Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Христо Стоичков
Христо Стоичков

Христо Стоичков засега не е призоваван

за разпит

Трошев и Симчев може да съдят Камата

Прокуратурата започна разследване за хулиганство след инцидента в Етрополския Балкан в събота, при който Христо Стоичков нападна екип на “България днес”.

Фоторепортерът Борислав Трошев предостави на разследващите записа от телефона си, който показва края на грозните сцени. В понеделник сутринта той даде показания за втори път в полицията в Етрополе.

Пострадалият шофьор Петър Симчев също се яви, за да представи трудов договор и длъжностна характеристика от работодателя, както изисква законът.

За разлика от Трошев и Симчев Христо Стоичков още не е викан на разпит.

“Разследващите ще преценят в какво качество да призоват Стоичков, след като стане готова експертизата на записите от мобилния телефон на свидетеля. Прокуратурата е разпоредила на вещите лица да я изготвят в кратки срокове”, каза пред “24 часа” Румяна Арнаудова, говорител на главния прокурор Сотир Цацаров.

В събота следобед Христо Стоичков нападна екип на “България днес” на паркинга до Етрополския манастир, където дъщеря му Христина сключи църковен брак с хърватина Лука Белич. Камата псувал, заплашвал и набил шофьора на редакционната кола Петър Симчев. Не искал да пусне екипа да си тръгне, докато не получи записи и снимки от фоторепортера Трошев. Той писа обяснения още в деня на инцидента и вчера отново отиде да съдейства на разследването.

“Предадох кадрите. Трябваше да декларирам, че те няма да изтичат в медиите, но така или иначе те вече бяха публикувани. Питаха ме уточняващи въпроси - дали колата е била брандирана, дали сме се легитимирали и имали ли сме тази възможност, колко полицаи е имало на мястото, колко снимки съм направил”, разказва Трошев. Той няма информация да са разпитвани други свидетели на инцидента освен него и пострадалия от юмруците на Камата Петър Симчев.

От Окръжната прокуратура в София заявиха през “24 часа”, че полицията е изпратила призовки и на други свидетели на инцидента. Сред тях обаче не е Христо Стоичков. Той ще бъде търсен след заключението по експертизата на записите.

“Трошев първоначално не е предал на разследващите направения запис, тъй като не е бил сигурен дали е съхранен", посочиха от прокуратурата. След като обаче той вече е даден, решаваща роля ще имат вещите лица по техническата експертиза. Ще бъде назначена и съдебно-медицинска за телесните повреди на Симчев. Той вече е бил на преглед в Съдебна медицина в София.

“Все още обсъждаме с адвокат дали да заведа частно наказателно дело срещу Стоичков”, каза пред “24 часа” Симчев. Този вариант обмисля и фоторепортерът Трошев, който не е бит, но е псуван, заплашван и дърпан, за да даде телефона си. Двамата могат да съдят Стоичков независимо от изхода на разследването на прокуратурата. Все още няма правна квалификация на деянието по делото, където Стоичков до момента нито е обвиняем, нито е свидетел.

Борислав Трошев излиза от полицейското управление в Етрополе, след като е дал записите от деня на инцидента със Стоичков.
Борислав Трошев излиза от полицейското управление в Етрополе, след като е дал записите от деня на инцидента със Стоичков.