Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Много таблоиди и някои от провокативните биографи на Даяна налагат теорията, че кралицата не харесва принцесата, че вечно я критикува и двете всъщност са в конфликт през целия живот на лейди Ди. Тези теории обаче са оборвани многократно. Автори споделят, че кралицата много обича Даяна, грижи се за нея, насърчава я, наема най-добрите придворни, за да я обучат на етикет, и неведнъж дори взема страната на принцесата в някои спорове с Чарлз.

В своя реч, цитирана в биографията "Елизабет, кралицата” от Сали Бидъл Смит, кралицата искрено изразява привързаността си към лейди Ди: "Възхищавах й се и я уважавах за енергията и за ангажираността й с другите и най-вече заради отдадеността й на двете й момчета. В добри и лоши времена тя така и не изгуби способността си да се усмихва и да се смее, нито да вдъхновява останалите с топлотата и добротата си.”

Кралицата винаги е ценяла очарованието на принцесата, топлотата й, огромното й сърце, обичта й към Уилям и Хари, както и чувството й за хумор. Това, което трудно приемат в двора, е описвано от някои биографи като "невъзможността на Даяна да порасне”, "незрялото й отношение, което сякаш се задълбочава с годините”, "емоционалната й нестабилност”. Някои автори обясняват, че принцесата е приемана в кралския двор не с нехаресване, а просто с неразбиране. Тъй като произхожда от благородническо семейство, се смята, че младото момиче ще знае какво се очаква от съпругата на престолонаследника, че тя ще бъде обучена по етикет и ще демонстрира сдържаност и непоклатим стил. 

Първоначално всички смятат, че "английската роза” отговаря на изискванията. Все пак тя не е от случайно семейство, а е внучка на дългогодишната приятелка и придворна дама на кралицата Рут Фърмой и дъщеря на бившия дворцов офицер Джони Спенсър – осмия граф и потомък на прочутата британска фамилия. Смята се, че с такъв произход и с подходящата подготовка вкъщи, каквато неизменно внучка на придворна дама трябва да получи, Даяна ще е наясно за изискванията към нея. Освен това всички са убедени, че тъй като тя е израснала в близост до кралското семейство и познава традициите и начина на живот, лесно ще свикне с тях.

Лично кралицата предоставя на принцесата любимата си придворна дама лейди Сюзан Хъси да я обучава в дворцовите порядки. Някои биографи обаче излагат теорията, че Даяна е прекалено голяма романтичка и се влюбва не в Чарлз, а в идеята за принца, че не си представя живота си като низ от отговорности и задължения, а като в приказките. Като едно от най-големите предателства кралското семейство приема факта, че по време на брака си Даяна съдейства на Андрю Мортън за скандалната книга "Даяна, нейната истинска история”, в която се разкриват множество семейни тайни, самотата, която принцесата изпитва в двореца, както и директно е осъден Чарлз като студен и неверен съпруг и незаинтересован баща.

Даяна лъже Елизабет II, че няма нищо общо с тази книга, но по-късно става ясно, че тя сътрудничи за написването й, като държи да изложи съпруга си в очите на обществото. Това за кралицата остава един от най-големите удари от страна на Даяна. Тя не може да я разбере – не може да проумее защо на принцесата й трябва да очерня собствения си съпруг, бащата на синовете си, потенциалния престолонаследник. Дори принц Филип се намесва в ситуацията и съветва снаха си, вместо да руши, да се опита да заздрави брака си.

Защо се влошават отношенията на Чарлз и Даяна, четете в хартиеното издание на "168 часа".