Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Доц. Евелина Одисеева обясни, че прогнозата за двамата ранени е добра.
Доц. Евелина Одисеева обясни, че прогнозата за двамата ранени е добра.

Андрей Ковачев обсипва лекарите с въпроси. Предстоят операции

“Контролният скенер на Боян Петров в сряда показа изключително добър резултат спрямо състоянието, в което постъпи предния ден, прогнозата е добра”, съобщи началникът на ВМА ген. проф. Николай Петров пред “24 часа”.

Заради това бе решено той да бъде изведен от медикаментозната кома и явно има уникален организъм, защото се събуди много скоро, след като му спряхме лекарствата, каза доц. Евелина Одисеева, която ръководи реанимацията. Той диша сам, контактен е и дори има апетит, което било много добър знак. Не помни катастрофата, защото бил с гръб.

Алпинистът Боян Петров и екозащитникът Андрей Ковачев бяха блъснати от румънка в Кресненското дефиле, докато работели на терен във вторник. Двамата бяха докарани във ВМА, Петров - в тежко състояние, с черепно-мозъчна травма, спукани ребра и белодробна контузия, а Ковачев - с фрактури.

На втория скенер на Боян се видяло, че хематомът в мозъка не расте. “Травмите са много тежки и не бива да се подценяват. Предстоят травматологични операции, но не се налага веднага. Първо се концентрираме върху жизненоважните органи и системи - мозък, сърдечно съдова система, бял дроб. Ако няма опасно за живота кървене, свързано с фрактура, травматологичните интервенции се задържат до стабилизиране на състоянието”, обясни ген. Петров. Това, че Боян Петров е алпинист, означава, че има по-добре развити адаптационни рефлекси на организма - има шанс за по-бързо възстановяване на белия дроб.

“Андрей е по-добре. Контактен е, адекватен. Има по-сериозно счупване на дясната раменна кост и на лявата подбедрица. Чувства се добре, основните органи и системи работят добре”, каза още ген. Петров. Не му давало мира това, че не си спомня какво се е случило. “Започва да си подрежда мислите, пита се как се е озовал тук, пита как е жена му, има ли загинали. Внимателно и дозирано му отговаряме. Сутринта на визитация в реанимацията видях, че колегата д-р Кържин е сложил на лампата над леглото на Андрей лист с едро написани отговорите на неговите въпроси и той чете за състоянието си”, разказа ген. Петров.