Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Tри часа преди 18-годишната Мария да намушка с нож изнасилвача Боньо Фаса, умира неговият по-голям брат Кольо Динев. Мистериозното съвпадение потвърди пред "168 часа" адвокат Владимир Ченалов, който представлява дъщерята на Боньо - Изабела.
"Три или четири часа, не мога да бъда точен, по-големият му брат е починал. Доколкото знам, не е от насилствена смърт. Просто нещо е боледувал", обясни Ченалов.
Кольо е с две години по-голям от Богдан. 68-годишният мъж живеел в Стара Загора, близо до къщата на Боньо. Двамата братя били в много добри отношения и се виждали често. В града не се чувало да са имали разпри. "Не са се карали. Дори когато Богдан постоянно правеше глупости, брат му не го е изоставял и не се е отрекъл от него. Ходеше му на свиждания и по затворите, когато лежеше за поредна кражба, побой или изнасилване", разказаха хора от Стара Загора.
Както вече стана ясно, Боньо имал богато криминално минало. Лежал е над 28 години в пазарджишкия и старозагорския затвор. 19 от тях - за посегателства над други момичета "168 часа" научи, че той лично възпрепятствал бизнес на свой съгражданин от Стара Загора. Мъжът, който пожела анонимност, разказа, че в началото на 90-те бил един от първите хора, започнали малък собствен бизнес. Той отворил ресторант за хранене в града, който обаче не просъщесвувал дълго време и един от факторите за това бил именно Боньо.
"Точно този мъж ме доведе до фалит и не успях да осъществя това, което исках, а бях тръгнал добре и хората около мен бяха доволни", разказа мъжът пред "168 часа" с изричната молба да остане анонимен.
По думите му Динев му създал огромни проблеми, които той не успял да разреши. Заедно с група свои приятели рецидивистът поискал данък "спокойствие" от мъжа с уговорката, че ако не им го плаща, бизнесът ще бъде сринат до основи.
"Беше изключително неприятен тип. Държеше се нагло с всички. Постоянно ме заплашваше, и то главно с това, че ако не му давам пари от оборота, ще направи така, че заведението да бъде затворено. Беше наистина притеснително, защото той идваше с още трима негови приятели, за чиито имена не мога да си спомня, но отново бяха хора с прякори, известни на всички в Стара Загора. Славеха се с това, че са криминално проявени типове, които са и осъждани. Знаеха ги като изнудвачи, шантаджии и побойници", казва още той. Тези истории се потвърждават и от коментарите в сайта на Стара Загора. Според тях прякорите на хората от антуража на Боньо са Форца и Фашиста, имена обаче не са уточнение.
"Оказа се, че има още много момичета, които са били притеснявани от Боньо. Такива бяха и две от сервитьорките в ресторанта - коментира пострадалият. - За да се спасят от него, те сами пожелаха да напуснат работа."
"И двете бяха уплашени - разказа той. - Казаха ми, че Богдан Динев постоянно ги притеснявал. Когато ги викал, за да поръча сметката, им свиркал. Позволявал си дори да се обръща към тях и с неприлични думи.


Едно от момичетата ми сподели тогава, че той дори я преследвал след работа и й се наложило да минава по много забутани улици, за да се измъкне от него. Нормално е да се уплашиш. Все пак говорим за мъж, който е на годините на баща ти и няма как да знаеш какво точно иска от теб. Когато поискаха да напуснат, аз ги разбрах напълно. Не съм се опитвал да ги задържам в ресторанта, след като те самите не се чувстваха комфортно", казва мъжът. Момичетата дори разказали, че Боньо искал телефонните им номера, за да се чували и виждали по-често, а не само в заведението. Приятелки на последната му жертва Мария пък споделиха пред "168 часа", че тя вече се чувства добре и излиза от вкъщи. Не била притеснена, както в началото, нито пък се срамувала от това, което се е случило. Дори сама инициирала излизанията си с познати.
"В началото беше леко резервирана към хората и в излизанията беше доста обрана, което е разбираемо. Има хора в града, които все още се
питат защо и как е решила да отиде в дома му, след като той е известен със своите криминални прояви? Немалко хора я осъдиха за това, че е била при него. Имаше и такива, които до последно не намираха логична причина в поведението й и не разбираха как не се е страхувала дори да говори с Боньо. За щастие тя не им обръща вече внимание на тях. Редовно можеш да я видиш и на разходка с майка й по обяд, което е добре", разказаха момичетата.
По думите им Мария не работи никъде в момента. Не се е върнала на работа. Сега гледа как да почива повече. Психолози пък съветват тя да не стои вкъщи и постоянно да е обградена от хора.


Трупът на Богдан Динев бе открит на 26 юли сутринта в неговото жилище на ул. "Чая" в Стара Загора от 41-годишната му племенница. Мъжът починал от кръвозагуба, след като с нож бе прободен в корема и крака, при което била засегната бедрената артерия. След като го уби при самозащита, Мария сама се предаде на полицията на следващия ден. Там тя разказала, че Боньо й споделил, че има дъщеря на 18 г., с която няма добри взаимоотношения. Искал по някакъв начин някоя да му помогне, като ги сдобри. Мария го съжалила, тъй като нейният баща работил в Гърция и рядко й се случвало да го вижда.
"Не съм мислела, че може да ме нападне. Говорехме на вратата, аз имах нужда да отида до тоалетната и затова влязох. Тогава той заключи вратата и аз се притесних. Шибна ми шамар през лицето и ми каза – сега си моя, ти ще си моята жена. Започна да ме дърпа към себе си. Излъгах го, че съм девствена, разревах се, мислех, че ще се смили над мене. Каза, че за всичко си има първи път.
Започна да ме дърпа, не можех да се боря, той беше много силен. Сърцето ми щеше да изскочи. Не знам защо, но започнах да мисля как да се обадя точно на приятеля ми, но телефонът ми не беше платен и нямах възможност. Тогава си казах - оправяш се сама или няма смисъл", разказало още пострадалото момиче.
Психолозите съветват тя да излиза често и да намери хоби, което да я разсее от случилото се.
"Важното е да не мисли за това и да не се връща към деня, в който е станало. Важно е и да говори със специалист година дори, който да й каже точно от какво се нуждае в момента. Специфично е да говориш с момичета, които са станали жертви на сексуално насилие. Има такива, които с години не могат да излязат от случая и се връщат постоянно към деня, в който са изнасилени. Страхът не бива да я обзема напълно и тя трябва да се освободи от него", съветват психолози.

Как и защо Боньо Фаса пробожда с нож свой съгражданин от Стара Загора, четете в печатното издание на "168 часа".