Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

СНИМКА: pixabay
СНИМКА: pixabay

Пет гена у животното могат да обяснят особеното приятелство, което го свързва с човека, сочат резултатите от изследване, цитирани от Франс прес.

Кучето е опитомено преди около 15 000 години. Оттогава то станало предпочитаното от човека животно, като увеличило общителността си с хората.

Пер Йенсен и колегите му от университета в Линшьопинг, Швеция, изследвали поведението на 500 кучета от породата бигъл.

Пред тях били поставени три съда, пълни с лакомства. Животните трябвало да повдигнат капаците. Проблемът бил в това, че единият от тях е запечатан.

Учените констатирали, че някои от кучетата потърсили визуален контакт с хората, вероятно, за да поискат помощ. Следователно става въпрос за еволюция, тъй като прародителят на кучето - вълкът, би потърсил сам решение на проблема, без да се осланя на помощ от човека.

"Това доказва важната роля на опитомяването", поясни Йенсен.

Учените след това изследвали генома на 200 кучета от породата бигъл и установили наличието на генни вариации, свързани с това поведение. Идентифицирани били 5 вариации в две различни зони на генома.

"За пръв път са открити гени, които вероятно са отговорни за промени в социалното поведение на кучето от опитомяването му", отбеляза Йенсен.

Резултатите от изследването са публикувани в Scientific Reports.