Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Бележките, които показвал затвореният съпруг през закованите прозорци: “Помощ, гладен съм. Спасете ме!”2 години Веселина лъжела дъщеря си, че баща е жив. Завела я дори в старчески дом, за да я заблуди.

Цели 2 г. началната учителка от Бургас Веселина Гинева лъгала дъщеря си, че баща й е жив. За да поддържа заблудата, един ден тя дори завела момичето до старчески дом извън града, в който твърдяла, че е настанен болният Дмитър Миразчиев - някога уважаван инженер-химик от "Нефтохим".

Пристигайки на място, Веселина помолила дъщеря си да изчака в колата и тръгнала към сградата. Като се върнала, тъжно обяснила, че в този ден няма свиждания. Дъщерята Ваня отново заминала за чужбина. Работела като стюардеса и рядко се задържала в България.

В същото време майка й не спирала да взема пенсията на мъртвия си съпруг, която била в размер на 900 лв. Веселина "пропуснала" да уведоми държавата, че Димитър Миразчиев е покойник от 1 август 2014 г. След като на 22 август т.г. е арестувана и обвинена в убийството на бившия си съпруг, тя заявява, че не е имала мотив за такова престъпление. Искала Димитър да живее, за да може спокойно да харчи пенсията му...

"Целият ми живот и трудова дейност са преминали в Бургас. Имам 29 г. учителски стаж, преподавала съм на деца от 1-ви до 4-ти клас, нямам никакви провинения, не съм била наказвана или гонена. Живели сме много скромно вкъщи, режимът ми не е бил по-различен, не съм ходила по почивки", каза пред Апелативния съд Веселина Гинева. На 2 септември тя поиска от магистратите домашен арест, за да се грижи за болната си от диабет майка. Но съдът я остави зад решетките.

Апелативният прокурор Йордан Дичев допълни картината на бургаския психотрилър, показвайки протокол от огледа на жилището, в което Димитър Миразчиев бавно е гаснел от системно недохранване и липса на медицинска помощ.

Той бил истински пленник на Веселина в продължение на 15 месеца. Бившата съпруга заковала прозорците на стаята му, която държала винаги заключена. Така освен прикован на легло заради прекарания инсулт и съпътстващи болежки, Димитър е бил арестант в собствената си гарсониера "Лазур". 59-годишната учителка е привлечена по четири обвинения - за злепоставяне (че не е осигурила необходимата грижа на беззащитен човек), за противозаконно лишаване от свобода, за умишлено убийство на бившия си съпруг, който е бил в безпомощно състояние, и за измама, от която е причинена имотна вреда в размер на 21 830 лв.

Засега обаче конкретни доказателства има само по последното обвинение - документирано е как 24 месеца Гинева е получавала пенсията на бившия си мъж, успявайки да заблуди банкова служителка, че разполага с пълномощно. Какви точно са били отношенията между бившите съпрузи, остава загадка, а повдигнатото обвинение в убийство засега е само предположение, което трудно би могло да се докаже, коментират юристи.

Според адв. Камен Кънев, новият служебен защитник, когото самата Веселина избрала, липсват данни, както и експертиза за конкретната причина за смъртта на пострадалия Миразчиев.

Когато трупът му е открит край жп релсите в парк “Езеро” в началото на 2015 г., от него са останали само кости. Димитър Миразчиев е видян за последно жив в апартамента в к-с "Лазур" през март 2014 г. - 6 месеца преди да издъхне. Тогава съседи викат полиция заради скандал в жилището на 8 етаж в бл.2. Униформените са ужасени от измършавелия вид на 65-годишния Димитър, който бил с голяма открита рана на гърба.

Тогава полицаите намират и две бележки с почерка на Димитър, на които пишело "Помощ, гладен съм" и "Спасете ме". Безпомощният мъж е откаран в болница, но не след дълго Веселина отново го прибира в апартамента, за да се "грижи" за него.

"Невинна съм, трябва да го докажа", заяви пред репортер на “168 часа” 59-годишната педагожка. Според бургаски магистрати обаче престъпленията, в които е обвинена, и личността й се характеризират с изключително висока обществена опасност.

Доказателство за това била трайността на престъпния умисъл - година и три месеца Веселина лишавала от свобода бившия си мъж, а след смъртта му 2 г. се е ползвала от пенсията му. Магистратите изтъкват и тежестта на предвиденото наказание, мотивирайки доводите си да оставят 59-годишната бургазлийка в ареста.

"Апелативният съд се солидаризира с извода на първата инстанция, че е налице реална опасност от укриване и извършване на друго престъпление", пише в мотивите си съдебният състав. Определението на Бургаския апелативен съд е окончателно. Веселина Гинева може отново да поиска по-лека мярка за задържане само при появата на нови обстоятелства по делото.

Как според обвинителния акт учителката се е отървала от трупа на съпруга си, четете в хартиеното издание на в. "168 часа"