Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Само гимнастичката Симон Байлс прояви творчество, измисляйки сложно психическо заболяване

Холивуд отдавна го е закъсал откъм спортно-драматични продукции. След незабравимия филм "Всяка една неделя" с Ал Пачино и Камерън Диас продуцентите сякаш изгубиха интерес към спортистите и се насочиха към зомбита и природни катаклизми.

Този път обаче няма къде да ходят. Ще ги обявят за слепи кучета, ако пропуснат идеалния шанс да направят нов касов хит. Има повод, има драма, публиката яко ще кълве. Остава само някоя млада звезда от ранга на Кит Харингтън (Джон Сноу от "Игра на тронове") да се нагърби с главната роля.

Каква е историята ли? Какво ще кажете за младо момче, което продава авокадо в Кения, разболява се от тежкия физически труд, но след години се превръща в световна звезда в колоезденето. Това в общи линии е съкратеният вариант на житейските патила на британския колоездач Крис Фрум. Същия този, чието име излезе покрай разразилия се скандал със спортисти, които напълно легално са ползвали допинг под формата на животоспасяващи лекарства.

В миналия си брой "168 часа" ви разказа за сестрите Уилямс, които са спечелили куп титли от Големия шлем, докато са гълтали от хаповете, които хем лекуват, хем те правят машина на корта. Разкритието направиха руски хакери, които се добраха до медицинската документация на Световната антидопингова агенция (WADA). Оказва се, че церберите там за едни са били майка, а за други мащеха. През годините изгоряха стотици спортисти, които се чудеха какви оправдания да измислят. Други обаче съвсем спокойно са се допингирали под благия поглед на WADA. Въпросните момичета и момчета са се оправдавали с различни заболявания, заради които са гълтали от забранените хапове. Така и не стана ясно от какво точно са страдали сестрите Уилямс, че да приемат толкова много лекарства, които могат да бъдат използвани и като допинг.

Някои обаче сами си признаха от какви точно заболявания страдат. Вече споменатият Крис Фрум също се разприказва. Трикратният победител на най-престижното колоездачно състезание в света "Тур дьо Франс" е неизлечим астматик. Фрум твърди, че е пипнал гадното заболяване по време на живота си в Кения. Той там се е родил и като дете е принуден да работи на прашния зеленчуков пазар, за да помага на родителите си. Крехкият му организъм не издържа и от един момент нататък Фрум се нуждае от хапчета, за да диша свободно.

Но човешката воля няма граници и ето че астматикът изведнъж се превръща в шампион. Сами преценете дали това не става за сценарий на много сълзлива американска филмова драма. Фрум отминава с безразличие коментарите, че огромен брой топспортисти също като него се изкараха астматици през последното десетилетие само и само да се докопат до лекарства, които помагат за увеличаване на издръжливостта при тежки физически натоварвания.

Специално Крис Фрум е подпомагал добрата работа на белите си дробове с изключително популярното сред спортистите лекарство преднизолон. От WADA явно са притеснени за неговата астма, утежнена допълнително от сенна хрема, и му позволяват на воля да гълта от иначе забранените хапчета. Трикратният победител на "Тур дьо Франс" е ужасен от подозренията по негов адрес. “Няма новина в моята астма.

През последните 9 години два пъти съм бил подложен на остри пристъпи и ми се е налагало да приемам лекарства, които могат да бъдат възприети като допинг. Случаят ми винаги е бил наблюдаван от лекарска комисия, която не би допуснала да злоупотребя", категоричен е Крис Фрум.

Колегата му от английския национален отбор по колоездене Брадли Уигинс също се оказва тежък астматик. Но и той побеждава коварното заболяване и печели 5 златни олимпийски медала в кариерата си! От неговите постижения изглежда, че е най-добре астматиците да се насочват към колоезденето, въпреки че там се искат изключително здрави бели дробове, които да работят на пълни обороти по време на якото въртене на педалите. Уигинс съвсем очаквано отхвърли обвиненията по свой адрес. И той бил казвал преди, че има проблеми и се нуждае от хапчета. И той бил наблюдаван под лупа от лекарски комисии и подкомисии. Оправдания след оправдания, но широката публика по традиция е доста конспиративно настроена и едва ли ще повярва на тежко болните шампиони.

Американската атлетка Симон Байлс поне измисли нещо по-екзотично като синдрома на дефицит на вниманието и хиперактивност (ADHD). Психическото заболяване е изключително модерно в Щатите. Всяко второ по-палаво дете е диагностицирано с ADHD. Симон поне има късмета да употреби своята хиперактивност в жестоки тренировки в залата, благодарение на които правеше толкова впечатляващи премятания на олимпиадата в Рио. Байлс си спечели златния медал и сега й остава единствено да се бори с болестта, която в буквален и преносен смисъл не й дава мира.

На неравна битка със собственото си тяло се е отдала и колоездачката Лора Трот. В Рио тя грабна златен медал в колоезденето на писта, а седмици по-късно името й изплува в списъка, публикуван от хакерите. При Лора няма нищо чак толкова интересно. И тя астматичка, и тя открай време гълта най-разнообразни хапчета, които хем я лекуват, хем й дават предимство пред останалите съперници. Трот категорично отрича да е направила нещо нередно и разказва собствената си тъжна история. Ражда се преждевременно и единият бял дроб не успява да се развие пълноценно. Впоследствие родителите й я записват на колоездене, за да й дадат шанс да се справи с проблема. И тя го прави по най-добрия начин, каквото и да си мислят феновете по нейния въпрос.

За сметка на това боксьорката Никола Адамс въобще няма намерение да плаща данък обществено мнение. Британката спечели златото в Рио, а сега се оказва, че е приемала лекарства, които лекуват артрит и бронхит. Адамс, която преди време открито си призна, че е лесбийка, категорично отказва да каже какво точно заболяване е борила. Повечето от другите осветлени спортисти също предпочитат да мълчат. Ако се разприказват, със сигурност ще се окаже, че в огромната си част са астматици.

Какво каза в своя защита Рафаел Надал, който също беше замесен в скандала, четете в хартиеното издание.