Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Още акценти от интервюто:

Не избързваме, за да работят на спокойствие правителството, местната власт и парламентът

И да се разпадне РБ след президентските избори, това нищо няма да промени. Те и сега не са заедно.

ДСБ, БСП и АБВ имат една цел - да говорят срещу ГЕРБ

Благодарение на премиера Борисов в Европа се чува силният глас на България и догодина влизаме по въздух в Шенген

Със зам.-председателя на ГЕРБ, лидер на парламентарната група и шеф на националния предизборен щаб на партията разговаря Кристина Кръстева

- Г-н Цветанов, кандидатът на БСП вече си представя предизборната платформа, а вашият още не е обявен. Не ви ли притеснява, че БСП води с една обиколка?

- Не, те направиха фалстарт в самото начало, така че реалното политическо бягане не е стартирало. Видяхме как преди седмица БСП и АБВ шумно излязоха с единна позиция и кандидат, а после точно толкова шумно се разделиха. Това ми прилича на италианско семейство, всичко се прави със скандал - и при вземането на решения, и при раздялата. Но това си е ход на опонентите ни и не е моя работа да коментирам.

Реалната предизборна кампания ще стартира от 4 октомври, когато е последният ден за регистрация на кандидатпрезидентските двойки. А от 6 октомври предизборните щабове влизат в законовия едномесечен срок за правене на кампания. Нищо не налага ранното обявяване.

В момента много по-сериозни са темите с бежанския поток, разговорите между лидерите на ЕС и съседните ни държави.

Премиерът

Борисов се

справя

изключително

и показа, че

действително

в ЕС може да

бъде чут

силният глас на България.

- Вас би трябвало да ви устройва разводът вляво - според АБВ, разтуряйки все още неподписаната коалиция с тях, Нинова подарява победата на ГЕРБ.

- Казах ви - не мога и не желая да коментирам вътрешнополитическите отношения.

За себе си знам, че когато стартира президентската кампания, аз вече ще планирам какви ще са действията през 2017 г. на ГЕРБ. Много е важно една партия да се поддържа в кондиция и да е готова за избори, за да не се отпуска в централната и в местната изпълнителна власт.

- Но Първанов все пак прав ли е, като казва, че Нинова работи за вас?

- Е, преди обвиняваха, че Миков работи за ГЕРБ... Не смятам, че при вътрешни противоречия проблемът трябва да се търси някъде другаде. Това, което постига ГЕРБ, е благодарение на това, че партията ни е единна и системна в правенето на политики.

- Готвите се усилено за следващата година - да не очаквате предсрочни парламентарни избори?

- 2015-а, когато приключиха местните избори, през ноември вече имах план от мероприятия, които се изпълняваха към настоящия момент заедно със сдружение ГЕРБ, фондациите “Конрад Аденауер”, “Ханс Зайдел” и с “Мартенс център”. Сега през септември ще имаме мероприятие с “Мартенс център”. А в началото на месеца - и академия с 270 младежи от цялата страна, и регионални срещи на Жени-ГЕРБ с “Конрад Аденауер”, посветени на толерантността. Всичко това е планирано не сега, не преди месец, а през ноември 2015 г.

Партиите трябва да работят ежедневно, а не само когато има избори. Проблемът на нашата политическа система в годините на прехода е, че партиите се възползваха от кредита на доверие на избирателите, а после решаваха, че избирателите са им длъжни, вместо политиците да работят за тях.

Затова и премиерът винаги е казвал, че изборите приключват, а кампанията стартира на следващия ден с политиките, които вършим. Можехме ли да имаме слоган “Видими резултати” през 2015 г., ако нашите кметове се бяха провалили? Над 5 млн. и половина българи живеят в 130-те общини, управлявани от ГЕРБ. Останалите 135 общини имат кметове от всички останали партии и там живеят 2 млн. и 200 хиляди души, но и там имаме сериозно присъствие с общински съветници и силни структури. Подготвяме се отсега за местните избори след 3 г.

- Според Румен Петков предсрочните избори са неизбежни.

- Всеки, който иска да е интересен за медиите, трябва да каже нещо, което ще провокира журналистите. И Румен Петков, и Радан Кънев...

- Вторият пък ви критикува, че е малоумно да си обявите първо слогана, но не и кандидата.

- Той говореше, че през май ще има някакви избори. Сега сме краят на август. Така че не коментирам поредните изказвания, хвърлени на медиите. Логично е да не обявяваме кандидатпрезидентската си двойка при създалата се в последните седмици ситуация и при вътрешното противоречие между БСП и АБВ и това вътре в РБ. Защо трябва да представим една достойна кандидатпрезидентска двойка и тя да бъде замърсена от нечистоплътността и лицемерието на другите партии. Наясно сме кой е кандидатът ни за президент, знаем двойката нищо не налага промяна на стратегията ни.

- И кога все пак ще я обявите?

- Може да бъде на един по-късен етап.

- По-късен от кога?

- След 20-22 септември. Имаме много ясна визия - ще бъдем на макс в рамките на 30-те дни кампания.

- 30 дни? Значи обявяването отива към октомври.

- От 20 септември до 2 октомври кандидатпрезидентската двойка ще бъде обявена.

- Не се засягате, че сегашни и доскорошни партньори ви критикуват?

- Не. Всеки е в правото си да говори каквото иска. Много политици в България искат да провокират силния политически субект. Това е ГЕРБ. Търси се емоционалната реакция на ГЕРБ, но ГЕРБ е стабилно стъпил на земята.

- Моля за коментар на още една реплика на Радан Кънев: “Едно е да откриваш градинки, друго е да налагаш вето на закони, каквото работи държавният глава.”

- Отнасям се с уважение към Кънев, затова няма да отговоря. Безсмислено е.

Един кмет

управлява

финансови

ресурси, гради

стратегия

за развитието на града, привлича инвестиции.

- На 6 ноември освен президентски избори ще има и такива за кмет на столичния район “Младост”. Да предположим ли, че малко по-късно ще има извънредни и за кмет на София?

- Както ви казах, между 20 септември и 2 октомври ще бъде ясно всичко. Постъпихме правилно, като не обявихме кандидата си преди 3 месеца. Първо, щеше да се измести фокусът от целите, които имаме в изпълнителната, включително местна, и в законодателната власт. А ние успяхме да запазим добър климат на работа в парламента. Забавянето не е, защото нямаме решение, а защото сме национално отговорни политици.

Знаем, че всяко решение, което представяме пред обществото, трябва да бъде толкова силно, че да консолидира всички, които мислят за развитието на страната.

От разговорите, които водят в РБ, от разговорите на БСП и АБВ става ясно, че те имат една-единствена цел - да говорят срещу ГЕРБ. Те не дават решения. Обсъждат ГЕРБ и правителството, а не си и помислят да се впрегнат да работят заедно с тях и паралелно с това да могат да предлагат политики.

Да кажеш две лоши думи за премиера или за ГЕРБ, успокоява ли избирателите, които имат проблеми и виждат решението им в политиката на ГЕРБ? Те затова и ни дават подкрепата си толкова години.

- След президентските избори реформаторите правят коалиционен конгрес, на който съществува реалната опасност те да се разпаднат. А вие имате споразумение за управление на държавата именно с политическия субект РБ.

- Нищо по-различно няма да стане от днешното положение. Те и в момента не са заедно. Виждате, че от 23-ма депутати 10 са в едната посока, 13 - в другата. Ние и в момента получаваме подкрепа от ДБГ, от СДС и от военния министър Ненчев, който представлява земеделците при реформаторите. Така че това, което ще се случва след изборите, не е проблем на ГЕРБ, а техен.

 - Ген. Радев казва “Летците стават добри президенти.” А стават ли кметовете добри президенти?

- Всеки достоен български гражданин може да бъде достоен президент. Трябва да бъдеш държавник, общественик, искрен към избирателите. Трябва да си се доказал с действията си и с реалните политики, които си имал възможност да реализираш от името на дадена партия, за да може все пак, когато получаваш подкрепа от избирателите, да се знае кой носи политическата отговорност за теб.

Защото за действията на един президент е необходима повече отвсякога политическа ангажираност. Защо да се крием зад един летец, макар че за да стигне ген. Радев до тази позиция, трябва да се отнасяме с респект - професионално се е реализирал в своята област.

Затова не е коректно ние да влизаме с бутонките. Обществото се нуждае не от сблъсък, а от политически дебат по съществените теми и да знаем зад коя кандидатпрезидентска двойка коя политическа формация стои.

Затова слоганът ни е “Работим в интерес на гражданите” - значи кандидатът ни се е доказал и хората могат да направят анализ на периода, в който той е управлявал, и работата, която реално е свършил. Сам човек, без съответната партия и електорална подкрепа, градена с години, не може да направи нищо. ГЕРБ 10 г. е в услуга на гражданите. Ежедневно. Аз за 1 г. посещавам минимум по 300 населени места. Така работят нашите депутати, кметове, общински съветници. Партията винаги трябва да е боеспособна - както премиерът Борисов казва:

“Гответе се за

война, за

да има мир”,

и готова да реагира на популизма.

- Заради посещението при Ердоган и връщането на Буюк обаче Борисов е подложен на яростна критика от страна на РБ.

- Малкият има предимството да говори всичко, защото от него нищо не зависи. Ако

някой живее

в някакво

виртуално

пространство

и смята, че по този начин може да си доведе повече избиратели, аз съм убеден, че ние трябва да кажем “Стоп” на този популизъм.

Нека всеки от нас има различно мнение, но когато говорим за решението на реалните проблеми на държавата, да подкрепим решаването им. В България немалко партии свикнаха да мразят и да бъдат агресивни към този, който прави нещо за страната. Вместо да тръгнеш с него и да работиш с него в интерес на държавата. Ние не казваме, че сме безгрешни, но на моменти липсва смисленият политически дебат. Излизат и казват нещо, което дава началото на популистки настроения, но не и на решаването на проблема.

- Но и РБ, и патриотите са за разграничаване от Ердоган.

- Аз вчера говорих с Валери

Симеонов

и Краси

Каракачанов,

които оценяват

усилията на

премиера.

Но е нормално да си поддържат духа чрез подобни призиви. Когато говорим по националните теми и сложим фактите на масата, от Патриотичния фронт са готови да работят за националния интерес. Одобрявам да има различни мнения, но не на основата да мразиш опонента си. Затова започнах с това - че за нас е необходимо БСП да е силен субект, защото тя е системна партия, както и ДПС. Когато има системни партии, всички са максимално мобилизирани да се докажат пред избирателите.

Днес страната ни е с най-ниските нива на безработица за последните 10 г. Банките, които поехме помните как след кабинета “Орешарски”, са стабилни - доказаха го стрес тестовете, имаме с 15-20% повече туристи, което значи по-високо потребление и повече работни места, повече данъци и по-голяма събираемост за приходните агенции. Затова се отчитат с 2-3 милиарда повече в хазната - пари, които се разпределят за хората и запълват вакуумите, създадени от лошото управление в периода 2013-2014 г.

- След неделната среща на премиера ни с канцлера Меркел може ли да сме малко по-спокойни?

- Имаме гаранциите на Германия, че ще работи за удовлетворяване на условията, които постави премиерът Борисов - финансова подкрепа за охраната на външната граница на ЕС, защото техническите средства ще струват много повече от обявените преди 6 милиона, и политическо решение за влизането ни в Шенген по въздух през 2017 г.

- Като се чухте с Каракачанов, питахте ли го кого ще подкрепи на балотажа, ако там са вашият кандидат и този на АБВ?

- Ние с ПФ работим добре по реализирането на управленската програма. Чисто логически не очаквам, че има нещо, което би могло да се промени.

- От всичко, което ми казвате, оставам с впечатление, че си общувате с ПФ, а с реформаторите - не толкова, а като го правите, то е през медиите.

- Така беше възприето от страна на РБ. Аз мога да кажа, че с Найден Зеленогорски и с Димитър Танев (и двамата заместници на Кунева в ДБГ - б.а.) си говорим редовно.

- До дни откривате очертаващата се гореща пленарна сесия.

- Предстои ни приемането на поправките в Закона за МВР. Миналата седмица съм разговарял с депутати от различните политически семейства заради начина, по който искам да приемем на второ четене промените в Закона за МВР. Ще направим обществена дискусия на 12 или 13 септември, и на 14-и започваме да го гледаме в залата. Идеята е, когато се гледа подобен законопроект, той да минава с максимално широка подкрепа.
Тук благодаря и на БСП, и на РБ, и на ДПС, и на АБВ, и на БДЦ за внесените предложения между първо и второ четене. Група работи през август, миналата седмица обсъдих предложенията с референтите и с колегите от комисията. С диалога, който осигурихме от вътрешната комисия - и със синдикатите, и с ръководството на МВР, и с партиите в НС, се надявам, че успяхме действително да намалим напрежението и да приемем закона към края на септември, за да влезе в сила от 1 януари 2017 г.

На 29 септември предвиждаме кръгла маса по антитерористичния закон. За нея вече имаме потвърдено участие на депутати от австрийския парламент и от Бундестага. Търсим обща воля за най-доброто законодателство, което може да отговори на новите предизвикателства и на потенциалните заплахи от тероризъм. Продължаваме законодателните промени, свързани с подобряване на съдебната система - тече обсъждане за НПК. Разбира се, във всяка една есенна сесия най-важният закон е бюджетът. Процедурите са вече почти финализирани.

- Ще направи ли ГЕРБ оценка на мандата на президента Плевнелиев?

- Разбира се, когато се направи ротацията на новоизбраните президент и вицепрезидент, бихме могли да дадем оценка. Отсега мога да кажа, че мандатът на Росен Плевнелиев не беше никак лек. Стигна се до много голямо противопоставяне и реваншистки действия. Президентът понесе сериозна отговорност със съставянето на двата служебни кабинета и проведените парламентарни избори.

CV

Роден на 8 април 1965 г.

Завършил е НСА и право в УНСС

От 1997 до 2005 г. работи в МВР

Зам.-кмет на София (2005-2006)

Бе първият председател на ГЕРБ, докато Бойко Борисов беше кмет на столицата. Сега е зам.-председател

От юли 2009 г. до февруари 2013 г. бе вицепремиер и вътрешен министър

В действащото 43-о НС е лидер на парламентарната група на ГЕРБ и председател на вътрешната комисия

Женен, с три деца