Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Състоянието на президента на Узбекистан Ислам Каримов остава тежко, но в страната вече набира сила борбата за власт, пише вестник „Известия“, цитирана от Фокус.

Най-вероятният претендент за поста на държавен глава е сегашният министър-председател Шавкат Мирзияев. Според източник, близък от узбекистанските властови кръгове, кланът Каримови може би ще бъде отстранен от политическия живот.

„Ислам Каримов е включен към апарат за изкуствено поддържане на живота, но най-вероятно става въпрос за няколко дни. Ако президентът почине, членовете на неговото семейство няма да бъдат допуснати до властта в страната. Едната дъщеря на Каримов: Гулнара, се намира под домашен арест в Лондон, на другата: Лола, няма да позволят да получи никаква власт… Най-вероятният претендент за длъжността президент на Узбекистан сега е премиерът Шавкат Мирзияев, тъй като той има подкрепа, както вътре в страната, така и зад граница“, отбеляза източникът.

Той също така допълни, че във властовите кръгове в страната битува мнението, че излязлата на 29 август информация за смъртта на Каримов е била разпространена от дъщеря му Лола. Източникът обаче не уточнява причината за подобно действие.