Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Врата към бъдещето отваря последният филм на датския режисьор Николас Виндинг Рефн "Неоновият демон" (The Neon Demon).

Лентата е кинематографична скъпоценност, сетивно преживяване и изящен кошмар в хорър стила на иновативния визионер. Няма нито една сцена, игра на светлините и внушение в тази сюрреалистична и абстрактна продукция, които да са излишни и да не заливат на вълни с необходимите послания. Баналното разказване на истории на големия екран все повече ще остава в миналото, защото зрителите нямат нужда да четат с очи последователно сътворени редове. Необходими са само достатъчно въздействащи образи и звуци, които да обвържат с невидима нишка събитията и да нажежат действието.

Рефн е специалист в изследването на насилието, агресията и жестокостта, но в оголването на техните корени в този филм изневерява на бруталната си дисекция върху мъжки пол и

насочва вниманието си към кръвожадността в нежна обвивка

на женските образи.

Действието се развива в Лос Анджелис - света на блясъка и суетата, където най-ценното, но и опасно притежание е красотата. Фатална като билет, който отвежда навсякъде, дори към отвъдното.

"Реших, че съм направил достатъчно филми за мъже, склонни към насилие, и исках да заснема нещо само с жени, затова написах една история, която ситуирах в Лос Анджелис, защото жена ми не искаше да ходи никъде другаде извън Копенхаген. Каза ми, че е приключила с Азия. ЛА бе единствената опция. Така аз разработих идеята, отидох на място и ангажирах Ел Фанинг за главната роля, а тя се оказа абсолютно фантастична", обяснява Рефн.

В главната роля, както става ясно, очарова 18-годишната Ел Фанинг, която от съвсем малка знае как да омагьосва камерата точно като по-голямата си сестра Дакота Фанинг.

Нейната героиня Джеси е само на 16 години, девствена и по детски неподправена. Тя пристига в Лос Анджелис с амбицията да се пласира успешно в модния бизнес. Запознава с гримьорката Руби (Джена Малоун), която веднага преценява стопроцентовите шансове на младото момиче бързо да се превърне в звезда. Руби среща Джени със своите приятелки Сара (Аби Лий) и Джиджи (Бела Хийткоут), които с хищнически поглед заявяват позициите си в града на ангелите. В лентата участва и Киану Рийвс в ролята на страховит портиер на мотела, в който отсяда Джеси. Там, където ще се размине на косъм със смъртта, дебнеща я от пастта на диво животно, и от непредвидимите действия на мистериозния портиер.

Младата хубавица обаче смело започва да се налага над конкуренцията, защото много добре осъзнава силата си. Родила се е със съвършена обвивка и с лекота може да изземе властта от носителките на посредствена външност със значителни подобрения.

Джеси има характер. Непорочна, свежа и жива, тя е с излъчване на ангел, който подчинява с демонична сила и събужда опустошителни грехове у другите

- завист, похот и убийствен гняв, а самата тя е носител на също толкова пагубна гордост. Колкото и да изглежда невинна и наивна, в нея също дреме опасен звяр.

"Тя е като диамант сред стъкло", определя я безименен моден титан, в чиято роля се изявява Алесандро Нивола. Той влиза в интересен спор с обожател на Джеси, който изтъква като най-важна вътрешната красота. Бързо е контриран от изказването, че никога не би потърсил тази прелест на душата, ако тя не е загърната в перфектна обвивка. Такава е философията на Рефн - един ден, който почти е дошъл, нарцисизмът ще царува в обществото. Благородници ще бъдат само тези късметлий, които са естествено красиви без да полагат усилия за това.

Затова Джеси има правото да бъде дръзка, но ще трябва да плати цената си. Свирепите кукли с безизразни лица, които са повече дело на ловките ръце на хирурзите, отколкото на благосклонността на природата, искат да погълнат нейната сила и младост. И ще го направят.

Самият Рефн издава, че се е вдъхновил донякъде за "Неоновият демон" от ужасяващата история на унгарската графиня Елизабет Батори, известна като "Кървавата графиня". Аристократката, която произхожда от една от най-старите и заможни фамилии в Трансилвания, е обвинена в изтезаване и убийството на стотици млади момичета между 1585 и 1610 г. Батори опитвала да задържи младостта и красотата си с кървави бани от девственици.

Такива разкрасителни процедури са показани и от Рефн, но героините му са колкото мръсни, толкова и гладни... за красота.