Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

34-годишният Григор трябвало да спечели шестцифрена сума от 65-има иракчани

Шестцифрена сума е можел да заработи каналджията от Сливница Григор Григоров само с един нелегален курс на мигранти, преди да започне да ги вози официално, довериха източници на "168 часа".

Според запознати 34-годишният мъж, доскоро собственик на транспортна фирма, се е договорил за солидна сума, ако успее да прекара група от 65-има иракчани от Резово до северозападната ни граница, която да ги отведе към Западна Европа.

На 25 юни т.г. Григор изчаква групата с автобус МАН в гориста местност между Резово и Синеморец. Качва бежанците в рейса, който тогава е собственост на фирмата му "Еделвайс 0707", и поставя надпис "Случаен превоз" на панорамното предно стъкло.

Туристическият автобус едва ли щеше да предизвика подозренията на полицаите, тъй като през август, когато е пикът на сезона, подобни туристически рейсове са обичайна гледка за Южното Черноморие.

За зла участ обаче дървосекачи, които в този ден са плъзнали из гората между Резово и Синеморец, виждат как нелегалните мигранти са качени един по един в автобус, шофиран от млад мъж. Горските работници подават сигнал в полицията в Царево и не след дълго в района на бившия завод за лодки "Пасат" автобусът на Григоров е спрян от патрул към РУП - Царево.

Всичките 65-има бежанци, които твърдят, че са от Ирак, са разпитани. В показанията си те потвърждават, че са давали четирицифрени суми, за да бъдат прекарани нелегално през България. Срещу Григоров е образувано бързо производство, повдигнато му е обвинение по чл. 281 от НК - за противозаконно подпомагане на чужденци да преминават границата на страната.

Още същия ден той подписва споразумение с прокуратурата, според което се признава за виновен, като в замяна трябва да получи условна присъда и глоба от 10 000 лв.

Съдебното заседание, на което споразумението трябва да бъде одобрено, е насрочено за 30 юни.

На него обаче Григоров изненадващо се отказва от адвоката си Ненчо Драгнев от Бургаската адвокатска колегия, който дори не влиза в залата. Григоров е придружен от двама столични адвокати - мъж и жена, които се занимавали с юридическите дела на фирмата му “Еделвайс 0707”.

Пред съдия Мария Москова (председател на районния съд в Царево - бел. ред.) Григоров заявява, че се отказва от споразумението и не се признава за виновен. Това изненадва съдия Москова, която е принудена да прекрати делото и да го върне в прокуратурата, където да бъде образувано по общия ред.

На заседанието от 30 юни обаче, продължило не повече от двайсетина минути, се случва нещо, което впоследствие ще доведе до сериозен трус в държавата и оставки на най-големите шефове в Гранична полиция.

Единият от адвокатите на Григоров буквално хвърля бомба в съдебната зала, вадейки документи, според които фирмата му “Еделвайс 0707” е била официален превозвач на мигранти през 2015 г. като партньор на Гранична полиция. Нещо повече, в съда се развяват документи, според които обвиняемият участва в нова обществена поръчка за превоз на нелегално преминали в страната. Възложителят - ГД “Гранична полиция”, трябва да избере фирма, чийто автобус да наеме за тази дейност срещу 200 000 лв. за срок от 1 г.

Информацията, поднесена от адвокатите на Григоров, скандализира магистратите в залата.

"Останах силно изненадана от този факт", признава пред "168 часа" съдия Москова, която, връщайки делото в прокуратурата, налага на Григоров мярка за неотклонение "задържане под стража".

"Става дума за човек, който е возел официално нелегални мигранти и се възползва от това, за да извършва незаконна дейност. Това е безкрайно нагло", коментира районният прокурор на Царево Кънчо Крумов.

Въпреки грандиозния гаф превозвачът на нелегални мигранти обжалва ареста си и Бургаският окръжен съд го пуска под домашен арест. Докато е под ключ вкъщи, а срещу него тече разследване, Григор издава генерално пълномощно на баща си Тошко Григоров и прехвърля транспортната фирма "Еделвайс 0707" на негово име.

В началото на август става ясно, че дружеството, регистрирано на ул. "Патриарх Евтимий" в Сливница, печели обществената поръчка на Гранична полиция.

След този благоприятен развой на събитията Григор прави опит да замени и домашния си арест с по-лека мярка "подписка". Отново застава пред съда в Царево на 12 август, но магистратите не уважават жалбата му.

Сред мотивите на съдия Москова е наличието на реална опасност лицето да се укрие или извърши друго престъпление. Сагата с обществената поръчка, довела до острата реакция на премиера Борисов, окачествил случващото се като "голям срам", започва на 26 май т.г., когато Григор Григоров подава оферта за участие.

Назначена е петчленна комисия от служители на ГДГП с председател Георги Жилев от отдел "Управление на собствеността" при ГДГП - МВР. Освен фирмата на Григоров още четири дружества искат да возят бежанци. На 15 юни комисията се събира, за да класира ценовите предложения. Сред присъстващите е и 34-годишният Григоров, тогава все още законен собственик на фирма "Еделвайс 0707". Само 13 дни по-късно той ще бъде заловен с 65-има иракчани край Царево - най-многобройната група, хващана до момента в региона.

Най-ниска цена на услугата - возене на мигранти срещу 6,24 лв. с ДДС на километър, дава "Албена холидейз". Цената обаче е с 20% по-ниска от средната, посочена от кандидатите, и по Закона за обществените поръчки в тези случаи е необходима допълнителна финансова обосновка.

Комисията обаче решава, че обосновката не отговаря на законовите изисквания (чл. 70 от ЗОП) и отстранява фирмата от конкурса четете в хартиеното издание на "168 часа". 

"Направихме обосновката с точни цифри, отговорихме на въпросите защо и как, но бяхме дисквалифицирани. Не сме обжалвали, защото според нас е безсмислено, а и таксите са доста високи. Когато се отстранява фирма, дала най-добро предложение по основния критерий - цената, всеки сам може да си направи изводите", коментираха пред "168 часа" от "Албена холидейз". Така победител става "Еделвайс 0707", който предлага цена, само с 4 стотинки по-висока от тази на "Албена холидейз" - 6,28 лв./км с ДДС.

Каква цена на услугата са калкулирали останалите участници - четете в хартиеното издание на "168 часа".