Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

"Най-големите лъжи в историята II" е втора част от успешната поредица на немския учен Ха. А. Мелер, разобличаваща някои от заблудите, с които са пълни официалните учебници.

Авторът изследва знакови събития (Френската революция например), като разобличава големите мистерии, свързани с тях. Оценява социалнополитически движения (включително и комунизма), представяйки различни методи на заблуда. Засяга живота на велики личности и дава отговори на въпроси като "Защо папската резиденция е неправомерно в Рим?" и "Защо Карл Маркс в действителност е беден като църковна мишка?".

Ха. А. Мелер открива различни национални и националистически мотиви за историческите фалшификации и ни води далеч в миналото, за да открием най-великата библейска измама. Авторът обстойно изяснява какво влияние имат египетското и персийското наследство върху християнството и се опитва да открие откъде идва представата за Страшния съд. Той дори ни връща шест милиона години назад, за да разберем как всъщност е започнало всичко. Мелер доказва, че историята почти винаги е използвана, за да бетонира някоя властова позиция, да възпее определен владетел или да даде тласък на някое убеждение – религия, идеология или светоглед.

Той пише: "Дори и в дневно време, в най-свещените кръгове на "науката", не всичко, което блести, е злато. И сега има извъртане и послъгване. Фалшификациите и наместването на фактите в историографията продължават. "Историята е като Мисисипи от лъжи", отсякъл още Волтер, а ние можем само да се съгласим." Разбираем за всеки, забавен и в същото време провокативен, този труд се прицелва в някои от най-големите манипулации и фалшификации.