Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Камион с опасни химикали разля тон и половина фосфорна киселина в четвъртък вечерта на главен път София - Варна край лясковското село Джулюница. Инцидентът е станал около 22,20 часа.

Камионът, превозващ 22 тона фосфорна киселина и парафин, се движел с висока скорост в посока към Велико Търново. Когато наближил разклона за Джулюница, шофьорът забелязал монтираната камера за контрол на скоростта и набил спирачки. При рязкото спиране, съдовете с химическите вещества се разместили и разхерметизирали. От тях изтекли около 1,5 тона фосфорна киселина върху пътното платно. Разливът обхванал около 100 кв.м от асфалтовата настилка. Водачът на тира незабавно подал сигнал на тел.112. На местопроизшествието пристигнали два екипа на пожарната и други специализирани автомобили. Районът бил отцепен от служители на сектор "Пътна полиция".По указание на експертите на РИОСВ - Велико Търново мястото е обработено с хидратна вар, с цел нейното неутрализиране, след което районът е опесъчен.

"Обработката на пътното платно се извърши от огнеборци със специално защитно химическо облекло и дихателни апарати, тъй като съприкосновението на киселината с кожата е изключително опасно", каза директорът на Регионалната дирекция ПБЗН -Велико Търново комисар Красимир Кръстев. Акцията по обезопасяването на засегнатия участък продължила близо 6 часа. На място на инцидента присъствал и областния управител на Велико Търново проф.Пенчо Пенчев.

Няма замърсяване на територията извън пътя, казаха от екоинспекцията. Транспортираните фосфорна киселина и парафин се използвали в хранително-вкусовата промишленост и в месопреработването за консервация и съхранение на месни продукти, уточниха експертите.

По случая е образувано досъдебно производство. Служители на ДАИ са започнали незабавна проверка на камиона и фирмата- превозвач.