Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

И в България науката и светското начало са в дрипи.

Много хора изглеждат изненадани от процесите на ислямизация в Турция в последните 13 години и особено от това, което се случи и продължава да се случва след опита за преврат.

Но науката, познанието и светското в Турция никога не са имали здрава и широка основа. Макар че лично Алберт Айнщайн се е опитвал да помогне. През 30-те години на ХХ век Айнщайн, вероятно обнадежден от процесите в тогавашна Турция, пише писмо до министър-председателя й Исмет Иньоню.

В него предлага във формиращите се тогава турски университети да се назначават качествени учени, изгонени от нацистка Германия. Айщайн се ангажира лично да ги насочва и препоръчва.

Ако правителството й тогава бе приело, сега Турция можеше да е мини-Америка или макси-Израел на Близкия изток! И да внушава завист у съседите си, а не заплахи.

В началото на 90-те години един “виден” турски биолог, нещо като нашенски академик, ми каза почти покровителствено:

“Знам, знам, вие на Запад (!?) вярвате в еволюционната теория. Ама ние тука си знаем кой е създал света, живота и човека.” Турски учени в последните няколко години се прочуха с изкусно и мащабно плагиатство, което е сигурен признак за слаборазвита научна общност. А без силна научна общност и без гражданско общество, образовано да се съобразява единствено с фактите, атеизмът и светското са просто още една “вяра”, бореща се за влияние в обществото със средства не по-различни от тези на религиите и идеологиите.

Впрочем и при нас - “на Запад”, в България, не е много по-различно. След 45 години атеизъм Людмила Живкова и други членове на Политбюро ходеха на крака при “пророчицата” Ванга. Да не говорим за легионите от “интелектуалци”, извървели се при нея.

Затова изобщо не бе изненада, че след 10 ноември първата работа на така наречения елит на БКП бе да влезе в черквите. Комунистическата идеология със своята догматичност, с липсата на критично отношение към тезите си и към главните си “пророци” бе по същество форма на религия.

Умните глави от Академичния съвет на СУ “Климент Охридски” гласуваха да се създаде Богословски факултет. В края на ХХ век!? Някой да помни да е имало негативни обществени и медийни реакции тогава?

Астрологията трайно се настани в телевизиите и вестниците и аха да стане редовна специалност в Софийския университет. Само острата реакция на тогавашния ръководител на катедра “Астрономия” доц. Валери Голев не го позволи.

За контраст, навремето президентът Рейган и съпругата му Нанси бяха започнали да се съветват с някакъв астролог. Когато това стана известно, американските медии ги направиха на маймуни.

Няколко пъти като член на едно от предишните общи събрания на Българската академия на науките се опитвах да блокирам общи инициативи на БАН с Българската православна църква. Почти винаги безуспешно. А сегашното ръководство на БАН, което така и не успява да издигне Академията до ролята й, която би трябвало да играе в България, даже покани на посещение някакъв “вселенски поп”.

И ооо, каква изненада! Вселенският поп (Вартоломей) ги изпързалял по въпрос, който за един съвременен човек звучи като брътвеж от, за щастие, от отдавна отминали времена (или пък не?).

За цъфтящата псевдонаука и плагиатство в България е писано многократно. Те са свидетелства за липсата на силна и влиятелна научна общност и у нас. Наличието на отделни учени с международна известност не променя този тъжен факт.

Чудно ли е тогава, че в България се пилеят куп европейски пари за строеж на черкви, докато Западна Европа се чуди за какво да използва построените през Средновековието? Наскоро на една катедрала в Холандия бе намерена подходяща нова функция – преустроиха я в ледена пързалка.

Строим черкви усилено, а 25 години в България нямаше Оперативна програма за финансиране на науката. И когато най-сетне бе създадена, ловко я измъкнаха от контрола на учените и вероятно ще я подменят с нещо, което няма да има нищо общо с финансирането на научни изследвания.

Исторически факт е, че не съществува държава с устойчива демокрация без силна наука. До голяма степен обратното също е вярно. Ако едно общество позволи на религиозното мракобесие да е сериозен фактор, то убива познанието и рационалността при вземането на решения. Демокрацията е следващата и по-лесната плячка. Турция и България са еталонни примери за тази азбучна истина.

* Авторът е физик от БАН.