Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Европейският съюз да финансира изграждането на големи горещи точки за мигранти в Турция и Либия, за да останат мигрантите извън територията на Европа. Това е предложил премиерът Бойко Борисов на срещата на 9 европейски премиери, организирана от австрийския канцлер Кристиан Керн в събота. В същото време Борисов е предложил да се затворят напълно външните граници на ЕС.

В разговорите във Виена участваха още германският канцлер Ангела Меркел, премиерите на Унгария Виктор Орбан, на Хърватия Тихомир Орешкович, на Гърция Алексис Ципрас, на Словения Миро Церар и вътрешният министър на Румъния Петре Тобе. На срещата участваха и президентът на ЕС Доналд Туск, комисарят Димитрис Аврамопулос и премиерите на Албания, Македония и Сърбия.

“Съвсем малко съм оптимист. Видях, че вече европейските лидери разбират, че трябва да се спасява целият съюз, а не България, Гърция и Италия да бъдат залети с бежанци”, каза след разговорите Борисов.

Зоните за сигурност трябва да бъдат в Турция и Либия и там да стоят мигрантите, а финансовата тежест да бъде поета от ЕС, САЩ, Китай и Индия, предложил още Борисов. Така щял да намалее натискът към Европа, докато бъдат спрени войните в Близкия изток, обясни той.

“Те и на Берлинската стена загиваха хора, но и минаваха стената. Каквито и огради да направим, трафикантите винаги ще намират изход”, каза премиерът.

Центърът в Либия трябва да облекчи мигрантската вълна към Италия, която в момента била най-застрашената европейска държава, добави той. Според него всички външни граници трябва да бъдат затворени и на територията на ЕС да се допускат само хора, които бягат от война. Борисов посочи Гърция, през която са минали повече от влезлите през Балканите бежанци, като пример защо трябва да бъдат опазвани всички външни граници.

“Затварянето на балканския път не е затваряне само на българо-турската граница. Обърнахме се към Ципрас да положи повече усилия, защото Турция спазва споразумението”, заяви Борисов.

Ден преди срещата във Виена в интервю пред австрийската телевизия ОРФ той подчерта: “Гърция е шенгенска държава, а България не е. Смешно е, но е факт. В момента имаме огромен натиск и откъм гръцката граница.”

Страните от Вишеградската четворка са изявили желание да помогнат с хора за охрана на българската граница, сподели още Борисов след разговорите в Австрия. Освен това от 6 октомври в България започва работа общата европейска гранична служба, която ще замени Фронтекс.

“В понеделник се надявам да бъдат отпуснати 160-те милиона евро от ЕС и да започнем процедурите по закупуване на камиони, джипове и термокамери”, каза премиерът.

Според него новите бежански центрове не трябва да се правят на територията на големи градове и София, а на самата граница. Въпреки всичко ЕС трябва да се постарае споразумението с Турция да се изпълнява и то да продължи да действа и след декември, допълни българският премиер. Към спазването на споразумението трябвало да бъде привлечено и НАТО, защото Турция е член на алианса. Заради това на Европейския съвет през октомври трябвало да бъде поканен и генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг.

“От двете злини падането на визите за турски граждани е по-малката”, каза още той, говорейки за опасността от насочване на 3-те милиона бежанци в южата ни съседка към ЕС.

“Европа не е подготвена за нови 1 млн. да влязат. Тогава няма да ни остане нищо друго, освен да се мобилизираме цялата нация и на границата ще се пазим като от ордите на Атила”, каза Борисов.

Преди това обаче обясни, че при нов голям наплив е невъзможно спирането му със стрелба. Борисов отново поиска ЕС да сключи споразумение за реадмисия с Афганистан, откъдето идват по-голяма част от бежанците.

“10 години плащаме за наши войници в Афганистан, за да направим демокрация. Толкова ли е хубава, че хората бягат”, попита премиерът.

Туск: Балканският маршрут трябва да бъде затворен завинаги Европейските страни трябва да се уверят, че балканският маршрут е напълно затворен за нелегални мигранти, заяви председателят на Европейския съвет Доналд Туск на срещата във Виена.

Според Туск е необходимо страните от ЕС да работят в по-тесни взаимоотношения с балканските страни и Турция, за да постигнат тази цел. Ангела Меркал на свой ред заяви, че ЕС трябва да връща по домовете им всички мигранти, на които е отказано убежище. В рамките на преразпределението тя предложи Германия да приема по няколкостотин бежанци на месец от Италия и Гърция. Това стана, след като гръцкият премиер Алексис Ципрас призова за справедливо и солидарно разпределение на тежестта на мигрантската криза, защото в момента най-уязвими са страните на предната линия.