Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Кои са неуловимите хакери, разкрили фалша и лицемерието в политиката на САЩ и Западна Европа? Кои са тези модерни последователи на Робин Худ, които, вместо да вземат злато от богатите и да го раздават на бедните, крадат информация.

В резултат на това простосмъртните научиха, че Арабският свят не е взривен в името на някакви висши демократични ценности, а защото Саддам Хюсеин и Муамар Кадафи са станали толкова самостоятелни, че са планирали да заменят долара с други валути.

От разкритията стана ясно кой е въоръжавал Саудитска Арабия и терористите от ИДИЛ, кои са задкулисните играчи, които подстрекават кризата с мигрантите, как е манипулирано противопоставянето в Украйна, кои са ястребите, тласкащи към война Русия и САЩ?

За капак светът научи, че освен в политиката лъжата е станала норма и в спорта. Че едни от непобедимите атлети на САЩ са печелили години наред състезания нечестно, ползвайки забранените за останалите спортисти допинги.

Всъщност киберпиратите доказаха, че нищо не е такова, каквото ни се представя.

"Това са едни от най-обиграните руски хакери, с много от които кабинетът в Москва поддържа близки връзки." Това е официалната констатация на ФБР и разузнавателните агенции на САЩ. Които обаче в същото време не коментират и не отричат фактите, които стават достояние на обикновените хора след хакерските пробиви.

Логиката на щатските спецслужби е, че разкритията на "Уикилийкс", "Ди Си Лийкс", "Фенси Беърс", "Гуцифер 2.0" засягат единствено САЩ и донякъде Западна Европа, докато руските посолства и институции тържествуват, пускайки постове от типа "Оказа се, че сред равните някои са по-равни" и други подобни.

"Русия е изключително опитна в това- казва Майк Буратовски, вицепрезидент на фирма за услуги по киберсигурност. - Ако ги виждате, шансовете ви са в решението дали Русия е окей с това да я виждате, или всъщност иска да я видите."

Според американски служители след 2012 г. Москва инвестира огромни средства за усилване на хакерските си сили.

"Не мога да вляза в детайли, но руската киберзаплаха се оказва много по-сериозна в сравнение с предишните ни оценки", казва Джеймс Клапър, шеф на Националното разузнаване на САЩ, пред Комитета на Конгреса през февруари.

"След санкциите срещу Русия за агресията й в Украйна тя започна да използва комбинация от стандартни и нестандартни киберсили с одобрение от Москва - смята Джейсън Луис, бивш мрежов специалист от Департамента по отбрана, и допълва: "Те са успешни. И вие ако направите нещо, което работи, ще продължите да действате с него."

Една от компаниите, ангажирани с разследването – "Тренд микро", споделя пред западни медии, че атакуващата група вероятно включва най-добрите криминални хакери в Русия.

Според анализатори те били много обиграни, с изключителни умения, на ръба на гениалността в сравнение с хакерите, наети от руското правителство. В случая става дума за доброволци, които са много по-мотивирани и обединени заради събитията в Украйна и тежките санкции, наложени от Запада на Москва. Чашата на търпението им преляла след избирателния удар на Световната антидопингова агенция срещу руските спортисти.

"Тези момчета са абсолютно недосегаеми от години, но сега получават една солидна почит", казват щатски анализатори, намеквайки за все по-близките им връзки с руските разузнавателни служби.

Подозренията са, че основният екип се нарича АПТ 28, а другият - АПТ 29, като те се подвизават под различни прякори.

В конфиденциален анализ на "Гугъл инк" се намеква, че AПT 28 ползва в атаките си инструментариум, известен като Х-агент. Описван е като съвършена версия за далечен достъп. Нещо като известния RAT, ползван за хакване на щатски софтуер.

Според "Гугъл" именно АПТ 28 стои зад атаката от миналата година на "Ню Йорк таймс". Смята се, че АПТ 29 е атакувал през 2015 г. Белия дом и Държавния департамент, сочи разследване на разузнавателното звено на компанията за киберсигурност "Файър ай". Шефката на този отдел Лаура Галанте споделя пред западни медии, че АПТ прилагат едни от най-изкусните техники, които спецовете в бранша някога са виждали.

"Фактът, че говорим в детайли за различни руски групи, вече е повече от забележителен", казва тя.

Според експерти по сигурността няма никакво значение дали зад атаките стоят "Софейси груп", АПТ или "Фенси". Те са на мнение, че това е една мащабна руска кибероперация. За което свидетелства и фактът, че хакерите няколко години са следили имейлите и кореспонденцията на топгенерала от НАТО и виден ястреб в САЩ Филип Брийдлав, който неколкократно е опитвал да манипулира президента Обама да започне война с Русия в Украйна.

Затова киберразузнавачите смятат, че част от хакерската група е свързана с руското военно разузнаване и щабквартирата му в Москва, по-известна като "Аквариума".

"Гуцифер 2.0", който атакува Националния комитет на демократите в САЩ, вероятно е по-близък до руската разузнавателна агенция ФСБ. Това е мнението на три от щатските групи, участващи в разследването. От "Файър ай" дори смятат, че "Гуцифер" е само един от многото прякори на елитния хакерски отряд АПТ 28.

"Гуцифер" официално твърдеше, че е румънец, но на тази версия никой не вярва, тъй като се оказа, че не знае и не може да пише на румънски.

"Ди Си Лийкс" официално твърдят, че са базирани в САЩ активисти, които се борят за истината и за един по-демократичен свят. Разследването в САЩ установи, че сайтът им е под прикритието на радар и това ги прави невидими. Една от малкото щатски компании, които се осмеляват да кажат нещо по-конкретно, е ThreatConnect. Според тях "Ди Си Лийкс" са "друг подкрепян от Русия оутлет за влияние".

Групата направи истински удар, след като хакна имейлите на топгенерали от НАТО и САЩ и разкри тайните игри на милиардера Джордж Сорос срещу Русия. Разследващите в САЩ предполагат, че хакерите са наблюдавали имейлите минимум една година.

На разследващите им прави впечатление, че отрядът ползва невероятен брой ефективни хакерски трикове, едни от най-сложните техники, като ги комбинира с ровене в частните имейли на хора, представляващи огромен интерес за военното и политическото разузнаване.

Създават впечатление, че не са работили преди, пробвайки различни техники, споделя шефът на "Файър ай" Джон Хълткуист. Версията му е, че "Уикилийкс" е бил първият екип, с който само са експериментирали.

Хакерите от "Фенси Беърс" станаха не по-малко известни от "Ди Си Лийкс", след като откраднаха медицинските досиета от Световната антидопингова агенция. Ответна атака заради избирателния й удар срещу редица руски спортисти. Още тогава възникнаха въпроси защо WADA непрекъснато открива забранени допинги при руснаци, българи и атлети от по-малките страни.
"Ние сме легион. Няма да простим. Няма да забравим. Очаквайте ни", написаха тогава "Фенси Беърс" и започнаха да вадят едно по едно досиета на тенисистките Серена и Винъс Уилямс, носителката на златен медал от олимпиадата по спортна гимнастика Симона Байлс и др.
Факт е, че САЩ спечелиха най-много медали в Рио - 46 златни, 37 сребърни и 38 бронзови. "Щатският тим игра добре, но не игра честно", обобщиха разкритията си "Фенси Беърс" и показаха как са подменяни допинг пробите и как единствено американците могат безнаказано да ползват забранени за останалите спортисти вещества.
Основателят на фирмата за киберсигурност "Кроудстрайк" Дмитри Алперович също твърди, че групата е базирана в Русия и е известна като Sofacy или AПT 28. Теорията му е, че стилът им огледално отразява стратегическите интереси на руското правителство.
Самите "Фенси Беърс" намекват, че са свързани с "Анонимус". Но това по никакъв начин не е потвърдено от самите "Анонимус".
През юли и август щатски правителствени агенции бяха буквално заляти със заразени имейли. Целта на кибербандитите била да получат достъп до документите на 2000 старши служители, на член на кабинета на президента Барак Обама, както и да поровят в личните имейли на хората, с които комуникират.
Експертите на Националната агенция по сигурност и Департамента по вътрешна сигурност на САЩ прекарват стотици часове само за да установят мащаба на бедствието, казват разследващи. 
По кого още удариха хакерите, четете в онлайн изданието на "168 часа"