Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Когато в коридора на болницата има много пациенти, тя се прибирала в стаята си. Не понасяла да я гледат как едва пристъпва.

 Според хората от отделението момичето все още е психически нестабилно.

"Цвети Стоянова е психически нестабилна. Видимо е изпаднала в дълбока депресия. Много е отслабнала и поема страшно малко храна." Това споделиха пред "168 часа" пациенти, настанени в отделението, в което националната състезателка по художествена гимнастика се лекува.

На 2 август тя бе преместена в клиниката по неврохирургия след 49-дневен престой в централната реанимация на "Пирогов".

Започна да говори и да се раздвижда. Всеки ден се разхожда в коридора на отделението с помощта на брат си. Когато обаче има много пациенти, предпочита да стои в стаята си, тъй като не понася да я гледат как се справя със стъпките.

Лекуващите я лекари твърдят пред "168 часа", че процесът върви в положителна посока и тя се възстановява

Баба й Цеца и брат й Найден почти през целия ден не се отделят от нея.

Съседи на възрастната жена твърдят, че тя всяка сутрин отива в “Пирогов” и се прибира чак вечерта, за да разходи кучето си.

"Молете се по-бързо да се възстанови", сподели бабата на Цвети пред "168 часа".

Една от последните прогнози на лекарите е, че до средата на август гимнастичката може да бъде изписана, но тъй като лечението й продължава с по-бавно темпо,

престоят й в болницата остава неясен

Всички, които се грижат за момичето, настояват за нейното спокойствие и я пазят от всякакви излишни емоции и контакти. По думите на баща й тя дори не е гледала представянето на ансамбъла по художествена гимнастика на олимпиадата в Рио. Той смята, че ще дойде времето, когато гимнастичката ще види какво са постигнали съотборничките й, но на този етап от възстановяването й е препоръчително да не се вълнува прекалено много.

"Несъмнено би се радвала за техния успех", казва той, цитиран от в. "България днес".

Лекарите отказват официална информация за лечението и терапиите на Цвети. Не се уточнява какви лекарства използва и дали вече има психиатър, който да работи с нея. Екипът на "168 часа" потърси един от най-изявените в страната, за да изясни как се процедира в такава ситуация.

"Не мога да кажа дали момичето е изпаднало в депресия, или не. В това отношение,

ако трябва да се постави психиатрична диагноза, първо трябва специалист да се консултира с нея, за да изясни какво всъщност е нейното състояние, и след това да се назначи лечение, ако такова е необходимо", коментира пред "168 часа" психиатърът Анита Аничкина

Според нея хората, които скачат от шестия етаж, не може да бъдат поставени под общ знаменател.

"Те нямат нищо общо помежду си - казва Аничкина. - Категорично

не може да се говори за общ характер на случаите.

Всеки човек е строго индивидуален и причините, мотивите и състоянията, породили такова решение, при всеки са различна.

Това, че Цвети изглежда психически нестабилна, не гарантира, че в нея е отключена депресия. Симптомите са в рамката на синдроми, а те пък са в рамката на болестни единици.

 Какво смятат различни лекари за вероятната причина породила решението на Цвети да скочи, страхът, който е изпитвала, дни преди инцидента и интервенциите през, които премина, четете в хартиеното издание на "168 часа".