Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Ако тютюневите складове в Пловдив са жертва на умишлен палеж, виновникът трябва да понесе пълната строгост на закона. Това каза министърът на културата Вежди Рашидов при извънредното си посещение в Пловдив.

Министърът на културата Вежди Рашидов пристигна в Пловдив, където започна проверка заради изгорелите тютюневи складове. Няма доказателства за палеж.

Категорично ще настоявам паметници на културата да не се рушат и при подобни случаи да се възстановяват. Това каза в Пловдив министърът на културата Вежди Рашидов, предаде БТА.

Той допълни, че независимо от причината за пожара на собствениците на имотите ще бъде наложена максималната глоба по Закона за културното наследство от 30 000 лева, като определи тази сума като "крайно недостатъчна".

Министърът добави, че няма как собствениците да са неизвестни, тъй като те могат да се проследят от момента на приватизацията на имотите. Рашидов отказа да коментира причините за пожара, но каза, че ако се окаже, че има умисъл, ще трябва да се наложи пълната строгост на закона.

Не може паметници на културата да се унищожават и това е много ясно на собствениците, коментира министър Рашидов.
Според него инвестицията в подобни сгради не означава, че инвеститорът се лишава от отговорност. Той е длъжен да се грижи за имота и съжалявам, че някои хора смятат, че като се събори или изгори един паметник, това му дава основание да си построи каквото си иска, каза още министърът.

Много е рано да се коментира дали пожарът в Пловдив, който унищожи тютюневи складове - паметник на културата, е умишлен или причинен от непредпазливост, но по-скоро не е умишлен. Това коментира пред бТВ в понеделник шефът на пожарната главен комисар Николай Николов. Той увери, че пожарникарите и полицаите разследват активно причините на пожара.

"И моята първа мисъл беше за умисъл, но това са прибързани оценки", заяви той.

Няма пожарникар в България, който има опит с гасене на подобни складове – става дума за стара дървесина, която е на 150 години, каза Николов и подчерта, че няма пострадали граждани и пожарникари въпреки изключително тежката обстановка.

През почивните дни четири от петте склада от Тютюневия град в града под тепетата изгоряха отвътре, петият бе спасен от огнеборците. Последва вълна от протести в Пловдив.

Снимки РАДКО ПАУНОВ
Снимки РАДКО ПАУНОВ

Според представители на пловдивската общественост е вероятно зад пожара да стоят инвестиционни намерения. В неделя стотици пловдивчани дойдоха на мястото, за да поставят цветя, а днес възнамеряват да протестират отново.

По-рано темата пред Нова телевизия коментира зам.-министърката на културата Бони Петрунова.

"А вие мислите ли, че щяха да палят паметници на културата, ако поне малко не ги спирахме?", попита риторично тя, за да подчертае, че Министерството на културата "поне малко“ си върши работата.

Прокуратурата в Пловдив вече започна проверка по палежа на складовете, днес специалисти от Министерството на културата ще са на място за проверка, а в общината се свиква среща по темата. Очаква се проверка на документацията кои са собствениците на сградите.

Зам.-министър Петрунова обясни, че според нея основният проблем е, че много културни паметници у нас са частна собственост - реституирани, препродавани. По думите й обаче все пак в Закона за културното наследство позволява на държавата са глоби собствениците многократно за увреждане на паметници, макар че еднократната глоба е максимум 30 000 лв. По-важното е, че може въпросните собственици да бъдат задържени да възстановят напълно фасадата на сградите в автентичния им вид. И това се очаква да е следващата стъпка. По думите й в случая с тютюневите складове в Пловдив е, че ценност по документи са именно фасадите.