Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Диктаторите често са ползвали услугите на свои “копия”, за да се спасят от атентати и да заблудят чуждите разузнавания.Избраниците са убивани, ранявани, животът им се пази десетилетия в тайна.

Възможно ли е основният претендент за държавен глава на САЩ да е подменен с двойник, а най-разгорещената част от предизборната борба да се окаже само лош театър? Тази конспиративна теория набира все повече привърженици зад океана.

Преди дни кандидатът за президент на САЩ, Хилари Клинтън стана обект на още повече внимание, след като й прилоша на възпоменателната церемония по случай 11 септември.

Бившата първа дама напусна събитието по-рано, а видео, разпространено в интернет, показа на света момента, в който Клинтън припада, а бодигардовете й едва я качват в автомобила. Два часа по-късно Хилари се появи сияеща, в перфектно здраве и леко променена пред апартамента на дъщеря си Челси. И ето така се роди най-новата конспиративна теория - че Хилари Клинтън е била заменена от своя двойничка.

Бързата положителна промяна в състоянието на евентуалния бъдещ президент на Америка накара много хора да се съмняват, че са станали свидетели на театър. Интернет бе залят с безброй доказателства, че жената, която се появи в същия син костюм от апартамента на Челси, всъщност не е Клинтън. На първо място стои формата на лицето на бившата първа дама.

Сравнени, снимките от преди и след припадъка показват, че Клинтън, която има дълъг и остър нос, някак си се е сдобила с по-малък и закръглен обонятелен орган. Промяна има и в брадичката на Хилари, която се оказва по-високо и също по-закръглена, отколкото преди охранителите й да я качат в колата. Някак, освен лицевите трансформации, Клинтън успява да свали и няколко килограма, докато си почива от влошилата се пневмония при дъщеря си.

На снимките ясно се вижда, че докато по-рано коремчето на Хилари добре е изпълвало тъмно синия костюм, то след инцидента, облеклото й вече не й е по мярка, а с един размер по-голямо. Още повече масло в огъня наля и видеото, което публикуваха фотографите, чакащи бившата първа дама пред дома на Челси. Клинтън рядко, да не кажем и въобще не е виждана на публично място без тонове охрана около себе си. В деня, след като вече веднъж и е прилошало и е припаднала, Хилари е решила да се отърве и от бодигардовете си, като излезе на улицата съвсем сама. И не само това.

Малко момиченце съвсем необезпокоявано се втурва и прегръща кандидата за президент, който, нека не забравяме, че е болен от пневмония и е напълно вероятно да е заразен.

Според почитателите на конспиративните теории въпросното видео е направено с цел да заблуди опонентите на Клинтън, че всичко с нея е "перфектно", както тя сама се изразява, напускайки сградата. Но "режисьорът" не си е свършил добре работата, защото тези малки, но съществени моменти са събудили съмнение у множеството. Как някой изглежда толкова свеж само часове, след като е припаднал? Ами ако момиченцето, затичало се към Клинтън, всъщност е убиец?

Всъщност за бившата първа дама се знае, че наистина има двойник с който лично се е срещала. Тереза Баруол изкарва милиони долари на година, като имитира Клинтън в шоупрограми и предавания, но не и като неин реален заместител.

В момента на избухването на скандала, първото име, което беше замесено, бе нейното. Но Баруол публично отрече да има нещо общо със случващото се около Клинтън. Още повече, Тереза е снимала комедийна програма в Лос Анджелис точно по това време. Науката обаче е доказала, че човек има поне по 6 двойника в света. Така че, ако Баруол не е заела мястото на Хилари, то не се изключва вероятността тайните служби да са открили една от останалите пет жени, приличащи на кандидата за президент.

Ала Хилари Клинтън не е първата, която се е сдобила с двойник, а едва ли ще е и последната. В Лас Вегас да си имитатор на известна личност е изключително доходоносна работа.

Оставяйки забавлението настрана обаче, историята помни не един или двама големи лидери, които са се крили зад телата на своите двойници. Буквално.

Повечето от тези мъже и жени в миналото са използвани само при ситуации, които са потенциално опасни за живота на водача или в такива, в които е било нужно да се разиграва театър пред потенциалния враг. Това отговаря и на въпросите, зададени малко по-горе. Хилари трябва да заблуди Тръмп, а животът на един двойник не е от значение, за това не му е и нужна охрана.

Политически двойници всъщност са изненадващо редки. Разбира се, ако те са наистина добри, ние никога няма да научим за тях, все пак това е целта. И макар документираните примери да не са много, то има няколко за "автентични" фалшиви световни лидери. Сред най-известните хора с двойници са Йосиф Сталин, Хитлер, ген. Бърнард Монтгомъри и Саддам Хюсеин.

Документирано от Военните служби в САЩ е, че Саддам Хюсеин е имал не един, а няколко двойника. Те го замествали в обществените дела и телевизионните прояви, докато Садам се криел в бомбоубежища, опитвайки се да запази живота си максимално дълго.

Единствено особено наблюдателните иракчани можели да различат измамника от истинския лидер. Фактът, че Хюсеин е имал множество двойници, сериозно притеснил американските военни, когато, залавят лидера през 2003 г.

Министърът на отбраната Доналд Ръмсфелд казва в своето изявление: "Знаейки, че двойниците на Саддам са били подлагани на пластични операции и може много добре да са дублирани татуировки, дупки от куршуми и неща като бенки, които да ни заблудят, че това е истинския Садам Хюсеин, решихме да направим идентифицирането му публично."

След като лидерът е убит за двойниците му, остават само проблемите, които външния им вид носи. Появявайки се на улицата, те често хвърлят в ужас гражданите на Ирак. По-интересното е, че двойниците на диктатора често са били търсени за участие в порно филми, а хонорарът, който им е предлаган, е около 333 000 долара. Дали става дума за ексцентрично видео или такова с цел да срине напълно авторитета на вече мъртвия лидер, не става ясно.

По-интересен е двойникът на сина Садам Хюсени, Удай Хюсеин. Най-големият син на лидера е наричан "дете на дявола". Той бил психически нестабилен. Радвал се на видеата с мъчения, които баща му показвал, убивал, изнасилвал, мислел си, че притежава света.

Удай до такава степен се вманиачил в това да прилича на баща си, че сам поискал да си има двойник, а в жертва паднал Латиф - момче, което случайно учи със сина на лидера в едно и също училище и невероятно много си приличат. Латиф, често е бил наказван още тогава за белите, които Удай е правил. Точно заради това, поне 10 години по-късно, когато откачената идея влиза и в без това разбърканата глава на Удай, Латиф е първият човек, за когото Хюсеин се сеща.

След смъртта на фамилията Латиф разказва историята си и публикува книга, по която по-късно е създаден филм. А историята на двойника на дявола не е лека.

Той е прострелян 26 пъти, наръган е поне три пъти повече и почти е убит от американските военни служби. Латиф дори успял да спечели на Удай медал. Но това да поема куршумите вместо сина на Саддам Хюсеин далеч не била най-тежката част от работата, която Латиф имал. Той е знаел, че Удай Хюсеин е психопат и е станал свидетел на един от най-кървавите му убийства, а веднъж почти не застрелял най-добрия приятел на Саддам, само защото Удай искал така.

А когато жената, която Дяволът си харесал, си паднала по Латиф, той му се отблагодарил за всички пъти, в които двойникът е поемал курушуми за него, като стрелял в рамото му.

През 1991 г. Латиф бяга от Ирак с помощта на ЦРУ и помага със знанията си за свалянето на режима на Саддам Хюсеин. През 2003 г. Удай е убит, а Латиф казва, че така и не успява "да получи своето отмъщение", отнемайки живота му собственоръчно.

Съветският лидер Йосйф Сталин също е използвал няколко двойника за своите телевизионни прояви. Един от тези двойници е открит от КГБ и носи името Рашид. Той направил опит да се присъедини към армията, но когато се разчува за приликата му с Вожда, веднага е освободен, за да заеме мястото си на друга служба - да поема куршуми вместо самия Сталин.

Когато обучението му приключва, Рашид заема мястото на Йосиф Сталин на някои публични изяви по времето на Втората световна война.

Той твърди, че по това време имало още много двойници на лидера, но те никога не се срещнали. Рашид също разказва, че в края на земния път на Вожда на един от двойниците му е платено да живее в имението му извън Москва и да се появява по медиите и на срещи с други световни лидери.

Рашид умира през 1991 г. на 93-годишна възраст. За живота му се знае само тази оскъдна информация. Не е така обаче с другия известен двойник на Сталин - Феликс Дадаев. Той работи като танцьор и жонгльор, преди от КГБ да го отведат, за да бъде двойник на Вожда. Пази мълчание близо половин век, докато накрая не проговаря с позволението на президента Путин.

Дадаев също като Рашид е мобилизиран в армията, но бива тежко ранен и на семейството му е съобщено, че е мъртъв. Бори се за живота си и оцелява, за да се превърне в бронежилетка, която да предпазва Сталин от евентуални посегателства над живота му.

По това време той е значително по-млад от Вожда, но майсторският съветски грим успява да му докара вида на 60-годишен мъж. "Преживяхме толкова мъки, че изглеждах доста по-възрастен, отколкото бях", казва Дадаев.

Той, подобно на Рашид, прекарва много време в изучаването на мимиките на Сталин заедно с Алексей. Гледа филми, негови изяви, речи. “Когато подготовката ми приключи и гримът ми беше напълно готов, аз вече изцяло приличах на него.

Само ушите ни се различаваха, защото моите са по-малки”, казва Феликс за промяната си. Благодарение на нея, никой не се усъмнил в автентичността на Вожда, когато той присъствал на някои събития из целия Съветски съюз. Дадаев добавя, че ако не се бил справил перфектно с дадената му задача, най-вероятно вече е щял да бъде застрелян.

Неговата най-голяма изява като Сталин била по времето на конференцията в Ялта. Полетът на Вожда към събитието бил таен, ала този, в който бил Феликс, бил оповестен публично на всички.

Късмета да оцелее и да разказва няма обаче двойникът на Хитлер - Густав Велер. Той бил застрелян в главата по същото време, при падането на Берлин. За Адолф се знае със сигурност, че е наел един двойник, но се носят редица слухове, че техният брой е бил около шест.

За какво е бил използван двойникът на Хитлер и кои други исторически личности са избегнали смъртта благодарение на свои копия, четете в хартиеното издание на "168 часа".