Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Не е лесно да си мюсюлманин в Америка, но изборът ми беше духовна трансформация. Роден съм като Луис Алсиндор, станах известен като Карим Абдул-Джабар. Преминаването от една в друга вяра за повечето хора е лична работа, но когато сте известни, това става публичен спектакъл, за който всички говорят", казва легендата на NBA Карим Абдул-Джабар в свое интервю.

Когато баскетболната звезда решава да приеме исляма за своя религия, е на върха на славата си. Феновете му оценяват твърде лично промяната му, но това не му пречи да се превърне в номер 1 сред всички играчи на NBA в историята със своите 38 387 точки. Той дълго време е критикуван за решението си и признава, че хората са го накарали да се почувства "все едно е запалил американското знаме".

Карим Абдул-Джабар не е изключение в редиците на световните знаменитости, станали мюсюлмани по средата на жизнения си път. Напоследък религията се превръща в мода за известните личности. Те не я свързват с терористичните групировки и зверските убийства, а намират в тази вяра начин да бъдат смирени. Част от звездите не се срамуват да признаят, че са сменили вярата си, други се крият дори от роднините си.

Когато чуете думата „мюсюлманин", не си представяте, че най-скандалните лица на шоубизнеса са станали такива и спазват религиозни правила. Поне на хартия обаче Джанет Джексън, Шакил О'Нийл, Майкъл Джексън и още много други се отказват от християнството и приемат нова вяра. Е, не всички й се уповават до последно.

Повечето си спомнят как изглежда Джанет Джексън на върха на музикалната си кариера. След приемането на исляма обаче едва ли й е разрешено да се разхожда в пола и сутиен от латекс по улиците и да се снима гола за кориците на известни списания.

Певицата сменя религията си, за да може да се омъжи за милиардера Уисам алМана. Днес Джексън прекарва по-голямата част от времето си в Катар. Признава, че е по-смирена и се опитва да спазва традициите на съпруга си. Тя задълбочено е изучила корените на исляма.

Роднините на певицата нямат нищо против, че е сменила вярата си. Малко преди да почине, брат й Майкъл Джексън също се отдаде на мюсюлманството.

Церемонията се състояла в Лос Анджелис в присъствието на имам, който освидетелствал факта за приемането на исляма. Тогава певецът получава ново име и започнал да нарича себе си Микайл.

Той бил вдъхновен от друг брат от клана “Джексън” - Джърмейн. Именно той разяснява на цялото семейство ислямските церемонии, когато Майкъл Джексън умира. Според него е важно брат му да бъде погребан според мюсюлманските обичаи.

Много музикални звезди последват примера на Майкъл Джексън и се отдават на новата религия. Не е ясно с какво мюсюлманството привлича толкова звездите. Според редица експерти много от тях са имали криминални прояви в миналото и чрез нова религия се опитват да се преоткрият.

Певецът Ейкън пък се е запалил по другата страна на исляма. Допадало му, че можеш да имаш повече от една жена. Самият той може да се похвали с цели три, които не спират да го обгрижват.

Той е последван и от музиканта Айс Кюб, който приема исляма още през 90-те години. Скандалният рапър Снуп Дог също приема исляма, но не успява да се задържи дълго в редиците му. Той го заменя с растафарианството, което повече подхожда на бохемския му дух.

Освен за музикалните звезди мюсюлманството е много популярно и сред боксьорите. Най-известният от тях - Мохамед Али, пръв си сменя вярата. Всъщност истинското му име е Касиус Клей. До 26 февруари 1964 г., когато свиква пресконференция ден след като е станал за първи път световен шампион, нокаутирайки Сони Листън. Държейки Корана в ръце, заявява, че Касиус Марселиус Клей е робско име, дадено на прадедите му от техните бели господари. От този момент той забранява да го наричат така.

Ще се обръщат към него само с Мохамед Али. В превод означава "достоен за похвала".

"Ислямът беше нещо могъщо и силно. Той беше нещото, което можех да докосна и почувствам. Докато растях, ме учеха, че всички са бели. Исус Христос беше бял. Всички на Тайната вечеря бяха бели. После дойдоха мюсюлманите и почнаха да възразяват. Мисля, че и аз помогнах. В наши дни, когато върви реклама по телевизията, две деца са бели, едното тъмнокожо. Навремето не беше така", коментира религиозната си промяна Мохамед Али.

Той не просто приема исляма, а дори става свещеник в сектата "Черните мюсюлмани". Фанатична религиозна организация, бореща се за създаването на свободни негърски щати. Али настоявал за щати, където белите хора да влизат единствено със специални пропуски. В програмата на сектата било написано, че белите трябва не само да се бият, но и да се убиват.

Примерът на Мохамед Али е последван от друг боксьор, но години по-късно. През 1992 година Майк Тайсън е обвинен в изнасилване и отива в затвора за три години. Там той започва да проявява интерес към исляма. Впоследствие приема религията и посещава Мека. Самият Тайсън си признава, че не се моли по 5 пъти на ден, както изисква обичаят, но се опитва да запази ценностите на религията.

От спортистите може би най-много футболисти се намират в редиците на мюсюлманството. Заради великия Зинедин Зидан, който не се докосва до цигари и алкохол и е напълно предан на исляма, много момчета се отдават на тази религия. Сред тях са Никола Анелка, Франк Рибери и дори Тиери Анри.

"Всъщност винаги съм бил мюсюлманин, просто не съм го осъзнавал. Гледната ми точка напълно съвпада с всичко, написано в Корана. Открих хармония и спокойствие. Когато прочетох Корана, бях разтърсен. Това е най-мъдрата книга на света", казва френският футболист.

До 2006 г. футболистът Франк Рибери не бе мюсюлманин, но след срещата си с алжирката Вихаба се сдоби не само със съпруга, но и с религия. Рибери прима исляма и нито веднъж не съжалява за решението си.

Редица актьори също са приемали мюсюлманството за определен етап от живота си. Някои от тях не успяват да спазват ценностите на религията и се отказват.

Френският актьор Жерар Депардийо в един период от живота си приема мюсюлманството. В документален филм се появява твърдението, че това става през 1967 г., след като присъствал на концерт на известната египетска певица Ум Калтум в Париж. Във филма се прокрадва идеята, че в периода, докато бил мюсюлманин, Депардийо чел Корана, посещавал една парижка джамия и се молел по пет пъти на ден. Това продължило две години.

Но може би най-популярната история на звезда, отказала се от семейната религия и приела мюсюлманството, е тази на Кат Стивънс. Той е легендарно име в поп музиката през 70-те години. Успява да се спаси от депресията в резултат на злоупотреба с алкохол и наркотици, като приема исляма и сменя името си на Юсуф Ислям.

В края на 70-те обаче той се оттегля от сцената под въздействието на ислямските си наставници, които го убеждават, че начинът му на живот е в разрез с изискванията на избраната от него вяра. След като прекратява кариерата си и приема името Юсуф Ислям, Стивънс се отдава на изучаване и пропагандиране на исляма, като през 1983 г. открива мюсюлманско училище в британската столица. Но промяната настъпва не само в името му. Той подстригва къдравата си кестенява коса, пуска брада и се появява с дълга риза и по чехли. Кат кара да изтеглят и касетите му от музикалните магазини.

Наскоро пристигането на бившия рок певец в САЩ предизвика безпокойството на американските летищни власти. Самолетът му вече бил излетял, когато те установили, че певецът с новото си име Юсуф Ислам фигурира в един от списъците им за наблюдение. Полетът бил пренасочен към летище в Мейн, където той е задържан и разпитан. По-късно става ясно, че властите са му отказали достъп до страната по причини, "свързани с националната сигурност". По неофициална информация Ислам е заподозрян във финансиране на терористични групи. На официалната му страница в интернет са посочени имената на множество мюсюлмански благотворителни организации. Това не е първият случай, в който името на бившия певец се замесва в скандал. През 2007 г. той беше депортиран от Израел заради опасения на властите, че оказва финансова подкрепа на групировката "Хамас".