Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Топгенералът на НАТО Филип Брийдлав манипулирал данните за руското военно присъствие, за да провали посредническата роля на Меркел.

Топгенерал от НАТО е лобирал за масирана американска военна помощ за Украйна, което би вкарало САЩ във война с Русия.

Сред документите, публикувани в DCLeaks.com, са лични имейли на пенсионирания четиризвезден американски генерал от НАТО Филип Брийдлав. Хакери са успели да проникнат в сървъра и да получат достъп до важна кореспонденция на висшия военен, чиято съпруга работи за USS Nimitz, един от най-големите военни кораби в света.

Някои от имейлите са от преди години, както и тези на “Отворено общество”, но са достатъчно скандални. От изтеклата информация става ясно, че Филип Брийдлав е лобирал за оказване на сериозна американска военна помощ за Украйна, без да взема предвид вероятността от ескалация на военния конфликт с Русия. Пред Си Ен Ен бившият генерал твърди, че е жертва на операция на разузнавателна служба на държавата.

Мислите на един командир на НАТО. Американският генерал Филип Брийдлав бе 17-ият върховен главнокомандващ на въоръжените сили на НАТО в Европа, пост, който заемаше от 10 май 2013 до юли т.г. След като напусна позицията си в НАТО, на 1 юли генералът от ВВС се пенсионира и от службата. Той е един от влиятелните хора, до чиито лични имейли хакерите са получили незаконен достъп, за да научат и разпространят чувствителна информация. Изтеклите в интернет негови писма са от личния му имейл.

В тях той се оплаква, че Барак Обама не отделя необходимото внимание на европейската сигурност. "Не виждам Белият дом да е ангажиран реално", пише той и изразява учудването си как да работи с президента на САЩ

В серия от е-писма генералът упорито се опитва да привлече за своята кауза – въоръжаването на Украйна, бивши военни, дипломати, учени. В кореспонденцията му има имейли с бившия държавен секретар Колин Пауъл, бившия секретар на ВВС Джеймс Рош, бившия кандидат - президент и генерал от резерва Уесли Кларк.

Ген. Филип Брийдлав споделя в частната си кореспонденция през Gmail, че ще преодолее съпротивата на Барак Обама, който се опасявал от ескалация на военното напрежение с Русия заради войната с Украйна през 2014 г. Известно е, че по това време US президентът пренебрегва политическия натиск от ястребите в Конгреса и военните САЩ да осигурят военна помощ на украинското правителство. Той се опасява, че това може да засили кръвопролитието и да даде основание на Путин за по-голяма операция и задълбочаване на напрежението в страната.

Брийдлав по време на брифинг в Конгреса изразява противно мнение. Медиите започват да говорят за конфликт между американския президент и генералите. Имейл кореспонденцията на висшия военен обаче показва доста по-драматична картина за лобирането през задния вход до администрацията на Белия дом, както и натиска за война с Русия в Украйна, пише изданието The Intercept. От имейли от 2014 г. става ясно, че Брийдлав е търсил начин да се срещне с бившия държавен секретар Колин Пауъл и му е искал съвети как да окаже натиск върху администрацията на Обама, за да бъдат предприети по-решителни действия срещу Русия.

"Може би не съм прав..., но не виждам Белият дом да се е ангажирал реално с Европа/НАТО. Честно казано, смятам, че "се безпокоим" … да не бъдем въвлечени в конфликта". Пауъл приема поканата за разговор. " Как да поставим това на дневен ред във време, когато всички погледи са насочени към ИДИЛ, и второ, как да се работи по този въпрос лично с президента на САЩ," пита натовецът. Усилията му са насочени към осигуряване на военна помощ за украинските сили срещу проруските сепаратисти. Брийдлав се опитва да оказва влияние върху администрацията, като пише на учени, бивши военни, в това число на бившия върховен главнокомандващ на НАТО Уесли Кларк, който му отговаря: "Фил, нима ние не можем да излезем с официално съобщение, за да противодействаме на руснаците да използват сила? Какво мога да направя, за да помогна? Ако украинците изгубят контрол, руснаците ще разглеждат това като отворена врата."

В други свои имейли Брийдлав споменава видовете оръжия, желани от украинските сили. В допълнение на радарните системи и друго военно оборудване Кларк препоръчва на Брийдлав да наеме някоя от водещите компании за пиар и кризисни комуникации в САЩ и Европа. Той допълва: "Те имат нужда от точния начин на действие в информационната война." Според The Intercept

Украйна наистина наема няколко вашингтонски лобисти и пиар компании, за да оказва влияние върху онези, които определят американката политика. Филип Брийдлав пише в свой имейл от 30 септември 2014 г. и до Харлан Улман, старши съветник в Атлантическия съвет. Той описва усилията си да получи съдействието на Колин Пауъл за оказване на влияние върху Обама.

"Първо го попитах може ли да ми помогне да провокирам отново интереса му към Европа/НАТО като цяло. Смятам, че президентът на САЩ ни разглежда като заплаха, която трябва да бъде минимизирана…, тоест не ме вкарвайте във война????

" Няколко месеца по-късно Улман отговаря в друга серия от имейли, че Обама инструктира натовския генерал да не започва война с Русия.

Според европейската преса Брийдлав е ястреб, известен с усилията пред европейските съюзници да се остави дипломацията и да се върви към по-конфронтационна роля спрямо проруски настроените сепаратисти в Украйна. Пред Конгреса тази година генералът нарече Русия "дългосрочна екзистенциална заплаха за Америка и за нашите европейски съюзници."

Според сп. "Шпигел" в периода след превземането на Крим от Москва, Брийдлав е преувеличавал броя на машините и военната техника на руските сепаратисти в Украйна и е давал по-завишени цифри от тези, известни на спецслужбите на НАТО и германските официални лица.

С тези свои изказвания той е опитвал да провали усилията на канцлера Меркел като посредник в кризата.

Същите преувеличени цифри е посочвал и за броя на руските военни части по границата с Украйна. Генералът дори е твърдял, че Русия се готви за мащабна операция в Украйна. Негови хора показвали снимки на руски танкове в Крим, но след това се установило, че те са от войната в Грузия отпреди години