Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Началникът на отбраната ген. Константин Павлов положи венец пред паметника на Каймакчалан ден преди да бъде поруган.
Началникът на отбраната ген. Константин Павлов положи венец пред паметника на Каймакчалан ден преди да бъде поруган.

Как да гласуваме за евроинтеграцията им, пита премиерът. От Скопие твърдят, че плочата на Каймакчалан била незаконна

Македония да вземе мерки срещу поругаването на български паметници на нейна територия. Това е поискал премиерът Бойко Борисов от министър-председателя на Македония Емил Димитриев на среща във Виена. Там двамата участваха в разговори за спиране на мигрантската вълна към Европа.

Поводът е поругаването на войнишкия паметник на връх Каймакчалан, който

бе разбит с чук

от македонския

журналист

Миленко

Неделковски

“Ако не вземат мерки с това да чупят с чукове български паметници, ще имат много неприятни срещи след това”, каза Борисов след разговора с Емил Димитриев.

“И тогава, когато най-много очакват помощ - няма да получат. Това подпомага ли нашата дружба, подпомага ли интеграцията на Македония в ЕС? Утре ще трябва да гласуваме за тях”, подчерта българският премиер.

Борисов се закани още, че Македония повече няма да получи помощ от България, ако не се вземат мерки срещу вандалския акт. “Тогава, когато най-много очакват помощ, няма да получат. Изпратихме и пожарна, и води, и храни - и всички македонци бяха доволни, че България им помогна. В сряда Министерския съвет гласува 300 000 лева помощ за Македония и това ли заслужава българинът?”, продължи Борисов.

“Ние се

отнасяхме

братски към тях

и да излезе този

да троши плочи!

Това подпомага ли нашата дружба, подпомага ли интеграцията на Македония в ЕС?”, допълни той.

Преди Борисов и външният министър Даниел Митов поиска официална реакция от Скопие. Той направи това, след като от БСП настояха да бъде изслушан официално в Народното събрание по темата за разрушения паметник.

Македония обаче изненадващо обяви в събота вечерта, че разрушеният паметник бил незаконен. В съобщение намакедонското външно министерство се призова “нашите приятели в Република България” да зачитат международно приетите процедури за поставяне на такива паметници. Вчера нямаше българска реакция на обвиненията от Скопие.

Евродепутати: Така няма да влязат в ЕС, губят бъдещето си

“Отново станахме жертва на великомакедонските комплекси! Това, което са направили македонският журналист и приятелите му с войнишкия паметник на връх Каймакчалан, не може да бъде окачествено само като вандализъм още повече, че това не е първият случай”. Това написа във фейсбук Илияна Йотова, която е зам.-председател на комисия по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи на Европарламента.

“В докладите, които пишем за напредъка на Македония за член на ЕС, винаги повдигаме въпроса за поругаването на българските паметници. Докато това не спре, ние няма да дадем зелена светлина за членството на тази държава в ЕС”, категорична бе лявата евродепутатка.

“С провокации спрямо България партията на г-н Груевски може да добави някой друг процент на изборите, като се представя като единствения пазител на “македонскиот идентитет”, но ще загуби бъдещето на страната си”, бе коментарът пък на колегата ѝ от ГЕРБ Андрей Ковачев. Рецидивите на омраза от страна на Скопие не може да бъдат толерирани, заяви той.

НИМ ще възстанови паметника и още два

на територията на Македония, обяви шефът на историческия музей Божидар Димитров. Това било решено на директорски съвет в НИМ. Другите два са военното гробище на 8-ми приморски полк в с. Хума и паметникът на полковник Каварналиев край Дойран. Още в деня на вадналския акт дарителска кампания за възстановяване на плочата обяви и депутатът от БСП Жельо Бойчев. 

Вандалът Миленко – осъждан за измами с американски визи

Т...ците ми изтръпнаха, нагъл е Неделковски, след като Божидар Димитров се закани да го съди

Македонският журналист, телевизионен водещ и осъждан престъпник Миленко Неделковски стана известен у нас, след като навръх Деня на Независимостта на България вандали, водени от него, организирано счупиха паметника на загиналите ни бойци на връх Каймакчалан.

Прочулият се вече като македонския дебил Неделковски започва професионалната си кариера през 1983 г. като спортен журналист в редакцията на Радио-телевизия “Скопие”. През 2002 и 2003 г. той ръководи фирма “Супер Би” - посредник при изваждане на работни визи за САЩ. През 2006 г. Неделковски лежи 7 месеца в следствен арест, защото измамил 22-ма души, обещавайки им фалшиви визи за САЩ. Осъден е на 2 години затвор, но бива освободен условно.

Македонските медии публикуваха снимки и разказаха как Миленко Неделковски рано сутринта на 22 септември шофирал 6 часа по разрушен планински път, за да поломи българския паметник на Каймакчалан. Два дни по-рано военният ни министър и генерали почетоха там паметтта на загиналите хиляди български бойци.

“Татари, защо не я сложихте плочата на гръцката страна на Каймакчалан, бе?”, гласи коментар на дебилния журналист, публикуван от сайта “Инфомакс”. Неделковски гордо опроверга слуховете, че плочата била счупена по-рано - ако било вярно, трябвало извършителят да се похвали.

В петък директорът на Националния исторически музей Божидар Димитров се закани да съди “с голямо удоволствие” вандала. “Присъдата ще бъде изпълнена от местните българи, от Динковците в Скопие”, коментира в ефира на Нова телевизия Димитров. “Македонците не са измислени още, когато е била тази битка на Каймакчалан. Там се бият българи срещу сърби, французи и гърци”, заяви проф. Димитров.

Скандалът продължи да се развива грозно, тъй като Неделковски не спря с нападките и си позволи да се гаври и с проф. Димитров. След усетеното в Македония земетресение журналистът написа: “Земетресение ли е това, или т...ците ми изтръпнаха, че татарският глупак Б. Димитров ще ме съди?!” Неделковски пусна и видео във фейсбук, в което коментира иронично, че е загубил съня си заради забраната да влиза в България, където нямало какво да се прави освен, да се гледат комунистическите стари сгради. 

ИЛИЯНА ЙОТОВА
ИЛИЯНА ЙОТОВА
АНДРЕЙ КОВАЧЕВ
АНДРЕЙ КОВАЧЕВ
Миленко Неделковски си пусна снимки във фейсбук как разрушава паметника.
Миленко Неделковски си пусна снимки във фейсбук как разрушава паметника.