Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Люта свада избухна в Съвета за сигурност на ООН заради продължаващите бомбардировки над Алепо, които за няколко дни взеха над 200 жертви сред цивилното население в сирийския град, предадоха световните агенции.

Броят на ранените наближава 400, а хората са оставени без медикаменти и храна заради невъзможността за доставка на хуманитарна помощ. На този фон свиканото спешно заседание на Съвета за сигурност на ООН, вместо да потърси изход от ситуацията, се превърна в тежко словесно сражение между Русия и Запада.

Посланикът на САЩ в ООН Саманта Пауър обвини Русия във “варварство” заради въздушните удари над Алепо.

“Това, което Русия всъщност подкрепя в града, не е борба с тероризма, а варварство”, заяви тя. Представителите на Великобритания и Франция атакуваха Москва, че подкрепя военната офанзива на своя съюзник - сирийския президент Башар Асад. Когато сирийският посланик беше повикан да говори, посланиците на трите западни държави напуснаха залата в знак на протест.

От своя страна постоянният представител на Русия в ООН Виталий Чуркин припомни, че САЩ още не са дали обяснения за гибелта на над сто цивилни в бомбардирания от тях град Манбидж.

“Взехме под внимание неприемливия тон и риторика на представителите на САЩ и Великобритания, които могат да навредят на отношенията ни”, коментира и говорителят на президента Путин Дмитрий Песков.