Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Павел Кипров е сред най-дългогодишните довереници на Ванга.
Павел Кипров е сред най-дългогодишните довереници на Ванга.

Умело използвал дарбата й, за да управлява в продължение на 33 години 

Людмила осигурила 100 хил. лв., за да й построят голяма къща, но ясновидката отказала

Тодор Живков е назначил пророчицата Ванга за съветник, който да помага на цялото Политбюро. Това довери пред "168 часа" нейният довереник Павел Кипров. Той заедно с чичо си Владимир Филатов и строителя Славчо се грижели за къщата и градината на ясновидката дълги години.

На някакъв етап на Живков му омръзнало да слуша какъв феномен е Ванга и попитал министъра, отговарящ за науката, какво знаят за дарбата й.
"Той отговорил, че развитието все още не е на такова ниво, че да се даде смислено обяснение - спомня си Кипров. - Тогава Живков изпраща хора да я поканят в София. Настоява за лична среща, за да види какво е това чудо, за което всички му говорят.
В определения ден Ванга с една нейна приятелка - комунистка от Сандански и активен борец против фашизма - Иванка Лалева, се връщат от морето. Отсядат в София и се явяват при Живков. Иванка я поддържа, докато ходи, защото Ванга е сляпа, настаняват я до бюрото на Първия и той й задава три въпроса. Иванка лично ми е казвала, че в началото се е държал грубо, и от този момент тя го намразва."
"Аз съм комунистка много преди той да е комунист, и един комунист няма право да се държи така с друг човек", била тезата й.
На срещата Живков казал на Ванга, че предишната нощ от църква в центъра на столицата са обрани много ценни икони. "Можеш ли да кажеш кой ги е откраднал, къде са иконите и къде се крият крадците", попитал той.
"Имате ли хора на разположение?", бил отговорът на пророчицата. Той веднага повикал хора от УБО - сегашната Национална служба за охрана.
Най-общо думите й били: "Ти момче, знаеш ли къде е тази улица? Отиваш в тази къща и търсиш на това място. Следващият, отиваш еди-къде си и докарай попа." Когато се връщат, докарват свещеника крадец и иконите
Тя лично попитала свещеника пред Живков и УБО: "Ти бе, момче, защо ги открадна?" "Обещаха ми много долари", бил отговорът му. Живков буквално онемява. Сбогуват се и той решава, че трябва да я назначи за държавен служител с ранг негов съветник. Определя й се стая и периодично тя идва на срещи в София с министрите, които имат нужда от съветите й.
"Знам, че е била там няколко пъти, но малко след това се разболява тежко - казва Кипров. Людмила Живкова я вкарва в болница в София и там я спасяват, тогава животът й наистина е бил в опасност. След което се разбират, че тя повече няма да идва в София."
След тази среща с Живков, Ванга се е срещала с него поне още три пъти, казва довереникът й.
"Единия път знам, че са били на "Царска Бистрица" - уточнява той и продължава: смятате ли за случайно, че Тато бе толкова години на власт?Убеден съм, че това се дължи единствено благодарение на леля Ванга."
Кипров твърди, че и югославският лидер Тито също дължи дългата си политическа кариера на нея. "Той поддържаше връзките си с нея тайно - твърди довереникът й. - Знам, че чрез свои емисари Тито й е предлагал да живее в Югославия, където пожелае. Че в Белград й е приготвена сграда от 13 етажа, като на покрива има градина, където да живее, да работи, въобще да прави каквото иска и както иска. Тя му казва: "Не, аз съм българка и оставам тук." Ако тя не се е чувствала българка, смятате ли, че е имало сила, която да я задържи тук, когато всички я искаха и всички й предлагаха какво ли не?
Когато започнаха да строят Самуиловата крепост, Людмила Живкова дойде при нея и й каза, че правителството е заделило 100 хил. лв., за да й построят къща. Аргументът й бил, че при нея идват хора от цял свят, а тя живеела в мизерия. Тогава Ванга отново казва: "Не, ако построите нещо, аз ще избягам, не искам никакви постройки и палати, ще си живея в тази къщурка."