Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

"Защо човек е така устроен? Да разбира колко ценен му е някой само когато е заплашен да го загуби? От вчера не е минала и минута, в която Димитър Цонев да не е в мислите ми. И в молитвите", сподели водещата на БНТ Мира Добрева малко след като една от емблемите на националната телевизия Димитър Цонев получи тежък хеморагичен инсулт.

"Всичко в момента е в ръцете на лекарите и на Бог. Приятели, молете се за татко. Моля ви!", призова дъщерята на легендарния водещ Деси.

Близките на Цонев са разтърсени от кошмара, който ги сполетя, и дежурят в болницата при него с надеждата час по-скоро състоянието му да се подобри.

56-годишният журналист се почувствал зле на връщане от семейна почивка в Евксиноград на 14 август, като по пътя от Варна към София бил възпрепятстван до шофира от силно главоболие.

Същата вечер се влошило и дишането му и Цонев бил приет незабавно във ВМА. Там изследванията му показали, че е с масивен кръвоизлив в мозъка, получен вследствие на спукани аневризми.

Още в понеделник водещият е подложен на мозъчносъдова интервенция от екип начело с д-р Мирослав Лилов.

След операцията лекарите правят всичко необходимо като диагностика и терапия, но се въздържат да прогнозират състоянието му, което дотогава е критично. За близките на Цонев станалото с него е истински шок, защото в последно време той бил станал свръхотговорен към здравето си. Опитният телевизионер плувал редовно сутрин по 1000 метра и следял изкъсо сърцето и кръвното си налягане.

Специалистите изказват мнението, че по всяка вероятност той внезапно е получил високо кръвно налягане, или е имал вродена слабост на артериалните стени.

Близки на водещия казват, че той от години имал лек проблем с кръвното, който

лекувал постоянно с хомеопатични средства, вместо с хаповете на традиционната медицина.

Много приятели и познати на Цонев изразиха своята увереност, че той има силата да преодолее това страшно житейско предизвикателство.

"Всичко може да се каже за Митко, но всеки, който го е виждал отблизо, може да е сигурен в едно: Той е по детски позитивен и

добронамерен човек, преди всичко усмихнат и готов

да помогне, ако може.

Дано всичките усмивки, които си раздал, Митак, да се върнат като вълна от добро към теб! И дано и помен да не остане от това, което те сполетя!", надява се Мира Добрева.

На 30 август синът на легендарния актьор Коста Цонев и звездната тв говорителка от социализма Анахид Тачева ще стане на 57 години.

Димитър Цонев завършва право в СУ "Св. Климент Охридски", но не може да се опълчи на завладяващата го магия на телевизията.

"Няма да забравя първата си изява като водещ през 1988 година. Хачо Бояджиев, Бог да го прости, започна да прави предаването "Формула 5", което се излъчваше всеки петък от 10 до 12 ч. Организираха кастинг за водещи и аз

с голям мерак се втурнах

да се записвам.

За съжаление се оказа, че майка ми е член на журито. Притесних се и си казах, че явно няма да го бъде. Хачо обаче ми заяви: "Спокойно, аз решавам кой ще бъде одобрен и не ме интересува кой на кого е син", разказа преди време в интервю специално за "168 часа" Цонев.

Тогава Тачева пожелава първа да прецени и реши дали нейният наследник седи добре пред камерата още преди той да се яви на конкурса.

"Буквалните й думи към мен бяха: "Ако камерата те обича, пробвай се. Ако не, се откажи. Но аз най-добре ще ти кажа какъв ти е шансът." След това ме заведе да ме снимат за няколко минути и накрая ми даде картбланш да се явя. Хачо одобри 12 човека, между които бяха Асен Григоров, Георги Ангелов, Наталия Симеонова и Мария Касимова. Всички те и до днес са в телевизията. Така започнах и магията на телевизията ме завладя", споделя журналистът.

От 1986 до 1991 година също така е редактор в "Международна информация" и в Балкански информационен пул в "София прес".

Точно преди 25 години става водещ на новините по Канал 1 на Българската национална телевизия.

През 2002 година участва в конкурс, обявен от Съвета за електронни медии, за генерален директор на БНТ, но СЕМ избира Кирил Гоцев. Цонев обжалва пред Върховния административен съд, но петчленен състав на ВАС отхвърли окончателно жалбата.

"Не Кирил Гоцев, а Кеворкян ме победи в битката за директорския пост.

Той държеше Гоцев да стане директор на БНТ, аз държах аз да стана. От позицията на времето смятам, че е било по-добре за мен това развитие на нещата, въпреки че тогава не мислех така. С Кеворк се познаваме много добре и сме в отлични лични отношения", категоричен е телевизионерът.

От 1 октомври 2002 година той е назначен за говорител на кабинета на Симеон Сакскобургготски, а след три години пиар на "БТК Груп" отново се връща в БНТ и става заместник програмен директор и години наред е водещ на предаването "В Неделя с...".

"Създадоха се достатъчно обстоятелства да приема без замисляне, когато дойде офертата от царя. Това бе един от най-успешните ми професионални проекти.

Не го казвам да се хваля. Това е признание на хора, които са следили какво се случва. Хванах се от амбиция да направя нещо различно. Още повече, че тогава участвах и в сблъсъка с Кирил Гоцев.

Имах вътрешен пресантиман, че след изтичането на договора ми през октомври той нямаше да бъде продължен. Опитът като говорител на кабинета на Сакскобургготски ми помогна страшно след това за тв кариерата. В продължение на 10 години ме даваха по БНТ от 20 часа. Когато станах говорител, пак ме даваха всеки ден, но по три часа - от 19 до 21 часа. Придобих изключителен опит да говоря в Гранитна зала пред толкова много репортери.

Минах и през критични ситуации - трагичната смърт на войниците ни в Кербала, кризата в отношенията между НДСВ и ДПС и политическата криза, снимките на Иван Тодоров-Доктора от онази яхта, на които бяха Доктора, Милен Велчев, Пламен Петров, Спас Русев.

Това са все критични моменти, които ме караха да давам брифинги по 2-3 часа в Гранитна зала. Нещо, което след това никога не се е случвало", обяснява Цонев.

Телевизионната звезда работи и в телевизия bTV Action, където е лице на предаването 24/7. От октомври 2012 до март 2014 година пък заедно с Цветанка Ризова водят "Лице в лице" по Би Ти Ви. От 17 март 2014 г. настъпва драстично намаляване на ефирното време на предаването и Цветанка Ризова остава титулярен водещ, а Цонев, като външен продуцент, напуска Би Ти Ви и се завръща отново в БНТ.

"Тогава много от моите гости не знаеха за трансфера ми от Би Ти Ви в държавната телевизия и ми се налагаше да ги връщам от НДК (където са офисите на Би Ти Ви - бел. ред) и да ги пренасочвам към “Сан Стефано”.

Нямах никакви други проблеми. Авторитетът ми е моят най-ценен капитал. Помага ми не само да каня гости, но и в студийната работа. Познавам добре 99% от хората, които сядат срещу мен, и това ми помага за по-добрата комуникация с тях. В телевизията всичко е комуникация. Задачата на телевизионния журналист е да извади най-важното от госта си, без да го депресира, да го притиска в ъгъла или да се прави на по-велик от него.

Следвал съм тези принципи и, смея да твърдя, изградих успешна кариера.

Никога не съм имал провален телевизионен проект.

Някои са преживявали по-малко, но телевизията по принцип не търпи дългосрочни проекти", убедил се е водещият.

През всичките си години на екран Димитър Цонев ни най-малко не ощетява личния си живот и своето семейство за сметка на професионалните успехи.

"Не му давам да си бръсне мустаците. Ще му падне рейтингът", шеговито подхвърля съпругата му Мариана, с която се радват на повече от хармоничен брак.

И двете им деца Димитър-младши и Деси са възпитаници на Италианския лицей в Горна баня. По-късно синът им завършва международни икономически отношения в УНСС и днес на 26 години работи в сферата на маркетинга. Дъщеря им пък споделя принадлежността към фамилната отдаденост на телевизията.

"Деси има изключително големи заложби да успее пред камерата. Не го казвам, защото ми е дъщеря, но тя има данни, които са божи дар. Лично съм я учил как да се държи на екран, тъй като първите изяви бяха в моето предаване "В неделя с...". Другият й плюс е, че е много телегинична и прилича на баба си. Аз съм повече на татко, бог да го прости, но Деси има овала на лицето и очите на баба си. Стои добре на екран, умее да работи с микрофона и импровизира. Глупаво е такъв кадър да бъде изпуснат.

В този свят нищо

не става случайно",

сигурен е Цонев.

Неговата обична наследница още преди години успя да го направи горд дядо на малкия Янчо Таков, който е плод на любовта между Деси и бившия й вече съпруг Янчо Таков, внук на някогашния член на Политбюро Пеко Таков.

Телевизионерът и жена му обожават да прекарват времето си с малкия Янчо.

"Гледам да го уча на дисциплина и двамата с баща му сме строги, но жена ми и майка му го играят добрите ченгета и го глезят.

Много е умен, но е от поколение на друг тип деца Още на четири хвана айпада, играе на електронни игри. Много бързо се ориентира в света на интернет. Днешните деца нямат нищо общо с нашето поколение", смята водещият.

Коста Цонев поздравява внука си Димитър-младши пред Димитър Цонев.
Коста Цонев поздравява внука си Димитър-младши пред Димитър Цонев.

Самият той в своето детство като дете на знаменит артист успява между игрите и уроците да участва и в редица знаменателни български филми. През 1971 година за първи път се снима в "Таралежите се раждат без бодли", а по-късно застава и пред камерата на "Спасението", "Ламята", "С любов и нежност", "Записки по българските въстания", "Концерт за флейта и момиче" и други.

"Трябваше да играя и в "С деца на море", но баща ми забрани. Димитър Петров му се обаждаше през ден, а аз ревах в продължение на три дни. Но не ме пусна да отида с приятелите ми на Слънчев бряг и Несебър.

Беше решил, че ще се възгордея и ще си повярвам на 11 години, че съм голям артист. После като гледах филма, пак плаках. Бог да ги прости братя Мормареви,

няма вече българин, който да напише подобен сценарий", признава Цонев.

Самият той също така е автор на 17 документални филма, между които "Професия полицай", "Избори по американски", "Туризмът в САЩ" и др.