се е подготвил за удара”, коментират криминалисти, свидетели на престъпната кариера на Янински.

Първата му кражба на кола е през 1999 г., когато е едва 14-годишен. Учител му е легендарният Радослав Цукровски-Чичо Цък. Дързък бандит, Янински краде почти всяка вечер с различни момчета. Има си банда с още 5-има души и обикновено задигат по двойки.

Лъвицата е коренно друг случай, казва полицай. Той задига един “Рейндж Роувър” или джип “Инфинити” на седмица и го удря на живот. Ходи по дискотеки и барове, демонстрира охолен живот. Подобно на Шумахера, Петков няма задръжки и наскоро разбил бариерата на хотел “Хилтън” с “Инфинити” на румънец, твърдят полицаи.

И докато те гонят двамата най-големи в бизнеса, млади момчета напират в “занаята” и не се спират пред нищо. “Само за 6 месеца имаме поне 10 случая на автокрадци, които се засичат вечер. Единият вижда другия и решава да го удари”, казва криминалист. Докато апашът краде, конкурентът му гледа. Изчаква да подпали возилото и го следва. Често именно заради “карантината” колата се оставя на паркинг, ако крадецът няма собствен гараж. Именно това чака конкурентът му, който задига колата, обясняват ченгетата.

Самото разбиване и запалване на автомобила става по няколко начина. Ако колата е заключена, се използва меча лапа, тирбушон, специално подготвен ключ или турбодекодер.

Новост е т. нар.

записвачка,

която

намира

приложение

при кийлес

(безключово) заключване. Тя записва честотите на алармата и после ги възпроизвежда.

Друг номер е с тапа, която, вместо да записва, направо заглушава сигнала на алармата и централното заключване и колата остава отворена. Веднъж влезли в колите, бандитите използват същите инструменти, за да ги запалят. При някои обаче се налага и използването на лаптоп, който задейства бордовия компютър на колата и тя тръгва.

Най-рискови са автомобилите, паркирани близо до околовръстното, което е предпочитан маршрут за бягство след кражба. Масово колите се изнасят към Перник, откъдето са повечето гастрольори в столицата (виж карето). Въпреки кражбите полицаите отчитат спад в тази престъпност.

Обясняват си го с арестите на повечето ключови фигури от контингента. От началото на годината зад решетките бяха Шумахера, Радо Шишарката, Тони Мафията, Майстора, Митко Горнобанския, Чочо Омайски-Капитана и други.

Иван Янински-Шумахера задигна джип, краден от Лъвицата
Иван Янински-Шумахера задигна джип, краден от Лъвицата
Лъвицата разбра какво е да ти свият колата
Лъвицата разбра какво е да ти свият колата