Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Спасители носят мъж, изваден жив от руините след опустошителния трус в Аматриче.
Спасители носят мъж, изваден жив от руините след опустошителния трус в Аматриче.

Много хора са затрупани под руини

Малката община Аматриче, на 170 км от Рим, световноизвестна като родина на прочутата рецепта за сос ал'аматричана, влезе отново в световните новини в сряда.

Този път като общината, срината до основи от земетресение с магнитуд 6,0, което порази Централна Италия в 3,36 часа през нощта. Само от това село с 2600 жители жертвите на земната стихия са поне 36.

Поне 120 са засега загиналите, но броят им расте с всеки изминал час. Десетки са изчезналите. Сред жертвите е семейство с две дечица от село Акумоли. Екип от 15 души опитваше неистово да ги изрови с голи ръце от планината развалини, от която

долитаха писъците на

майката и едно от децата

Когато бяха измъкнати в сряда сутринта, те вече бяха мъртви.

Над 100 труса, 55 от които с магнитуд над 3,0, разтърсиха централните италиански области Лацио, Абруцо, Умбрия и Марке. Според шефа на Гражданска отбрана Фабрицио Курчо по мощ земетресението се равнява на това в Акуила преди 7 г.

Повечето жертви са в миниатюрните общини Аматриче, Акумоли и Пескара дел Тронто, където и щетите са най-много. Ще бъдат необходими дни за спасителите, за да успеят да изровят всички жертви под развалините.

Първият трус в 3,36 часа беше изключително силен и се почувства от Римини на север до Неапол на юг. Хиляди италианци изскочиха от домовете си, опитвайки да се скрият в колите си. Други пък бяха като

залепнали от

страх и ужас

за леглата си

Епицентърът на земетресението беше в село Акумоли, провинция Риети в област Лацио. Там и в близките общини Аматриче и Пескара дел Тронто то беше с унищожителна сила –

центърът на

Аматриче

стана на пух и прах

“Селото вече го няма. Под разрушенията има десетки хора”, изплака кметът Серджо Пироци. За пораженията по огромното историческо наследство на Аматриче дори не си струва да говорим – само преди година то влезе в клуба на 100-те най-красиви средновековни села в Италия.

Близо час след първия трус последва втори – той се почувства с цялата му мощ и в Рим, на 170 км от епицентъра. 

Полицаи и доброволци помагат на жена да излезе по стълба от унищожения си дом.
Полицаи и доброволци помагат на жена да излезе по стълба от унищожения си дом.

Върху трите села близо до Норча, полуразрушени от първия трус, се стовариха още няколко с магнитуд 5,1, 4,32 и 5,4.От рано сутринта

из Рим виеха

сирените

на пожарните коли и на линейките, впуснали се към пострадалите села. Властите призоваха никой да не поема по пътя Салария, който стига от столицата до провинция Риети, тъй като беше тотално блокиран от спасителните коли.

Само в римските болници бяха докарани над 163 ранени от земетресението. В Асколи и Сан Бенедето дел Тронто постъпиха поне 81 ранени.

“Ситуацията е драматична. Всички къщи в центровете са рухнали, срутени са и всички стари постройки. Виждат се по 3 смачкани етажа, превърнати в един”, казва Паоло Крешенци, шеф от Гражданска отбрана. Най-малко 500 пожарникари участват в спасяването.

“Жертвите ще бъдат със сигурност много повече, защото достъпът до къщите е невъзможен. В момента спасителите опитват да разчистят улиците, за да освободят достъп до сградите. Най-критичният момент обаче тепърва предстои – когато влезем в къщите. Ще намерим само трупове”, каза Крешенци пред в. “Република”.

Много са и децата жертви. Сред тях е 9-месечно бебе, чийто труп беше изваден от руините на Аркуата. 

Притеснена жена седи сред останките от рухналия и? дом.
Притеснена жена седи сред останките от рухналия и? дом.

Покъртителна е драматичната одисея на момиченце на 18 месеца, което почина в болницата на Асколи Пичено. То е от Аматриче, където майка му Мартина Турко се мести да живее от Акуила след предишния унищожителен трус. Мартина и мъжът ѝ са живи, макар и тежко ранени, но загубиха дъщеря си.

Мнозина в Аматриче бяха разтърсени и от историята на местния младеж Клаудио. В линейката на път за болницата от порутената си къща той

научава, че са мъртви

родителите и годеницата му

Започва неистово да крещи да открият кучето му, единственото му любимо същество, останало живо.

Добра новина долетя от Аркуата, където бяха спасени две деца, на 4 и 7 г. Баба им ги мушнала под леглото си. И тя бе спасена, за разлика от дядото.

Представители на горските служби, участващи в спасителните операции, измъкнаха десетки души изпод развалините.

Сградите, разрушени напълно, са десетки. Изцяло рухнала е църквата в Аматриче. Напълно недостъпна е болницата на селото. Персоналът е организирал Бърза помощ на открито. Евакуирана е болницата на Амандола.

Кметът на най-засегнатото село Акумоли Стефано Петручи предупреждава, че никоя сграда в него не е достъпна в момента и е необходимо изграждането на палатков лагер. 

Жители на разрушения град Аматриче са се събрали на улица, затрупана от руини.
Жители на разрушения град Аматриче са се събрали на улица, затрупана от руини.

“Вече забелязахме, че на всеки 4-5 г. земетръс поразява гръбнака на Апенините. И въпреки това администрацията на Италия не прави нищо. Резултатът е, че Италия е изостанала като Близкия изток – в една развита страна земетресение от 6-а степен не води до разрушения и жертви”, коментира геологът Марио Тоци.

“Не казвам, че земетресенията са предвидими. Учудващо е обаче как в една сеизмична зона

не се прави

нищо, за да се

предотврати

събитие като рухването на болницата в Аматриче. В Япония и Калифорния земетресение от този род като сегашното в Италия предизвиква само уплаха”, каза геологът.

Благодаря на всички, които от 3,37 ч сутринта се мобилизираха – доброволците, Гражданска отбрана... Благодаря на всички, които дойдоха и копаят с голи ръце, каза премиерът Матео Ренци на пресконференция в Рим.