Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Здравната каса поела само операциите, лекарствата и болничния престой на гимнастичката

Защо Министерството на спорта плати лечението на гимнастичката Цвети Стоянова, което би трябвало да е безплатно? При всички спешни случаи медицинската помощ е за сметка на Здравната каса. В случая обаче Българската федерация по художествена гимнастика благодари на лекарите от Пирогов за положените грижи, на Министерството на младежта и спорта и министър Красен Кралев за финансовото обезпечаване на лечението.
На практика то е платено 100% от министерството. Рехабилитацията, която се прави в момента за пълното възстановяване на Цвети, се поема от федерацията.
"До колкото знам
министерството е платило всичко,
което се е наложило в "Пирогов". Не съм запозната напълно, защото това са уговорки между Илияна Раева и министър Красен Кралев – обясни пред "168 часа" треньорът на ансамбъла по художествена гимнастика Ина Ананиева - Когато се случи тази трагедия, бяхме на среща с министъра и той каза, че каквото зависи от него, ще го направи, прие лично случилото се."
Консумативите за операциите са излезли около 20 хиляди лева, стана ясно от лаконичния отговор на шефа на "Пирогов" проф. Милан Миланов. Според него падане от повече от 15 метра е несъвместимо с живота, а при Цвети падането е от около 20-25 метра.
Екипът на "168 часа" се обърна към "Пирогов" и Националната здравноосигурителна каса (НЗОК), за да изяснят защо всъщност е имало допълнително плащане от страна на министерството.
"В случая с Цвети Стоянова НЗОК поема лечението като болничен престой, но имплантите, които се използват в операциите, се плащат от самите пациенти. Тоест касата по клинична пътека е платила оперативните интервенции, които са направени на Цвети Стоянова, като екипът влиза и оперира, но консумативите, използвани по време на операциите,
се заплащат от пациента",
изясни пред "168 часа" Мария Пойразова, пресаташе на "Пирогов".
"По принцип някои консумативи се поемат от НЗОК, но други, като в случая на Цветелелина Стоянова - от пациента – категорична бе пред "168 часа" Багряна Маркова, пресаташе на НЗОК. - Много зависи от клиничната пътека и какво включва тя съответно. Има най-различни неща, които касата не заплаща. В самата клинична пътека е описано какво точно е за сметка на касата и какво за сметка на пациента.

Какво още не заплаща НЗОК четете в хартиеното издание на "168 часа"