Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Състав на Бургаския апелативен съд задържа за постоянно  Сабок Даст Хорсов, иранец, който е осъден ефективно за измама в Румъния.

За него има Европейска заповед за арест, издадена от Република Румъния, по-конкретно от съдилище Корнету, област Юлфов.

Иранецът ще остане зад решетките, докато  българските съдебни власти решат  дали имат основание за предаването му на румънските власти.

Магистратите днес прецениха, че  има реална опасност гражданинът на Ислямска Република Иран да се укрие от органите на правосъдието, затова го оставиха зад решетките.

Сабок Даст Хорсов работи като шофьор на ТИР. Влязъл е в България през Русе и е задържан на 24.08.2016 г. в Елхово.

Мъжът има присъда от 4 години и 4 месеца лишаване от свобода за деяние, извършено през 2012 г. и съставляващо „злоупотреба на доверие“ по наказателния закон на Румъния.

В Европейската заповед за арест престъплението е посочено като „измама”. Това деяние, според отразените факти и обстоятелства в заповедта, е престъпление и по законодателството на Р България.

Делото пред Апелативен съд –Бургас е образувано по жалбата на иранския гражданин срещу определението на ОС-Ямбол. 

След като се запозна с материалите по делото и изслуша становищата на страните въззивният състав намери жалбата за неоснователна, а изводите на първоинстанционния съд за правилни и законосъобразни. Иранецът е с влязла в сила законна присъда в Румъния.

Няма адресна регистрация у нас, а размерът на наказанието и тежестта на престъплението, сочат реална опасност от укриване. Освен това престъплението е извършено в условията на опасен рецидив. Сабок Даст Хорсов има предишна присъда от 2009 г. в Румъния.