Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

ВИЗИЯ: Така македонците си представят Самуиловата крепост и са я изградили в Охрид.
ВИЗИЯ: Така македонците си представят Самуиловата крепост и са я изградили в Охрид.

Колкото и невероятно да звучи, в Македония смятат, че са били под българско робство от 847 г. до 969 г., а в Албания - цели 500 г. Това твърдят техните историци и дори се учи в училище.

Легендите за поробването на сегашните македонски и албански земи от нашите прадеди са официализирани в Скопие и Тирана, макар че в родните учебници по история подобни факти не фигурират.

В Охрид местен екскурзовод разказва на туристите кога съгражданите му са

били под иго, като споменава гръцко,

турско и българско.

Така знае от училище, когато е изучавал история. Но това не е единственото място, където промиват мозъците на съседите ни. Когато туристическият гид се е обучавал да води групи и е вземал тапия, в курсовете се води същата политика - да се разказва на гостите, че Македония е била под българско робство.

Според исторически книги, издадени в Скопие, македонците вдигнали две въстания срещу българите по времето на цар Петър. Едното било през 930 г., а другото - през 963 г. При второто начело бил един от крупните владетели комит Никола и синовете му Давид, Мойсей, Арон и Самуил. Според българските историци то е обявено през 969 г. и е срещу Византия. В учебниците на македонците комит Никола е бил начело на нова държава в периода между 963-968 г. От 968 до 977 (976) г. управлявал синът му Давид.

УКРЕПЛЕНИЕ: Крепостта край град Берат в Албания, край която има множество църкви и параклиси.
УКРЕПЛЕНИЕ: Крепостта край град Берат в Албания, край която има множество църкви и параклиси.

Радуле дава пример с паметна плоча от Поречие, на която пишело: "В знак на благодарност, че го е избавил от българско робство, го провъзгласява за светец”.

Тази плоча обаче

изведнъж изчезва

и никой не знае къде е.

Историците на Скопие признават, че колкото и да им се иска, няма деклариране на македонска принадлежност от страна на комит Никола и Самуил. "На нас, македонците, много ни се иска комит Никола и неговите синове винаги високо и ясно да са декларирали македонската си принадлежност.

Но те така и не се досетили, че след хиляда години това ще ни трябва и не го направили", пишат македонските историци.

Според тях византийците се страхували, че вместо отслабена България може да възникне нова мощна държава на Балканите.

КИЧ: Македонците са нанарисували цар Самуил с герба на новата си държава.
КИЧ: Македонците са нанарисували цар Самуил с герба на новата си държава.

"Научавайки за намеренията на комит Никола и неговите синове, те върнали синовете на цар Петър (които били заложници във Константинопол) на българския престол, за да попречат на комитопулите. Но България била слаба и не могла да им се противопостави. Тя скоро била завладяна от Византия", пише Георги Радуле. Според проф. Божидар Димитров по това време

българският цар Роман

е в плен в Цариград,

но въпреки това той е законен владетел. По тогавашните норми, докато е жив, не се коронясва друг. Самуил влиза във власт през 997 г.

И ако македонците се опитват да измислят историята си, още по-смешно звучи твърдението, че Албания е била под българско робство. Проф. Божидар Димитров разказва как разбрал за това по време на посещението си в Албания, докато бил министър.

"В програмата имаше

визита на една крепост

край град Берат

Тя е била на българския болярин Елемаг (ХI век, б.р.). Запазена е и до днес - обясни проф. Димитров. - И я питам колежката, която ни развежда: "Вие, албанците сте мюсюлмани. Каква е тази крепост с 47 православни църкви и параклиси наоколо?" А тя ми отговаря: "Християнските храмове са построени по време на 500-годишното българско робство от албанския народ." Стана ми много готино. Въобще не ми хрумна да споря с нея.

Изпитах невероятен кеф, че народът на албанците смята, че е бил владян от българи

Само попитах жената съвсем невинно: "Какви хора са живели в тая крепост - албанци ли?" "Не - каза ми тя - българи, ама вече ги няма." Това, разбира се, не е вярно. Има десетки български семейства в Берат и сега."

Според различни източници през IХ век голяма част от земите на днешна Албания става част от Българското царство. Това е времето на Цар Симеон Велики, когато страната ни се простира на три морета, мечтата на всички националисти в днешно време. Когато обаче Българското царство отслабва политически в края на ХIII век, териториите от днешна Албания, които са в пределите му, минават под контрола на Княжество Сърбия.