Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Това остана от автобуса, който трябваше да отведе израелските туристи в Слънчев бряг. Снимка: Лина Главинова
Това остана от автобуса, който трябваше да отведе израелските туристи в Слънчев бряг. Снимка: Лина Главинова

Днес е първата от общо 7 дати до края на годината в графика на Специализирания наказателен съд, определени за процеса за първия терористичен акт в новата история на България.

На 18 юли 2012 г. в 17.24 ч., на паркинга пред терминала за пристигащи пътници на бургаското летище в кв. Сарафово избухва бомба, която разкъсва приносителя и убива на място шестима Ц българският шофьор за автобуса за трансфер до Слънчев бряг Мустафа Кьосов и петима граждани на Израел - Амир Менаше, Ицик Коленги, Маор Харуш, Елиор Прайс, Кошава Шрики. Ранените са 39 - 38 туристи, също от Израел, и една българска, служител на туристическа фирма. Всички те вече са се възстановили.

При огледа на местопроизшествието са намерени останки от самия атентатор Ц глава и части от два крака, за когото веднага след това се разбра, че е пребивавал у нас с фалшива самоличност - Жак Филип Мартен. През 2014 г. от ДАНС и прокуратурата съобщиха истинското му име - Мохамад Хасан ел Хюсеини, роден в Ливан на 27 май 1989 г. Имената на съучастниците му МВР разкри за първи път през 2013 г. Те също са пребивавали у нас с фалшиви самоличности. Роденият през 1980 г. в Австралия Мелиад Фара е използвал документи с името Браян Джеремая Джеймисън. Хасан ел Хадж Хасан, роден през 1988 г. в Ливан е прибивавал в България като Ралф Уилям Рико. Прокуратурата ги привлече като обвиняеми в края на 2015 г., а в началото на 2016 г. Интерпол ги пусна в списъка за издирване с червена бюлетина. Снимките им още са в сайта на международната организаиця.

Вече са ясни основните фигури в процеса - държавното обвинение ще бъде представлявано от Калина Чапкънова - наблюдаващ прокурор и административен ръководител на Бургаската окръжна прокуратура. Нейният подпис стои под обвинителния акт от 117 страници. До бургаския прокурор в съдебната зала ще има и нейн колега от спецпрокуратурата - Красимир Тренчев.

Радослав Николов и Калина Тодорова са адвокатите, които ще защитават двамата обвиняеми.

Радослав Николов - служебен защитник на Хасан Хасан, е бивш разследващ полицай. Негова е заслугата Черньо Иванов - убиецът на ученичката от Поморие Ваня Мандулева да бъде осъден и за убийството на още едно момиче. Като адвокат защитаваше известният "готвач" на пико Красимир Станков - Маратонката.

Тодорова е сред по-възрастните представители на местната адвокатска колегия, рядко се явява по наказателни дела. Тя бе защитничка на осъдения на 15 г. касоразбивач Слави Славов, обвинен за тартор на банда за обири на офиси и магазини. Тодорова бе адвокат и на фирмата превозвач "Ентуртранс", чийто автобус се превърна в ковчег за 9 пътници, но не представляваше управителя Ениз Ченгел в наказателното дело.

Очаква се да има и други адвокати - процесуални представители на пострадалите.
Председател на съдебният състав - определен на случаен принцип, е съдия Аделина Иванова. В състава влизат още един магистрат - Виржиния Петрова, и трима заседатели.
Възможно е ход на делото днес да не бъде даден, тъй като, според осведомени, част от призовките, изпратени на 54-та пострадали (наследници на загиналите и ранените в терористичния акт), не са стигнали до адресатите си.

Прокурор Калина Чапкънова Снимка: Елена Фотева
Прокурор Калина Чапкънова Снимка: Елена Фотева
Преди да стане адвокат Радослав Николов бе разследващ полицай. Снимка: фейсбук
Преди да стане адвокат Радослав Николов бе разследващ полицай. Снимка: фейсбук
Адвокат Калина Тодорова като защитник на касоразбивача Слави Славов.
Адвокат Калина Тодорова като защитник на касоразбивача Слави Славов.