Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Бъдещите членове на фондация "Димитър Цонев" - Деси Цонева (до нея е сестрата на Митко Теодора, която е само съмишленик на идеята), Цветанка Ризова, Елена Йончева слушат Димитър Цонев-син, които има конструктивни идеи за работата на фондацията на името на баща му.
Бъдещите членове на фондация "Димитър Цонев" - Деси Цонева (до нея е сестрата на Митко Теодора, която е само съмишленик на идеята), Цветанка Ризова, Елена Йончева слушат Димитър Цонев-син, които има конструктивни идеи за работата на фондацията на името на баща му.

Фондация “Димитър Цонев” дава награди след година

"Днес е рожденият ден на Митенцето. Не го доживя, но в този ден се ражда нещо ново и хубаво. Ражда се една фондация на негово име и в негова памет”.

Това каза Теодора - сестрата на Димитър Цонев, на сбирката на приятели, дошли да уважат рождения ден на известния телевизионен водещ. На 30 август той щеше да навърши 57 години. Всички запазиха минута мълчание в негова памет.

“Когато научих за неговата кончина, бях безутешна. После си казах:

“Той явно

физически си е

свършил

работата

тук на земята

А от горе, от небето, ще има възможност да направи още много добрини. “Какъв картбланш ще имам там!”, сигурно си е помислил. И някак така ми олекна”, обясни Теодора, която от години живее в Италия.

На вечерта в памет на Димитър Цонев дъщеря му Десислава обяви официално създаването на фондацията на негово име: “Признавам, че аз дадох идеята и задвижих създаването на фондацията. Подкрепиха ме много хора, брат ми особено активно. Освен наш баща той беше отличен професионалист, съхранил обективостта си. Идеята ни е, че той като човек, който е уважавал обективната, добрата, качествената журналистика, ще бъде пример да бъде продължено делото му.

Фондацията има

вече управителен

съвет,

в който влизат Деси и Димитър Цоневи, Христо Мутафчиев, Уляна Пръмова, Елена Йончева, Цветанка Ризова, Любомир Стойков, адв. Росен Томов, Венелина Гочева и Вяра Анкова. На 8 ноември - празника на св. Архангел Михаил, управителният съвет ще обяви целите на фондацията и критериите за присъждане на наградите за качествена телевизионна журналистика на името на Димитър Цонев. “Искаме да осигурим стипендии на млади журналисти за специализация във водещи факултети по света”, е идеята на Димитър Цонев-младши. Фондацията има свой девиз: “В подкрепа на качествената журналистика”, който ще се изписва след името ѝ.

Първите отличени ще бъдат обявени след година. Ще бъдат направени номинации, а после жури ще обяви най-добрите. Управителният съвет ще има само координационни функции. Ще има и безплатни лекции, които ще изнасят известни публицисти във факултетите по журналистика. На уебсайта на фондацията стриктно ще се обявяват постъпленията и как се изразходват средствата.

Стана ясно, че студио 6 на БНТ, от което се излъчват емисиите “По света и у нас”, носи името на Димитър Цонев. В “новинарското студио”, както всички го наричат, Цонев влиза през 1991 г., когато става водещ на “По света и у нас”, и то остава негов втори дом 12 г. Решението на управителния съвет на обществената медия беше взето на 30 август, в деня, в който водещият трябваше да навърши 57 г.

Дарителската сметка е IBAN: BG92FINV91501316812367 BIC: FINVBGSF

Адресът на сайта е www.dimitartsonev.com

Цветанка Ризова: Искаме това да са отличия, за които да няма и капка съмнение

Да съм в управителния съвет, е най-малкото, което мога да направя за Митко

- Защо влязохте в управителния съвет на фондацията на името на Димитър Цонев, г-жо Ризова?

- Направих го в памет на Митко. Поканиха ме децата му - дъщеря му Деси и малкият Митко - Димитър Цонев-син. Нямам нито едно основание да откажа, защото това е най-малкото, което мога да направя за Митко.

- Какви награди раздава фондацията?

- Фондацията ще дава награда за сериозна журналистика - за отговорна социална публицистика. На този етап е сигурно, че ще бъде за телевизионна журналистика. Освен това ще има още една награда, която ще е стаж в добра медия, най-вероятно в чужбина. Все още се уточнява, ще видим и колко пари ще съберем. Може би ще разширим наградите - ще даваме повече от две.

- Говорили ли сте вече с медии в чужбина, които биха ви подкрепили?

- Рано е за това. Вчера (във вторник вечерта) беше първото ни събиране. Ние тепърва започваме този разговор.

- Кога ще връчите наградите?

- Първата награда ще бъде дадена догодина през ноември. Този ноември ще обявим журито. Важно е да уточня, че

управителният съвет на

фондацията няма да е жури

От нас няма да зависи кой ще спечели наградата - ние сме хората, които помагаме на фондацията, носим отговорност за нея.

Но ние ще изберем жури, което ще номинира и награждава хората.

- Имате ли идеи кой да влезе в него?

- Още не. В началото на септември предстои целият състав на управителния съвет да се съберем и да уточним критерии, всеки да предложи имена, които ще се гласуват. Трябва да има широк консенсус.

Искаме това да са награди, върху които да не тегне каквото и да е съмнение. Да има широк кръг от хора, които да участват в подбора, както и да има сериозна отчетност.

Всеки лев, който постъпи

във фондацията, ще бъде

обявяван на нейния сайт,

както и всеки лев, който бъде похарчен. Няма да има никакво съмнение в нито една стотинка. Всички ние работим абсолютно безплатно, за нас не става дума за никакво заплащане. Всичко, което постъпи в сметката, ще бъде за наградите, които ще учредим.

- Говорили ли сте някога с Димитър Цонев за подпомагане на млади журналисти?

- Не, никога. Той самият беше млад - не беше във възраст, в която да се чувства доайен. Но беше много отворен. Винаги откликваше на всеки, който го попиташе нещо.

Теодора Цонева с племенницата си Десислава
Теодора Цонева с племенницата си Десислава
Огнян Герджиков и Михаил Миков с Деси Цонева - и двамата отляха от чашите си с бяло вино в памет на баща й.
Огнян Герджиков и Михаил Миков с Деси Цонева - и двамата отляха от чашите си с бяло вино в памет на баща й.
Актьорът Христо Мутафчиев и министър Лиляна Павлова. Мутафчиев, който е член на управителния съвет, обеща да сподели опит как се номинират отличени, базирайки се на голямата си практика с наградите "Икар" на САБ.
Актьорът Христо Мутафчиев и министър Лиляна Павлова. Мутафчиев, който е член на управителния съвет, обеща да сподели опит как се номинират отличени, базирайки се на голямата си практика с наградите "Икар" на САБ.