Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

В своите опозиционни младежки години сегашният унгарски премиер носи дънки, размахва дълги коси и често ходи небръснат. Той произнася паметни и пламенни речи на митингите.

Точно в този си вид Виктор Орбан става известен за широката общественост през юни 1989 г. Той се изправя да говори пред 250 хиляди души като един от ораторите по време на препогребването на Имре Наги, унгарски лидер, загинал по време на революцията през 1956 г. Тогава бъдещият политик и основател на Алианса на младите демократи (ФИДЕС) поиска руснаците да си ходят. "Товарищи, конец!" След месеци комунистическото правителство падна.

Роденият през 1963 г. политик има обикновен произход. Отрасъл е в градче край Будапеща. А като ученик и младеж

всяко лято работи

в местното ТКЗС

Сега обаче живее в собствена къща в престижния център на Будапеща - Буда.

Мирогледът му се оформя, както той казва, от унгарския национален герой Миклош Толди от ХIV век, който е защитавал жените и децата. "Няма нищо срамно да бъдеш силен и успешен и не трябва да се правим, че всички сме равни", казва той.

Също като домакина си Бойко Борисов унгарският му колега е щур фен на спорта и на футбола. Точно като Генерала открил множество стадиони и спортни зали и досущ като него сега бил възпрепятстван да спортува всеки ден, защото имал проблем с менискуса.

"Болен е на тема футбол.

Види ли двама души да ритат, и той се хвърля

да играе", разказа бившият конституционен съдия Георги Марков, който го познава лично. Запознали са се през 2001 г., когато Орбан дошъл в качеството си на заместник-председател на Европейската народна партия да подкрепи ОДС преди парламентарните избори.

Тогава Иван Костов дал коктейл в негова чест в НДК, на който присъствал и Симеон Сакскобургготски. Интересното е, че действието се развива

точно ден преди

царят да обяви

създаването на НДСВ

Той съобщи за движението на 6 април, така че коктейлът с Орбан е бил на 5 април.

"Тогава му се представих като действащ конституционен съдия, но не сме говорили - разказа Марков. - Следващия път си общувахме през 2012 г., когато Брюксел атакуваше най-много унгарския премиер. Аз бях написал статия в негова защита, пратих му я на унгарски и получих много трогателно писмо, което още пазя. "Много ви благодаря за тази защита, която никой в Европа толкова риторично не е направил", ми написа Орбан. Т.г. Бойко Борисов ме покани на вечерята и на 29.01. успях да се видя с него. Тогава му подарих друга моя статия - "Орбан феномен" и шише червено вино. Поговорихме си за Олимпиадата. Унгария кандидатства да домакинства състезанията през 1924 г., а аз съм член на журито на БОК."

Виктор Орбан е идвал не само на политически мероприятия в България.

Отсядал е на Северното Черноморие

на почивка с жена си

и децата си. Бил фен и на българската кухня и на българското сирене. Падал си и по хубавото червено вино.

Жени се за Анико Левай още в края на 80-те години и в бунтовната 1989 г. се ражда първото от петте им деца. А тази година стана и дядо. Църковният им брак обаче е сключен чак през 1996 г. Жена му е юрист, определена от сп. "Форбс" като една от най-влиятелните жени през 2015 г.

Виктор Орбан държи много на семейството си, изключително е религиозен, като е

протестант калвинист

В унгарските медии има информации, че зет му купува парцел за над 1 милион евро и работи с европроекти.

Орбан не обичал модерните технологии. Предпочитал да говори на живо със събеседниците си, нямал никакво желание да се обажда по телефона или да пише есемеси. Правел това само в най-краен случай.

В политиката започва още през 80-те години, участва в Кръглата маса като лидер на опозицията, впоследствие оглавява ФИДЕС и става премиер. Политическите му възгледи също еволюират от либерални към консервативни.

Двама световни политици са оказали силно въздействие

върху него - Маргарет Тачър и Хелмут Кол.

В едно свое интервю за "Гардиън" твърди, че има големи симпатии към Маргарет Тачър. Двамата се видели в края на кариерата й през 90-те години. Запомнил нейните думи, когато той развивал теорията си за необходимостта от гражданско общество, тя му казала: "Няма такова нещо, това е фикция, измислена от неолибералните медии."

Друг политик, от когото много се е учил, е Хелмут Кол, който и до днес се обръща към него с "Драги Виктор, моето момче". Тази година имаше едно много вълнуващо посещение на Орбан в дома на Кол, който каза: "Имах двама любимци - ти и Меркел и Орбан, остана ми само ти." И всичко това

на фона на

инвалидната количка,

в която е бившият германски канцлер, загърнат в син шал и изведен от къщата си от секретарката си", разказа още Георги Марков.

Според него друг политически приятел на Виктор Орбан е французинът Валери Жискардестен, който също го приемал в дома си. За последно това било през април. Орбан е известен с крилатите си фрази: "Унгария няма шеф", "Трябва да сме в ЕС, защото, ако не сме на масата, ще станем част от менюто", казани на митинг.