Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Ирина Бокова
Ирина Бокова

Ирина Бокова е на трето място в новото трето гласуване в Съвета за сигурност на ООН в Ню Йорк за избор на нов генерален секретар на ООН.

Българската кандидатка за поста завърши първия вот на трета позиция, а втория - на пета. Третото гласуване я връща отново на трета позиция. Така генералната директорка на ЮНЕСКО остава сред водещите претенденти за поста.

При вота късно в понеделник Ирина Бокова е получила 7 гласа „за”, 5 „против” и 3 въздържали се. Данните са на сайта „Юроактив”.

На първа позиция е бившият португалски премиер Антонио Гутериш с 11 „за”, 3 гласа „против” и 1 въздържал се.

Второ място този път изненадващо заема министърът на външните работи на Словакия Мирослав Лайчак с 9 гласа „за”, 5 „против” и 1 въздържал се.

Същите гласове, които е получила Ирина Бокова, са дадени и на бившия сръбски външен министър Вук Йеремич, който беше на второ място при втория вот, а сега дели трето място с българската кандидатка.

Подкрепяната от САЩ аржентинка Сусана Малкора получава 7 гласа „за”, 7 „против” и 1 въздържал се.

За избор на кандидат са нужни гласовете на всичките пет постоянни членки на съвета (САЩ, Великобритания, Франция, Китай, Русия) плюс поне 4 гласа “за” от 10-те непостоянни членки.

Москва иска кандидатът да е от Източна Европа. Мнозина настояват да бъде избрана жена начело на световната организация, която е била оглавявана само от мъже досега. По тези показатели Ирина Бокова е фаворит.

Броят на гласовете за, против и въздържал се става ясен след вота, но не и коя държава как е гласувала. Името на новия генерален секретар трябва да бъде ясно през октомври. Мандатът на Бан Ки Мун приключва в края на годината.

Резултатите от третия вот в Съвета за сигурност СНИМКА: ФЕЙСБУК
Резултатите от третия вот в Съвета за сигурност СНИМКА: ФЕЙСБУК