Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Известният милиардер Джордж Сорос съветва Хилъри Клинтън как да се разправя с безредиците в Албания в поредния имейл от 2011-та година, който Уикилийкс разсекретява.

„Скъпа Хилъри“ започва съобщението, което е от 24 януари 2011-та.

„В Албания се появи сериозна ситуация и трябва спешно да се отдели внимание от страна на американското правителство. Може би знаеш, че в сряда имаше опозиционен протест в Тирана, който резултира в смъртта на трима и много щети над частна собственост.“

По време на протеста, който Сорос споменава, трима души са застреляни от полицията. Протестът се случва, защото симпатизантите на опозиционната Социалистическа партия, отказват да признаят победата на премиера Сали Бериша е неговата Демократическа партия. Протестиращите твърдят, че изборите са спечелени с измама и корупционни практики. Бериша обвинява опозицията, че иска да направи преврат по тунизийски сценарий.

„Има сериозни притеснения за още безредици свързани с евентуален контра-протест на управляващата партия…и друго събитие, което ще се състой два дена по-късно в памет на загиналите от Социалистическата партия“ казва Сорос с наставническият глас на стар мъдрец, който поучава своята млада дъщеря.

„Възможността десетки хиляди хора да излезнат по улиците на протести е сериозна заплаха за демократическото развитие и ред на Албания“ пише Сорос притесненията си.

„Вярвам, че трябва да се направят две неща:
1.Цялата тежест на международната общност да се стовари върху премиера Бериша и опозиционния лидер Еди Рама, за да се предотвратят публичните демонстрации и остри изказвания.
2.Да се назначи висш европейски служител като медиатор.“

Тук Сорос предлага трима кандидати за позицията на „медиатор“ – Карл Билд, Марти Ахтисаари или Мирослав Лайчак. Според спекуланта „всички те имат нужните качества и връзки на Балканите.“

Имейлът продължава в менторски тон, като Сорос подчертава, че „ЕС и САЩ трябва да работят заедно по този въпрос, но в случая водеща роля трябва да вземе ЕС, предвид европейските аспирации на Албания.“ След това Джордж Сорос уверява Клинтън, че неговите хора в Тирана „ще предоставят обективни анализи на ситуацията.“

Няколко дни след имейла на Сорос, ЕС изпраща един от тримата, които той предлага за медиатори, а именно Мирослав Лайчак. Лайчак се среща в Тирана с лидерите на двете основни политически сили за да ги омиротвори, както предава Ройтерс.