Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Снощи гледах два риалити формата: 25 секунди за първия и 15 секунди за втория (на него и те му бяха много!). Но се замислих: онова "риалити" с връщане назад в миналото било жизне- и народоутвърждаващо, вдъхващо любов към земята и родината като ценност.

Онова, което видях в 25-те секунди, бяха двама мъже с коне, а единият с брадва разцепи един пън.

Ако през 2016 година продължаваме да твърдим, че пример за национална гордост е въртенето на брадва, то и останалото ще ни е на същото ниво: целогодишно ли ще се вари ракия в домашните казани; право ли е на българина да си прави за лични нужди 600 литра ракия и 600 литра вино на година; какво е качеството на капачките за буркани за зимнина и действително ли овкусителите за туршия допринасят за вкусовото богатство на киселите консерви?

Забраниха уж окончателно циганите да се предвижват с каруци в градовете. Що бе?! За 25 секунди двама "истински българи" показаха, и двамата с коне. Що тези българи да могат да си обичат конете и да работят с тях, а циганите да не могат?

Е, несъмнено нищо интересно не може да се извади от риалити, където са събрали умни хора, които работят над модерни технологии.

Проблемът обаче е в натрапването на идеята, че "истинският българин" цепи дърва, върви по галоши и се бори с тоя пусти живот с методи на оцеляване от 18-ти век.

По последни данни на Евростат 25% от българите дори нямат вътрешна тоалетна, та си припкат по двора. Какво точно показва това риалити? Че няма проблем пред ТВ камерите да се живее, както и без това живеят на много места в България? И това е утвърждаващо любовта към земята?

Журналистката написа този статус в профила си във фейсбук