Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Антоан Фукуа с римейк на уестърн класиката “Великолепната седморка”, вдъхновена от шедьовъра на Акира Куросава “Седемте самураи” от 1954 г.

Великолепните седем герои, които предшестваха създаването на екшън жанра, отново ще раздават справедливост на големия екран. Антоан Фукуа режисира римейк на уестърн класиката на Джон Стърджис "Великолепната седморка" от 1960 г., която пък е вдъхновена от абсолютния шедьовър на Акира Куросава "Седемте самураи" от 1954 г.

Дъжд от куршуми в новата холивудска продукция ще изливат защитниците Сам Чизълм (Дензъл Уошингтън) и неговите бойни другари Джош Фарадей (Крис Прат), Гуднайт Робичоу (Итън Хоук), Джак Хорн (Винсънт д'Онофрио), Били Рокс (И Бьонг Хон), Васкез (Мануел Гарсия Рулфо) и Червена жътва (Мартин Сенсмайер).

Седемте актьори ще се мерят с легендите Стив Маккуин, Юл Бринър, Чарлс Бронсън, Робърт Вон, Джеймс Кобърн, Брад Декстър и Хорст Бухолц, които отново като наемници извоюваха спокойствието на малко мексиканско градче от бандити по границата в кинохита на Стърджис от 1960 г.

Сценарият на римейка "Великолепната седморка" е дело на Ричард Уенк и Ник Пицолато, създател на хитовия сериал на HBO "Истински детектив".

Историята пренася в малкото градче в Дивия запад Роуз Крийк, чиито жители

живеят в страх от алчния и безскрупулен индустриалец Бартоломю Боуг.

В неговата роля влиза Питър Сарсгаард. Злодеянията на героя му провокират измъчените жители на Роуз Крийк да потърсят спасение, водени от смелата Ема Кълън (Хейли Бенет), като наемат отбор от изпечени разбойници, бегълци, наемници, ловци на глави и комарджии.

Смелчаците, водени от Сам Чизълм, се впускат в свирепа битка срещу съответното възнаграждение, но впоследствие осъзнават, че цената на успеха им е с много по-различна стойност.

В екшъна на Антоан Фукуа отново се прилага по американски успешната формула на Акира Куросава за увлекателен и динамичен сюжет, засягащ универсални общочовешки теми с помощта на обаятелни персонажи, които излъчват чест и достойнство.

Пълнометражният игрален филм "Седемте самураи" е абсолютен пример за

специфичния японски жанр “джидайгеки”

(историческа драма),

но става един от предшествениците на екшън жанра. Лентата на Куросава често е определяна и за философска драма, като става най-знаменателната творба на режисьора. Кинокритиката от цял свят единодушно е обявила филма за шедьовър на седмото изкуство.

В продукцията участват редица известни японски актьори начело с Тоширо Мифуне и Такаши Шимура, а сценарият е разработен от Шинобу Хашимото, Хидео Огуни и Куросава.

Действието се развива през XVI век и периода Сенгоку в Япония, когато страната е разтърсвана от феодални войни. Беззаконието се разпростира навсякъде заради липсата на централизирана власт. Малко село в планините е застрашено от нападението на шайка бандити, които решават да го атакуват, след като селяните съберат реколтата си.

Един от живеещите там случайно разбира за плана на разбойниците и съобщава на своите съселяни, които изпадат в ужас и се обръщат за съвет към старейшината.

Старецът им казва, че трябва да наемат самураи, които да се опълчат

на мародерите.

Спасителите им обаче трябва да са изгладнели, защото те няма с какво друго да им платят освен с храна. В търсене на своите герои селяните биват пренебрегнати и подигравани в града, където обаче виждат как остарелият ронин Камбей спасява живота на дете, хванато за заложник от крадец.

Странстващият воин впечатлява с уменията си хората, които имат нужда именно от някого като него. Той е идол и на младия Кацуширо, който с неизчерпаем инат държи да стане ученик на Камбей. Ронинът категорично отхвърля предложението да се превърне в спасител, но се съгласява, щом разбира как трима мъже от селото гладуват, за да осигурят ориз на своите герои.

Камбей преценява, че за да се изправи срещу бандитите, ще има нужда от точно седем самураи. И скоро опитният воин започва да намира своите съмишленици в лицата на простодушния, но хитър Горобей, добродушния Шичироджи - негов стар боен другар, както и открития и весел Хеихачи.

Подобно на самия него и мълчаливият Кюдзо, който достойно побеждава в двубой с мечове, отначало отказва да се присъедини към групата, но после размисля. Колкото и да се противи Камбей, към редицата на неговите бойци се присъединява и почитателят му Кацуширо. Така общо шестима герои потеглят към селото, следвани от странника Кикучио, който има притеснително минало и е

отхвърлен от тях, но упорито върви по петите им.

През това време селяните скриват дъщерите си от страх защитниците да не им посегнат и когато те пристигат, заварват селото празно, защото всички са се скрили. Неочаквано излизат и се събират, щом се разнася сигнал за нападение на разбойници, който се оказва фалшива тревога.

Предизвикана от отхвърления Кикучио, който с това си действие спрямо страхливците печели уважението на самураите и те му позволяват да застане редом до тях. И така всички вече са налице за подвизи.

Това са седемте ронини, които стават изначалните прототипи на най-култовите уестърн и екшън герои в американското кино. Съществуват ли самурайските добродетели смелост, благородство и жертвоготовност у най-новия отбор мъжаги, остава да видим.

Премиерата на "Великолепната седморка" е на 23 септември.