Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Ислам Каримов СНИМКА: АРХИВ
Ислам Каримов СНИМКА: АРХИВ

На 78 години почина президентът на Узбекистан Ислам Каримов, съобщи агенция Лайф.ру.

Той беше приет преди 2 дни в болница с масивен инсулт и се бореха за живота му в реанимация. Дъщеря му Лола Каримова-Тиляева съобщи в инстаграм преди ден, че баща й е получил кръвоизлив в мозъка.

Опозиционери твърдят, че той се почувствал зле по време на банкета за честване на националния олимпийски отбор на Узбекистан. Според присъствали, цитирани от „Лента.ру”, Каримов пийнал доста водка и друг алкохол, радвайки се на спортните успехи.

В полунощ разговарял с шефа на президентската администрация Зелимхан Хайдаров, след което внезапно загубил съзнание и паднал.

По данни на информационната агенция „Фергана.Ру” смъртта е настъпила в 15-16 ч ташкентско време (13-14 ч московско) в понеделник.

Президентът на Узбекистан Ислам Каримов продължава да се намира в болница, състоянието му е стабилно. Информацията за смъртта му не отговаря на истината, съобщава обаче пред РИА Новости източник от администрацията на президента.
„Съобщенията за смъртта му не отговарят на истината. Президентът е хоспитализиран. Състоянието му е стабилно“, посочва източникът.

Никаква официална информация засега не са дали властите на страната.

Ислам Каримов управлява над 25 г. Узбекистан. Той изгради един от най-авторитарните режими в бившия СССР и няма ясно определен наследник. Поради това преходът във върховете ще се реши в тесен фамилен кръг и сред висшето ръководство, коментира Ройтерс. Това включва още спецслужбите и регионалните кланове, допълва РБК.

Ако не се постигне бързо консенсус, това може да дестабилизира страната с 32 млн. души население, която има стратегическо разположение на север от Афганистан и бе източник на бойци за ислямистки групировки по света, включително "Ал Кайда".

Ислам Каримов няма синове, които в затвореното патриархално общество да бъдат приети за негови наследници, а най-голямата му дъщеря Гулнара не е виждана на публично място от 2014 г., когато се появиха съобщения, че е поставена под домашен арест.

Малката дъщеря Лола е посланик на Узбекистан в парижката централа на ЮНЕСКО.