Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Майката на 14-годишната родилка
Майката на 14-годишната родилка

Без мозък, бял и черен дроб е единият от сиамските близнаци, които бяха родени в Сливен на 22 август от 14-годишна ромка.

“Бебето е живо, но по никакъв начин не може да води самостоятелно съществуване. Не може да се говори за пълноценен плод при липса на мозъчна дейност.

Има и тежки външни малформации. Момченцето диша с органите на братчето си”, коментира зам.-директорът по лечебната част на пловдивската университетска болница “Св. Георги” доц. д-р Марин Атанасов.

Сиамските близнаци Богдан и Янко са транспортирани в Пловдив на следващия ден след появата им на бял свят. Тъй като са недоносени - тежат общо 3,6 кг, са поставени в кувьоз.

Намират се в интензивното отделение на клиниката по детска хирургия на “Св. Георги”, където са под 24-часово наблюдение.

Децата са свързани в областта на таза и са с

общ пръстен

възел, пикочен

мехур и полов

орган

Хранят се чрез сонда. В момента им се правят подробни образни изследвания. Лекарите се събират вече на два консилиума, за да решат какви действия да предприемат. Водят консултации и с републикански специалисти по неонатология и детска хирургия.

Усилията на медиците са насочени към спасяване на по-развитото от бебетата чрез разделянето им по оперативен път.

“Второто бебе също е с доста тежка патология. Рано е да се каже какви са неговите шансове.

Световният опит сочи, че успешен изход за функциониращия близнак има в не повече от 25-30% от случаите”, уточни доц. Атанасов.

По думите му става въпрос за изключително рядка патология, срещана по-често в африканските държави. В страните с развита медицина и здравеопазване сиамските близнаци се хващали още във вътреутробното им развитие, а бременността се прекъсвала.

От сливенската болница “Д-р Иван Селимински”, където са родени Богдан и Янко, твърдят, че майката Мария Янкова е била проследявана от гинеколог. Правен ѝ е ехограф по време на бременността. На него се видяло, че бебетата са 2, но не и че са сиамци.

Самата Мария също има сестра близначка. Седмокласничката е заченала от втория си братовчед, който е на 20 г. Близките им забранявали да се виждат, но не успели да им попречат.

“Двамата разбраха късно, че са роднини”, твърди майката на Мария. Тя е убедена, че кръвосмесителната връзка е причина дъщеря ѝ да бъде сполетяна от тази беда.

Момичето е страдало от високо кръвно налягане при бременността си. В 8-ия месец е постъпило за спешно секцио в МБАЛ “Иван Селимински”.

АГ екипът бил шокиран, когато извадили сиамските близнаци. Според лекар, присъствал на раждането, едното от децата представлявало кошмарна гледка -

гръдният му кош

бил развит

наполовина

и слепен с таза

на братчето му

“Контактът с майката беше много труден. Гледаше и не разбираше какво се случва. Не беше чувала за сиамски близнаци. Двете баби обаче се разстроиха и уплашиха. Поискаха да им обясним дали внуците могат да бъдат разделени”, заяви шефът на неонатологичното отделение в сливенската болница д-р Таня Праматарова.

Според нея през 1988 г. в града пак се родили сиамци, но са починали. Богдан и Янко били стабилизирани и прехвърлени в УМБАЛ “Св. Георги” в Пловдив, където трябва да решават съдбата им.

От болницата там твърдят, че

разполагат с

необходимата

апаратура и

специалисти, за

да извършат

интервенцията

по отделянето на братчетата. Възможно е обаче това да се направи и в друго здравно заведение в страната.

За УМБАЛ “Св. Георги” това е първият случай на сиамски близнаци. В другата голяма болница под тепетата - МБАЛ “Пловдив”, преди 15 г. се родило бебе с 2 глави, което е починало.

“Беше в началото на медицинската ми практика и ми подейства шокиращо. При нормалните близнаци оплодената яйцеклетка се разделя на две. Оформят се 2 плода. Сиамците могат да бъдат слепени в областта на гърба, корема, таза, главата. Разделянето им е изключително рисковано”, заяви шефът на неонатологичното отделение в МБАЛ “Пловдив” д-р Диана Аргирова.

Колегите ѝ в УМБАЛ “Св. Георги” посочват, че освен медицински аспект казусът със сиамските близнаци Богдан и Янко има юридически и морално-етичен.

Необходимо е да бъде взето информирано съгласие от 14-годишната майка и бащата за всички действия, които ще се предприемат. Тъй като Мария Янкова е непълнолетна, подписите под документите трябва да се сложат от нейните родители.

Огледалните деца са предизвикателство за медицината

Сиамските близнаци, наричани още огледални деца, са предизвиквали ужас в миналите векове.

Един от първите документирани случаи на съединени хора е от 1100 г. в Англия, където се раждат Мери и Елиза Чулкхърст.

Сестрите са споделяли тяло от рамото до бедрото и са живели до 34 г. Самото понятие сиамски близнаци се появява едва през XIX в. Тогава в Сиам, Тайланд, се появяват на бял свят братята Чанг и Енг, свързани с едно тяло. Двамата правят успешна кариера на акробати под името двойката сиамски близнаци.

Впоследствие стават американски поданици и се женят за близначки, които ги дарили с общо 21 деца. Братята не се решили да се подложат на операция за разделянето си.

Смъртта първо застигнала Чанг, а след няколко часа издъхнал и брат му. В последно време в развитите страни успешно се извършват сложните хирургически интервенции по разделяне на сиамци, които са истинско предизвикателство за медицината.

През 2011 г. британски лекари отделиха близначки със срастване в областта на главата.

Лидерът на ДРОМ иска спешна среща с Кунева и Москов заради родилката

Лидерът на ДРОМ иска разследване заради 14-годишната Мария, родила сиамски близнаци. Нормално ли е това за днешните стандарти на една европейска държава, или това е поредното нехайно отношение към родилка от ромски произход, пита Илия Илиев. Той ще поиска проверка какви са причините наблюдаващите доктори по време на бременността да не установят подобна аномалия.

Според партията случаите на непълнолетни, които раждат деца, не трябва да бъдат толерирани, а напротив трябва да бъдат измислени модели на управление и комуникация сред ромската общност и най-вече в кварталите със смесено население, които да имат информативна и превантативна цел.

“Илия Илиев ще поиска спешна среща с вицепремиера и министър на образованието Меглена Кунева и министъра на здравеопазването Петър Москов за изясняване на случая, казват от ДРОМ.

Зам.-директорът на УМБАЛ "Св. Георги" доц. Марин Атанасов
Зам.-директорът на УМБАЛ "Св. Георги" доц. Марин Атанасов