Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Френски въоръжени полицаи накараха жена да съблече част от дрехите си на плажа в Ница след спорната забрана за т.нар. буркини.

Властите в няколко френски града наложиха забрана за буркините, които покриват тялото и главата, като се позоваха на опасения за религиозно облекло след поредицата от терористични актове в страната.

Снимки, публикувани в Туитър, показват четирима полицаи, които стоят около жена, която лежи на плажа, непосредствено до крайбрежната улица в Ница, където се случи атентата миналия месец.

След като полицаите изглежда да разговарят с нея, тя премахва туниката си с дълъг ръкав. На снимките изглежда, че един от полицаите или води бележки по случая, или пише глоба на място. Снимките излизат непосредствено след като вчера майка на две деца беше глобена на плаж край Кан, защото носела клин, туника и шал за покриване на лицето.

Фиша, издаден ѝ от полицията, гласи, че тя не носела „облекло, спазващо нравствените ценности и секуларизма“.

„Седях на плажа със семейството си“, заяви 34-годишната Сиам. „Носех стандартен шал за покриване на лицето. Нямах никакво намерение са се къпя.“

„Най-тъжното беше, че хората крещяха "Върви си вкъщи!", някои аплодираха полицията, а дъщеря ѝ плачеше“, заяви свидетелка на случката.

Миналата седмица Ница стана поредният френски курорт, който забрани буркините. Властите използваха подобни аргументи като други градове във Франция, забранявайки облекло, което „открито показва последователност към дадена религия във време, в което Франция и места за вероизповедание са обект на терористични атаки.“

Забраната в Ница се обяснява именно с терористичния акт в деня на Бастилията на 14 юли, когато загинаха 86 души, и убийството на католическия свещеник в северна Франция 12 дена по-късно.