Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Снимка: Pixabay
Снимка: Pixabay

Съставена от създаден 3D принтер ковък и резистентен био материал,  изкуствената кост стимулира естественото регенериране на костите у лабораторни плъхове и други, пише Франс прес.

Невероятното ткритие ще даде възможност за създаване на много по-евтини и достъпни импланти и протези, които ще се използват за лечение на костни и зъбни увреждания. Намират приложение и в пластичната хирургия.

Учени успешно лекували увреждане на гръбначния стълб у плъхове и малформация на череп у маймуна. Отвор в черепа на макак резус се затворил за само месец, без да има какъвто и да било признак за инфекция или страничен ефект.

За разлика от другите съществуващи изкуствени костни присадки, новият био материал е еластичен и едновременно твърд. Освен това може лесно да бъде разрязан. С био материала е възможно да регенерират естествени костни тъкани, без да е нужно да се добавят вещества, за да се улесни растежът на костите.

Учените поясниха, че новият материал е създаден на базата на хидроксиапатит - основна минерална съставка в костната тъкан, и полимер, който е био съвместим и био разградим