Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Два случая на големи печалби от тотото приковаха вниманието у нас напоследък - мистериозната емигрантка Гошка от гр. Искър, Плевенско, която удари рекордните 68 млн. евро от испанската лотария "Примитива" и коафьорът Красен Монев от Силистра, спечелил 3 млн. лева от родния тотализатор.

Леля Гошка се изпокри веднага след емоционалните кадри излъчени с нея. Вероятно напълно основателно, тъй като вече се появиха и сведения, че мафията в Испания е по петите й.

Обратното, въпреки предположения, че

късметлията ще

остане в сянка,

се оказа че новият тотомилионер Красен Монев пък никога не е имал такова намерение.

"Вечерта, след като се прибрах гледах във "Фейсбук" публикация, че някой от Силистра печели джакпота и видях госпожата от тотопункта. Аз пускам там фиш, по датите и часа направих извода, че май това съм аз.

Първата ми емоция - благодарих на Господ,

и странно, но разплакваш се, странно е?", огласи Монев в ефира на Би Ти Ви чувствата си след печалбата.

С част от парите той ще изплати задълженията си, ще помогне на близките си хора и ще разшири бизнеса си, сподели за намеренията си късметлията.

Макар да се касае за суми от различен порядък, и в двата случая беше нарушено едно от основните правила за успешен живот след печалбата - запазването на анонимност.

Така или иначе биографията на рязко забогателите от игрите на късмета винаги е вълнувала хората и затова има множество куриозни примери, при които сякаш съдбата си връща даденото с лихва.

"Действително

става дума за много рядък шанс и се пада на такива, които не знаят как да боравят с парите

- коментира феномена пред "168 часа" икономистът Банчо Банов, един от най-известните изследователи у нас на печалбите от тотото.

"В тази връзка във Великобритания е правено едно изследване, което сочи, че хората, които спечелват големите суми, често се развеждат, започват да ходят по наклонената плоскост, да играят хазарт, да пият, или да прахосват по жени и наркотици... Даже един не могъл да си похарчи джакпота - намират го мъртъв от свръхдоза в хотелската стая. Друг пък си загубил приятелите, защото първо ги завел на околосветско пътешествие, след това им подарил по 100 000 паунда. След известно време те ги похарчили и пак идват при него и казват: Ако не ни дадеш още по 100 000 паунда, не се познаваме!", споделя още Банов, който е преподавател в СУ "Климент Охридски" и е автор на "правилник" за тотомилионери.

Учудващите съвпадения и загадъчни поврати в живота на тотомилионерите наистина са добре документирани.

Американците Томас и Денис Роси например имали щастлив и безпроблемен брак в продължение на цели 25 години. Внезапно без никаква видима причина нежната половинка поискала развод. По време на цялото бракоразводно дело мъжът й така и не разбрал, че тя е спечелила 1,3 млн. долара. Но след като истината излиза наяве, съдията я намерил за виновна, тъй като нарушила закона за оповестяване на печалбите, действащ в щата Калифорния и... присъдил цялата печалба на бившия й съпруг.

Британците Роджър и Сара Грифитс пък спечелили около 3 млн. долара от игра на лото. Отначало всичко потръгнало като по вода - тя започнала да си купува скъпи дизайнерски дрехи, а той, след като вече не бил длъжен да се труди, започнал успешна кариера на рок звезда. Но скоро всичко буквално се изпарило като дим. Загубили всичките си средства в лоши инвестиции, а като капак и домът мечта, който си взели на изплащане, изгорял в ужасен пожар.

Още по-трагична изглежда съдбата на Ейбръхам Шекспир

Въпреки че съименникът на великия английски драматург бил напуснал училище в седми клас и така и не се научил да чете, когато станал на 40 години, ударил джакпот от цели 30 млн. долара, рекорд за родната му Флорида. Свикналият с несгодите човек бил широкоскроен и не връщал нуждаещи се. Дори пуснал бездомни безплатно да живеят в жилището му. За съжаление вероятно предоверяването на подобни хора става и причина за неговото падение. След като Дорис Донеган ("Дий Дий") Муур се сприятелила с него, Ейбръхам внезапно изчезва. В крайна сметка е намерен циментиран в бетонната плоча в дома на приятеля на Муур и тя е осъдена за убийството му.

Евелин Адамс изглеждала като абсолютна щастливка, когато ударила не веднъж, а цели два пъти големи печалби от лотарията на обща стойност 5,4 млн. щатски долара. Идилята обаче се оказала нетрайна. Жената, която явно е имала склонност към залаганията, бързо пропиляла колосалната сума и в крайна сметка била принудена да заживее в каравана.

Ако спечелите от лотарията се пазете от проститутки

Вероятно това трябва да е поуката от случая с боклукчията Майкъл Керъл, който след печалба от 14 млн. долара профукал всичко за скъпи момичета на повикване и кокаин.

Точно на Коледа Джак Уитакър спечелил 314 млн. долара. И въпреки че веднага дарил 10% от сумата за благотворителност, светът не се отнесъл така любезно с него. Крадци проникнали в колата му и успели да задигнат 545 хил. долара в брой. При друг случай, отново от автомобила му (явно не е намерил друго място да скрие парите си), му задигнали още 200 000 долара. Накрая собственикът на стриптийз клуб и една от танцьорките му успели да го дрогират и с подправени документи да ограбят остатъка от парите му, който сигурно никак не е бил малък.

Още по-зловещо звучи историята на Били Боб Харъл-джуниър от Тексас. Веднага след като получил 31 милиона долара от лотарията, той напуснал работата си в строителния хипермаркет Home Depot и започнал да прави значителни дарения, в това число и 480 пуйки за бедните в Деня на благодарността. Но явно изтървал контрола върху финансите си и само

след 20 месеца печалбата се стопила като лански сняг

А след раздялата със съпругата си се самоубил.

Нещастно се развиват събитията и за Уили Хърт, който през 1981 г. печели 3,1 млн. долара. Само две години по-късно се оказва, че е пропилял всичките пари за наркотици и на всичкото отгоре е обвинен в убийство.

Печални примери изобилстват и в родната история на лесното забогатяване.

В далечната вече 1991 г. първият собственик на седемцифрена сума в демократичните времена става инж. Тодор Бонев, който дава 10-часови смени над машините в русенския завод "Зита" и кара олющен трабант. Сумата е над един милион лева, което по тогавашния курс прави 55 000 щатски долара. Късметлията прави почерпка за 600 колеги и решава да се отдаде на собствен бизнес - салон за красота. Фалира за 18 месеца, но поне успява да замени източногерманския картон с лада. В близките години му предстоят две тежки операции на краката, синът му едва оцелява в катастрофа, а домът му изгаря до основи.