Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

- Проф. Димитров, поробила ли е България македонците между 847 до 969 г., както твърдят техните историци?

- Пълни глупости, как ще сме ги поробвали? Как можем да поробим самите себе си? Там също живеят българи. Каква е историята? През 680 г. братята Кубер и Аспарух предприемат едновременна атака срещу териториите на юг от Дунав.

Очевидно действията им са били координирани. Воините на Кубер се спускат през земите около Ниш и Скопие и завземат днешна Вардарска Македония. А хан Аспарух превзема сегашна Северна България.

Византийците вероятно са смятали целия Балкански полуостров за единна

българска държава, а те се вклиняват между двете части с един коридор. И така основават две български държави, които поддържат контакти помежду си. Това става ясно от надписите около Мадарския конник, където хан Тервел заявява: "На носоотрязания император (Юстиниян, б.р.) не повярваха моите вуйчовци от Кисинийските полета."

Тези две държави се обединяват доброволно, без никакъв натиск, в епохата на хан Крум след 809 г., когато той превзема Сердика, Велбъжд и Ниш. По този начин коридорът от територия на Византийския империя, който разделя двете Българии, е унищожен. Земите им вече се свързват с пряк териториален контур и много историци, вкл. и македонски, смятат, че тогава е станало обединението на двете Българии.

Така че, ако това те го смятат за робство, не знам. Някои от самите македонски историци казват, че Македония се присъединява към България не през 837 г. от кан Пресиян, както смятаме ние, а от хан Крум.

Това, което учат македонците в часовете си по история, няма никакво значение. То е историческа фалшификация.

- Георги Радуле твърди, че в нашата история не се говори за възрожденци, които не са се чувствали българи. Така ли е?

- Георги Радуле е минен инженер, всеки идиот може да твърди какво ли не. Той не е професионалист. Бих спорил с колеги историци, но не и с Георги Радуле.

Той е шибан македонист, издържан от Скопие

Кои дава за пример?

- Манолис Касторианис (от Костур), Адамос Мецовалитис (от Мелник), Йоанис Фармакис, Георгиос Олимпиос, Костадин Бели.

- Става въпрос за гърци. А Костадин Бели е влах. Няма македонец в онези години, който да не е заявявал, че е българин. Имената на българите са завършвали на -ев и -ов в онази епоха. На -ски са си ги прекръстили македонците след 9 септември 1944 г., когато започват да фалшифицират историята.

- Каква е истината за въстанието на комит Никола?

- Ще цитирам сръбски автор от ХII век - т.нар. Дукленски презвитер. Той пише: "По това време между българите много се издигна един, който беш

син на един от велемощните комити

на България, Самуил

Той направи това, това и това." Давам 1 милион долара, ако някой намери от византийски, български или западноевропейски, сръбски, арабски, арменски исторически сведения, които го наричат другояче освен българин. Въстание срещу българите? Дрън-дрън. Просто не са се подчинили.

Историята е следната. През 971 г. византийците пленяват българския цар Борис Втори. Отвеждат го в Цариград, детронират го и по средновековните закони всички нему подчинени колоси трябва да се подчинят на Византия. Западните български области, пък и централните, отказват и провъзгласяват България. След което и Борис Втори, и Роман, брат му, бягат от Византия, идват в България и за цар е коронясан не Самуил, както твърдят македонците, а Роман. Настаняват го в Скопие и обявяват града за столица на България. От 980 г., когато е избягал, до 997 г., когато Роман умира, попаднал повторно в плен, той е цар на България.

Самуил става цар на България едва през 997 г.

Както пишат всички тези автори от разнообразен произход - българите имат един закон, че докато царят е жив, независимо дали е в плен, независимо дали е скопец като Роман, той е владетел на България. Той е пленен през 991 г., но Самуил пак не се обявява за цар, защото царят е жив, макар и във византийски затвор. Когато идва 5 г. по-късно, когато Самуил, който също е потомък на преславската династия, е обявен за цар, защото няма друг жив наследник.

- Защо македонците учат за "българското робство" в училище?

- Затова сме поставили условие, за да гласуваме да ги приемат в ЕС и НАТО да спрат фалшификациите на българската история. Не е отвлечено искане. Ако гласуваме, значи, че те са изпълнили условието. Да няма проблеми със съседите към всяка страна. А това е тежък проблем. Историята освен познание е аргумент за права. Искат ние да си променяме учебниците. Виждал съм ги техните, чета ги за забавление. Оправям си настроението.

Опитват се да си изграждат нова идентичност. Пред мен, когато не ги записват, политици са си признавали: "Направихме голяма грешка, че построихме новата държава и измислихме новата история. Трябваше просто да кажем: "Ние сме политическа нация". Създадени сме 1944 г. по политически причини. След 70 г. придобихме ново светоусещане. Да кажем честно на народа и на децата в училище - че до 1944 г. сме били българи, след това станахме македонци."