Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Проф. Ваньо Митев
Проф. Ваньо Митев

Акад. Ваньо Митев, който ръководи 8 години медицинския университет, инвестирал в командировки годишната държавна издръжка за 8 студенти

Министър Кунева сезира ДАНС и прокуратурата за бившия ръководител на ВУЗ-а

Проф. Митев: Оставих университета на плюс 100 млн. лв., а сега ме изкарват престъпник

Одитен доклад от 64 страници, който анализира финансовите разходи в Медицинския университет в София от 1 януари 2014 до 30 юни 2016 отива в ДАНС и прокуратурата. Това обяви министърът на образованието и науката Меглена Кунева днес. 

Става дума за незаконосъобразни договори за обучение в чужбина. Министърът нареди незабавно да се прекрати изнесеното обучение на студенти в Швейцария, Германия, както и образователният франчайз Кипър.

Одиторите са установили, че акад. Ваньо Митев, който бе ректор до 15 април т.г., е изразходвал 250 000 лв. за 417 дни зад граница. Основанията за командировките му в Лондон, Малага, Куала Лумпур, о. Бали са свързани с личното му обучение по счетоводно приключване и данъчно облагане. Химикът е търсил студенти за медицинския университет от всички краища на света - Рим, Перуджа, Дубай, Сантяго, о. Сал - Кабо Верде, както и промотирал България в Куба, Доминикана, два пъти във Виетнам, два пъти в Оман.

Одиторите не намират обяснение на заплатата, която ректорът е формирал за себе си. Тя е 8937 лв. месечно - повече от президентската и премиерската.  Проф. Митев е вземал допълнителни възнаграждения, които са включени в неговата брутна заплата, освен за стаж, за научна степен доктор на науките веднъж и втори път за научна степен само доктор, получавал е възнаграждения като член на научни журита, вземал е бонуси в чест на международния ден на здравето 7 април, за деня на българската просвета 24 май, като е за деня на народните будители 1 ноември.

Пред "24 часа" проф. Митев заяви, че е оставил университета на плюс 100 млн. лв., а сега го изкарвали престъпник. По повод командировките той коментира: "Не е имало случай да се върна от командировка без да докарам студент. Одитът е едно заяждане, нищо повече."

Вижте в хартиеното издание утре още любопитни детайли от одита на медицинския университет.

Меглена Кунева, вицепремиер и министър на образованието
Меглена Кунева, вицепремиер и министър на образованието
Командировъчно на професора
Командировъчно на професора