Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Не знам дали сте забелязали, че има едни хора, които не са способни никога да поставят собствените си представи под критически поглед.

Те не са способни да се опитат и за миг да се абстрахират от тезата си по даден въпрос, да походят за малко в обувките на онзи с различното мнение, да си зададат въпросите, които той си задава, да им отговорят и, потвърждавайки собствената си теза (в повечето случаи), да имат още по-здрава аргументация.

Неспособността да чуеш аргументите на Другия, да се опиташ да ги разбереш и/или да ги обориш чисто логически, е характерна за хора с всякакви политически и други позиции - леви, десни, либертарианци, консерватори, етатисти, сводобни и зависими журналисти, демократи, комунисти...

Това са слаби умове, които не могат да се аргументират извън емоцията, извън квалификациите ad hominem и извън конфронтацията.

Явлението се засили особено много в последните три години, тъй като един конкретен тип хора не спряха да чертаят разделителни линии в обществото или с тотален релативизъм към обективната действителност, или с пълна неспособност за диалог.

Не, драги мои! Има една истина, но тя трябва да бъде постоянно потвърждавана с факти, логика и диалог, а не с моментално заклеймяване и ползване на аксиоми, които по природа нямат нужда от доказване.

#ВъпросНаПринципи

(*Коментарът е от фейсбук)